Dantų protezai

Dantų protezai

Dantų protezai yra prietaisai, skirti pakeisti arba taisyti prarastus arba pažeistus dantis. Šių protezų tipai gali daugiau nei tik pagerinti išvaizdą; jie taip pat gali sumažinti dantenų ligų riziką dėl prarasto danties, palengvinti kramtymą ir apsaugoti žandikaulį nuo silpnėjimo. Šiame straipsnyje nagrinėjami įvairūs dantų protezų tipai, kad galėtumėte su savo odontologu aptarti geriausią jums tinkantį variantą.

Kokie yra dantų protezų tipai?

Dantų protezai būna dviejų rūšių: nuimami ir ne nuimami. Be to, yra dalinai nuimami protezai. Dalinis protezas, dar vadinamas kombinuotuoju protezu, apjungia nuimamąsias ir ne nuimamąsias protezo dalis.

Nenuimami dantų protezai

Ne nuimami dantų protezai, arba fiksuoti dantų protezai, yra pastovios dantų atstatymo priemonės, tvirtinamos prie natūralių dantų arba dantų implantų. Jie dažnai atkuria vieną ar daugiau prarastų dantų ir gali pagerinti paciento šypsenos funkciją bei estetiką.

Dantų tiltai

Dantų tiltai sudaryti iš dviejų dantų karūnų, sujungtų su vienu ar keliais dirbtiniais dantimis. Jie puikiai tinka pakeisti šalia esančius prarastus, sugedusius ar sužeistus dantis. Tiltus taip pat galima naudoti kartu su implantais, kurie vadinami implantais paremtais tiltais. Kai natūralūs dantys neturi pakankamo struktūrinio stiprumo palaikyti dantų protezą, naudojami implantais paremti tiltai.

Dantų karūnėlės

Dantų karūnėlės
Dantų karūnėlės

Dantų karūnėlės yra kepurėlės, uždedamos ant danties, jei jis stipriai pažeistas dėl ėduonies, traumos ar net dantų gydymo procedūrų, pavyzdžiui, šaknų kanalo gydymo. Dantų karūnėlės gaminamos iš įvairių medžiagų, tokių kaip keramika, metalas ir porcelianas. Naudojama medžiaga įtakoja karūnų tarnavimo laiką ir kainą. Be to, galimi skirtingi dantų karūnų įrengimo metodai – tą pačią dieną ar per kelias dienas. Šių procedūrų skirtumas slypi laikinojoje karūnoje. Po to, kai dantis paruošiamas karūnai, jums reikės dėvėti laikinąją karūną. Po kelių savaičių turėsite sugrįžti į odontologo kabinetą, kur ilgalaikė karūna bus pritvirtinta prie danties naudojant dantų cementą. Jei norite, gydytojai odontologai gali pasiūlyti karūnas tą pačią dieną. Paruošimo procedūra išlieka ta pati. Po to tereikia palaukti, kol karūna bus pagaminta ir uždėta ant jūsų danties, ir viskas.

Dantų implantai

Dantų implantai yra varžto formos ir įsriegiami į žandikaulį, jie gali būti naudojami įvairiais būdais su kitais dantų prietaisais. Pradiniai šie dantų implantai įsukami į žandikaulį, vėliau gydytojas odontologas gali pritvirtinti karūnas, jei pažeistas ar prarastas tik vienas dantis, tiltus ar net visus protezus, jei trūksta daugiau dantų. Implantu paremta karūna skiriasi nuo įprastos karūnos tuo, kad ji pakeičia visą dantį. Implantais laikomi protezai yra tvirtinami prie implantų, bet juos reikia kasdien nuimti valymui.

Nuimami dantų protezai

Nuimamas dantų protezas, dažnai apibūdinamas kaip visiškas arba dalinis protezas, yra dantų gydymo forma, kurią pacientas gali pačiam nuimti. Jie skirti dėti ant paciento dantenų ir likusių dantų, dažniausiai naudojami pakeisti kelis prarastus dantis. Jie gali pagerinti paciento šypsenos funkciją ir išvaizdą.

Visos plokštelės protezas

Jei praradote visus dantis, galimas visas plokštelės protezas. Jis susideda iš dviejų dalių: nailono, plastiko arba metalo bazės ir bazėje pritvirtintų dantų. Šis tipo dantų protezas laikomas siurbimo pagalba. Laikui bėgant, fiksacija pradeda silpnėti, reikalaujant dantų tvirtinimo tepalo. Nors visos plokštelės lengvai įdedamos ir išimamos, jos suteikia puikų stabilumą ir laikymą. Be to, visos plokštelės yra pigesnės nei fiksuoti visi dantų protezai.

Dalinis protezas

Žmonėms, turintiems sveikų dantų, gali būti naudingas dalinis protezas. Jie gaminami iš metalo ir akrilo, o kai kurie – išskirtinai iš akrilo, kuris paprastai yra mažiau patvarus. Prarasti dantys gali būti itin žalingi audiniams po jais ir aplinkui, sukelianti pokyčius jūsų išvaizdoje. Daliniai protezai yra puikus ir mažiau invazyvus būdas palaikyti jūsų dantenas, žandikaulį ir veido raumenis aktyvius bei įtraukiant kitus burnos dantis laisviau judėti.

Sagtimi laikomas protezas

Sagtimi laikomas protezas greičiausiai yra patogiausias protezų tipas. Jis sudarytas iš dviejų dalių, sujungtų plonu metaliniu lanku, kuris tvirtai priglunda prie gleivinės. Nors jie atrodo dideli, jie yra itin patogūs kasdieniam naudojimui. Jei sagties struktūra tinkamai sukurta, prisitaikymo laikas yra tik mėnuo po gydymo. Sagtimi laikomo protezo priežiūra panaši į tikrų dantų priežiūrą. Jums tiesiog reikia valyti ir siūlų valymu valyti dantis du kartus per dieną.

Dalinai nuimami arba kombinuoti dantų protezai

Nuimami dantų protezai
Nuimami dantų protezai

Dalinai nuimamas dantų protezas, dažnai apibūdinamas kaip hibridinis protezas, yra dantų taisymo forma, apimanti tiek fiksuotas, tiek nuimamas dalis. Jie dažniausiai naudojami pakeisti keletą prarastų dantų ir yra skirti tvirtintis prie likusių natūralių dantų arba dantų implantų, su nuimamomis dalimis lengvam valymui ir priežiūrai. Dalinis nuimamas protezas naudojamas, kai prarasta didelė dalis dantų, o tai fiziškai neleidžia įdiegti ne nuimamo protezo (dantų tilto). Be to, jie gali pagerinti paciento šypsenos funkciją ir išvaizdą. Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, kai nėra šoninių dantų, bet yra priekiniai dantys, gali būti įdėtas dalinis dantų protezas, tačiau padarytas dalinai ne nuimamas. Vietoj to, jis veikia apdailinant gretimus dantis, įrengiant tiltą ir sujungiant likusius dantis į tvirtą rėmą su papildomais unikaliais jungikliais. Dėl to, daliniame nuimamame proteze nėra kabliukų, o estetika pagerėja.

Koks skirtumas tarp dantų implanto ir dantų protezo?

Dantų implantai ir dantų protezai naudojami pakeisti prarastus dantis. Tačiau jie skiriasi keliais būdais. Dantų implantas yra mažas titaninis strypas, kuris chirurgiškai įdedamas į žandikaulį, kad pakeistų prarasto danties šaknį. Po to, kai implantas suintegruojamas su žandikauliu, prie jo gali būti pritvirtintas tiltas arba dantų karūna, kad būtų užmaskuotas trūkstamas dantis ar dantys. Dantų implantai laikomi ilgalaikiu sprendimu dantų praradimui ir, esant gera priežiūra, gali išsilaikyti daugelį metų. Priešingai, dantų protezas yra nuimamas įrenginys, skirtas pakeisti prarastus dantis. Protezai, tiltai ir daliniai protezai yra dantų protezų pavyzdžiai. Šie įrenginiai paprastai pagaminti iš akrilo, metalo arba keramikos ir skirti priglusti prie likusių dantų arba dantenų, kad pakeistų prarastus dantis. Nors tiek dantų implantai, tiek dantų protezai gali būti veiksmingi dantų pakeitimo būdai, dantų implantai turi reikšmingų privalumų palyginti su dantų protezais. Pavyzdžiui, dantų implantai yra tvirtesni ir saugesni nei dantų protezai, be to, jie gali atrodyti ir jaustis natūralesni. Be to, kadangi dantų implantai pakeičia danties šaknį, jie padeda išvengti žandikaulio kaulų nykimo, kuris gali įvykti, kai prarandamas dantis. Kita vertus, dantų implantai gali būti netinkami visiems, ir tam tikriems žmonėms gali būti geresnė alternatyva dantų protezas.

Medžiagos iš kurių gaminami dantų protezai

Priklausomai nuo reikiamo protezo tipo ir paciento individualių poreikių, dantų protezai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų. Dažniausiai naudojamos šios medžiagos:

  • Metalų lydiniai dažnai naudojami daliniams protezams arba karūnoms. Metalų lydiniai gali būti ypač tvirti ir ilgaamžiai, atlaikantys kramtymo ir įkandimo spaudimą.
  • Keramika ir porcelianas yra populiarūs tiltams, dantų karūnoms ir laminatėms. Jie gali būti pritaikyti pagal tikrų dantų spalvą ir sukurti natūraliai atrodantį, estetiškai patrauklų rezultatą.
  • Akrilas yra populiarus medžiaga nuimamiems protezams. Akrilas yra lengvas ir lengvai formuojamas, kad atitiktų paciento burnos kontūrą.
  • Kompozicinė derva kartais naudojama dantų plomboms arba įklotams. Ji gali būti pritaikyta prie tikrų dantų spalvos ir gerai sukibti su dantų struktūra.
  • Cirkonis yra keramikos medžiaga, kuri tampa vis populiaresnė dantų karūnoms ir tiltams. Cirkonis yra itin kietas ir ilgaamžis medžiagalas, galintis sukurti natūraliai atrodantį efektą.

Tipinės medžiagos, naudojamos įvairių tipų dantų protezams

Implantai:

  • Keramika
  • Titanas ir titano lydiniai
  • Cirkonis

Flipperiai (laikini protezai):

  • Akrilo derva

Protezai:

  • Porcelianas
  • Akrilo derva

Daliniai protezai:

  • Porcelianas
  • Akrilo derva
  • Metalas

Tiltai:

  • Auksas
  • Keramika
  • Akrilas
  • Metalų lydiniai
  • Porcelianas

Šios medžiagos pasirinktos dėl jų savybių, įskaitant ištvermę, estetiką, ir galimybę pritaikyti prie paciento poreikių, suteikiant natūraliai atrodančią ir funkcionalią dantų restauraciją.

Dantų protezų trūkumai ir privalumai

Dantų protezų privalumai

Dantų protezai, tokie kaip karūnos, tiltai ir protezai, atkuria funkciją valgant ir kalbant bei gerina šypsenos estetiką, didindami pasitikėjimą savimi. Jie išlaiko veido formą, užkerta kelią dantų poslinkiui ir tolygiai paskirsto kramtymo jėgas, teigiamai veikiantys ilgalaikę burnos sveikatą. Šiuolaikiniai protezai yra patvarūs ir patogūs, suteikiantys patikimą sprendimą dantų atkūrimui.

Dantų protezų trūkumai

Tačiau dantų protezai gali turėti trūkumų. Įdiegimo procedūros, pavyzdžiui, karūnoms ir tiltams, gali reikalauti esamų dantų modifikavimo, kas yra invazyvu. Protezai gali neatitikti natūralių dantų efektyvumo ir reikalauja nuolatinės priežiūros bei korekcijų. Įdiegimo, taisymo ar pakeitimo išlaidos gali būti didelės, taip pat yra komplikacijų, pavyzdžiui, infekcijų ar dantenų dirginimo, rizika. Kartais protezai gali neatitikti lūkesčių dėl estetikos ar funkcionalumo.

Dantų protezų kaina

Dantų protezų kainos labai skiriasi priklausomai nuo keleto veiksnių, įskaitant protezo tipą, naudojamas medžiagas, reikalingų dantų darbų sudėtingumą ir odontologijos praktikos geografinę vietą. Štai bendra apžvalga:

  • Dantų karūnėlės: Vienos karūnos kaina gali svyruoti nuo 600 iki 6000 eurų ar daugiau. Kaina priklauso nuo medžiagos (metalas, porcelianas su metalu, visiškai keramikos/porceliano) ir procedūros sudėtingumo.
  • Dantų tiltai: Dantų tiltų kaina gali siekti nuo 600 eurų, priklausomai nuo reikiamo pakeisti dantų skaičiaus ir naudojamų medžiagų. Kaip ir karūnoms, medžiagos pasirinkimas (porcelianas, keramika, auksas) ženkliai įtakoja kainą.
  • Protezai: Visų protezų komplektas (viršutinis ir apatinis) gali kainuoti nuo 400 eurų. Didelis kainų diapazonas atspindi skirtumus kokybėje ir naudojamose medžiagose. Daliniai protezai paprastai yra pigesni, jų kainos svyruoja nuo 300 eurų.
2 thoughts on “Dantų protezai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *