Kaip atrodo odos vėžys?

Kaip atrodo odos vėžys?

Odos vėžys gali pasireikšti bet kam, bet kokiame amžiuje ir bet kurioje kūno vietoje. Kadangi odos vėžiai gali atsirasti įvairiomis formomis ir dydžiais, juos gali būti sunku atpažinti. Nors nuotraukos gali padėti suprasti, kaip gali atrodyti odos vėžys, geriausia pažinti savo odą ir žinoti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, siekiant anksti aptikti vėžį, kai jį lengviausia išgydyti. Todėl rekomenduojama kartą per mėnesį apžiūrėti savo odą. Jei pastebite ką nors NAUJO, BESIKEIČIANČIO AR NEĮPRASTO – net jei tai neatrodo taip, kaip matote nuotraukose – nedelskite! Būtina nedelsiant pasitikrinti pas dermatologą. Anksti aptikus ir pradėjus gydyti odos vėžį, galite išgelbėti savo gyvybę.

Odos vėžio nuotraukų galerija

Kaip atrodo odos vėžys? Žemiau pateikiamos nuotraukos, kurios suteikia bendrą supratimą apie tai, kaip gali atrodyti odos vėžys. Reikėtų nepamiršti, kad odos vėžiai gali atrodyti labai skirtingai priklausomai nuo žmogaus odos tono, dydžio, vėžio tipo ir lokalizacijos ant kūno. Odos vėžys gali būti klastingas ir kitais būdais. Pavyzdžiui, melanoma – odos vėžio tipas, dažnai turintis įdegio, rudos, juodos, net mėlynos spalvos pigmentą. Tačiau amelanotinė melanoma neturi pigmento ir gali pasirodyti kaip odos spalvos ar rausva dėmė. Apibendrinant, nors nuotraukos gali būti naudingos, svarbiausias žingsnis yra odos apžiūra pas dermatologą, kad būtų nustatyta ir gydoma odos vėžys. Pastaba: Kadangi ne visų odos vėžių išvaizda vienoda, šios nuotraukos yra tik bendro pobūdžio informacija, kaip gali atrodyti odos vėžys. Jei pastebite ką nors NAUJO, BESIKEIČIANČIO AR NEĮPRASTO ant savo odos, kreipkitės į dermatologą. Baziniu lasteliu karcinoma

Bazinių ląstelių karcinoma Apie 8 iš 10 visų odos vėžio atvejų sudaro bazinių ląstelių karcinomos (taip pat vadinamos bazinių ląstelių vėžiu). Šie vėžiai paprastai išsivysto saulės spindulių veikiamose kūno vietose. Jie gali pasirodyti kaip pakilę ploteliai (kaip šis), ir gali būti šviesūs, rausvi arba raudoni. Taip pat gali būti vienas ar daugiau nenormalių kraujagyslių. Bazinių ląstelių karcinoma yra vienas iš dažniausiai diagnozuojamų odos vėžio tipų ir dažniausiai išsivysto po ilgalaikio saulės poveikio. Ankstyvas aptikimas ir gydymas gali padėti išvengti tolesnio plitimo ar komplikacijų.

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių karcinoma Dauguma bazinių ląstelių karcinomų išsivysto tose vietose, kurios yra veikiamos saulės, tačiau jos taip pat gali atsirasti kitose kūno vietose. Jos gali atrodyti kaip plokščios, šviesios arba rausvos dėmės, kaip šioje nuotraukoje. Didesnės bazinių ląstelių karcinomos gali turėti šlapiuojančias arba sušerpetojusias vietas. Svarbu atkreipti dėmesį į bet kokius odos pokyčius, ypač saulės veikiamose vietose, ir kuo anksčiau pasikonsultuoti su gydytoju, jei pastebite kažką neįprasto, nes bazinių ląstelių karcinoma gali plisti ir sukelti komplikacijų, jei nebus laiku gydoma.

Bazinės ląstelės karcinomos nuotrauka

Bazinių ląstelių karcinoma

Kai kurios bazinių ląstelių karcinomos gali atrodyti kaip pakilę, rausvi arba raudoni, peršviečiami, blizgūs, perliniai guzeliai, kurie gali kraujuoti po menkos traumos. Šios karcinomos gali turėti žemesnę sritį centre ir mėlynos, rudos arba juodos spalvos plotelius.

Šio tipo odos vėžys dažnai lengvai kraujuoja ir gali būti klaidingai palaikytas odos infekcija ar žaizdele. Jei pastebite tokį darinį ant savo odos, svarbu kuo greičiau kreiptis į dermatologą, nes ankstyva diagnostika ir gydymas gali užkirsti kelią tolesniam ligos plitimui.

Bazinių ląstelių karcinoma ausyje

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių karcinomos linkusios augti lėtai. Labai retai bazinių ląstelių vėžys plinta į kitas kūno dalis. Tačiau, jei bazinių ląstelių karcinoma lieka negydoma, ji gali augti į netoliese esančias sritis ir įsiskverbti į kaulus ar kitas audinių struktūras po oda.

Nors šis vėžio tipas paprastai nėra pavojingas gyvybei, ankstyvas gydymas yra būtinas, kad būtų išvengta rimtų komplikacijų, tokių kaip aplinkinių audinių pažeidimas.

Bazinė ląstelių karcinoma galvoje

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių karcinomos gali išsivystyti ir ant galvos odos, todėl svarbu patikrinti galvos odą, kai tikrinate kitą kūno dalį dėl naujų žymių ar auglių. Daugelis gydytojų rekomenduoja tai daryti kartą per mėnesį.

Reguliarus savęs tikrinimas gali padėti aptikti ankstyvus odos vėžio požymius, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į bet kokius naujus, besikeičiančius ar neįprastus odos darinius.

Dar viena bazinė ląstelių karcinoma galvoje

Bazinių ląstelių karcinoma

Štai dar vienas bazinių ląstelių karcinomos pavyzdys ant galvos odos. Jei jūsų kirpėjas ar barzdaskutys pastebi dėmę ant jūsų galvos odos, verta ją patikrinti pas gydytoją.

Kadangi galvos odą dažnai sunku apžiūrėti pačiam, gali būti naudinga paprašyti pagalbos iš kitų, pavyzdžiui, kirpėjų, ir, jei pastebimi kokie nors įtartini odos pakitimai, kuo greičiau pasikonsultuoti su dermatologu.

Bazinė ląstelinė karcinoma ant žando

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių vėžys paprastai išsivysto tose kūno vietose, kurios yra veikiamos saulės, ypač ant veido, galvos ir kaklo, tačiau jis gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje.

Svarbu apsaugoti visas kūno vietas nuo per didelio saulės poveikio, nes net ir mažiau veikiamos vietos gali būti pažeistos, ypač po ilgo saulės poveikio be apsaugos.

Bazinė ląstelių karcinoma ant senesnio asmens

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių karcinomos dažniau išsivysto vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau jos gali atsirasti ir jaunesniems žmonėms, tikriausiai dėl to, kad jie dabar daugiau laiko praleidžia saulėje, neapsaugodami savo odos.

Padidėjęs saulės poveikis be tinkamos apsaugos, tokios kaip kremas nuo saulės ar apsauginiai drabužiai, gali padidinti odos vėžio riziką bet kuriame amžiuje. Todėl labai svarbu nuo jaunystės pasirūpinti tinkama odos apsauga nuo ultravioletinių spindulių.

Bazinių ląstelių vėžys vyrams

Bazinių ląstelių karcinoma

Vyrai yra labiau linkę susirgti bazinių ląstelių karcinoma nei moterys, tačiau svarbu, kad bet kuris asmuo, pastebėjęs neįprastą dėmę ar auglį, kreiptųsi į gydytoją. Didesnės bazinių ląstelių karcinomos gali turėti šlapiuojančių ar sušerpetojusių vietų.

Nepriklausomai nuo lyties, reguliarus odos tikrinimas ir dėmesingumas naujiems ar besikeičiantiems odos dariniams gali padėti anksti aptikti odos vėžį ir užtikrinti efektyvų gydymą.

Odos vėžys prie nosies

Bazinių ląstelių karcinoma

Bazinių ląstelių karcinomas kartais gali būti sunku pastebėti, pavyzdžiui, šią ant veido. Šviesesnės odos žmonėms jos gali pasirodyti kaip blyškūs, rausvi arba raudoni, blizgūs ar perliniai guzeliai.

Dėl savo subtilaus išvaizdos šio tipo odos vėžys gali būti nepastebėtas arba klaidingai palaikytas mažiau pavojingu odos dariniu, todėl svarbu bet kokius neįprastus odos pokyčius patikrinti pas dermatologą. Ankstyva diagnozė užtikrina geresnius gydymo rezultatus.

Odos vėžys prie ausies

Bazinių ląstelių karcinoma

Kai kurios bazinių ląstelių karcinomos gali būti lengviau pastebimos, pavyzdžiui, ši šalia ausies. Tamsesnės odos žmonėms jos gali atrodyti šviesesnės arba tamsesnės nei įprasta odos spalva.

Svarbu žinoti, kad odos vėžio išvaizda gali skirtis priklausomai nuo odos tono, todėl bet kokie nauji, neįprasti ar besikeičiantys odos dariniai turėtų būti patikrinti pas gydytoją, nepriklausomai nuo odos spalvos.

Kaposi Sarcoma ant nugaros

Kaposi sarkoma

Kaposi sarkoma (KS) yra vėžys, kuris išsivysto iš ląstelių, išklojančių limfagysles arba kraujagysles. Ji paprastai pasireiškia kaip augliai ant odos arba gleivinės paviršių, pavyzdžiui, burnos viduje, tačiau šie augliai gali atsirasti ir kitose kūno vietose.

Kaposi sarkoma gali pasireikšti įvairiomis formomis ir spalvomis, o jos atsiradimas ant odos dažnai būna rausvas, purpurinis arba rudas. Ankstyva diagnozė ir gydymas yra svarbūs norint išvengti tolesnio vėžio plitimo.

Kaposi Sarcoma

Kaposi sarkoma

Kaposi sarkomos (KS) nenormalios ląstelės suformuoja purpurines, raudonas arba rudas dėmes arba auglius ant odos. Šios paveiktos vietos vadinamos pažeidimais (lesijomis).

Šie pažeidimai gali atsirasti įvairiose kūno vietose, dažniausiai ant odos, tačiau jie taip pat gali atsirasti ant gleivinių, pavyzdžiui, burnos viduje, ir gali plisti į kitas kūno dalis. Ankstyvas pažeidimų aptikimas ir gydymas yra svarbus siekiant suvaldyti ligą.

Kaposi Sarcoma su Živ

Kaposi sarkoma

Žmonės, užsikrėtę ŽIV, yra daug labiau linkę susirgti Kaposi sarkoma (KS), todėl daugelis sveikatos specialistų rekomenduoja, kad ŽIV užsikrėtę asmenys reguliariai tikrintųsi pas sveikatos priežiūros specialistą.

Reguliarūs sveikatos patikrinimai padeda anksti aptikti bet kokius požymius, susijusius su Kaposi sarkoma, ir užtikrina, kad gydymas būtų pradėtas kuo greičiau, siekiant išvengti komplikacijų.

Odos vėžys ant kojos

Kaposi sarkoma

Kaposi sarkomos (KS) odos pažeidimai dažniausiai atsiranda ant kojų arba veido. Kai kurie pažeidimai ant kojų ar kirkšnių srityje gali sukelti skausmingą kojų ir pėdų tinimą.

Šie pažeidimai ne tik paveikia odos išvaizdą, bet ir gali sukelti diskomfortą bei rimtesnes sveikatos problemas, todėl svarbu kuo greičiau kreiptis į gydytoją, jei pastebimi tokie simptomai.

Melanoma

Melanoma

Melanomos gali atsirasti bet kurioje odos vietoje, tačiau jos dažniau pradeda formuotis tam tikrose kūno dalyse. Vyrams dažniausiai melanoma pasireiškia liemens srityje (krūtinėje ir nugaroje), o moterims – ant kojų. Kitos dažnos melanomos atsiradimo vietos yra kaklas ir veidas.

Šiose vietose dažniausiai atsiranda melanoma, todėl svarbu reguliariai tikrinti šias kūno dalis, kad būtų galima anksti aptikti ir gydyti šį odos vėžį.

Melanoma ant veido

Melanoma

Melanomos dažniausiai būna rudos arba juodos, tačiau kai kurios gali pasirodyti rožinės, šviesiai rudos ar net baltos. Kai kurios melanomos turi plotus su skirtingomis spalvomis ir gali nebūti apvalios, kaip įprastos apgamai. Jos gali greitai augti arba net išplisti į aplinkinę odą.

Šie odos pokyčiai gali būti subtilūs, todėl svarbu atkreipti dėmesį į bet kokius neįprastus odos darinius ar pokyčius ir pasitikrinti pas gydytoją, jei pastebite ką nors įtartino.

Merkel Cell Carcinoma

Merkelio ląstelių karcinoma (MCC)

Merkelio ląstelių karcinoma (MCC) yra reta odos vėžio rūšis. Tai vienas pavojingiausių vėžio tipų, kuris gali būti labai sunkiai gydomas, jei jis išplinta. MCC dažniausiai atsiranda ant odos, kuri yra veikiama saulės, pavyzdžiui, ant veido, kaklo ir rankų, tačiau jis gali pradėti vystytis bet kurioje kūno vietoje.

Dėl savo agresyvumo ir greito plitimo, ankstyva diagnozė yra labai svarbi siekiant efektyviai gydyti šį odos vėžio tipą.

Skin Lymphoma

Odos (kutaninė) limfoma

Odos (kutaninė) limfoma yra ne Hodžkino limfomos (NHL) rūšis. Dauguma odos limfomų yra T ląstelių limfomos, ir beveik pusė jų yra žinoma kaip grybelinė mikozė (mycosis fungoides, MF).

MF dažniausiai pasireiškia kaip raudonos, pleiskanojančios dėmės ant odos, kurios gali priminti egzemą ar psoriazę. Dėl šios panašumo į kitas odos ligas ankstyva diagnozė gali būti sudėtinga, todėl bet kokius įtartinus odos pokyčius būtina įvertinti gydytojui.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plokščialąstelinė karcinoma

Plokščialąstelinė karcinoma

Plokščialąstelinės karcinomos gali pasirodyti kaip plokščios, rausvos arba rusvos dėmės ant odos, dažnai su šiurkščiu, pleiskanojančiu ar sušerpetojusiu paviršiumi. Šios karcinomos paprastai auga lėtai ir dažniausiai atsiranda saulės veikiamose kūno vietose, tokiose kaip veidas, ausys, kaklas, lūpos ir rankų nugara.

Ankstyvas aptikimas ir gydymas yra būtini norint išvengti tolesnio plitimo ir rimtesnių komplikacijų.

 

Šaltinis: cancer.org

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *