Netaisyklingas sąkandis

Netaisyklingas sąkandis

Netinkamas sąkandis yra problema, susijusi su viršutinių ir apatinių dantų sąveika kramtant arba kandžiojant. Šią būklę taip pat galima vadinti nereguliariu sąkandžiu, kryžminių dantų sąkandžiu ar virškandžiu. Ironiška, kad viena dažniausių dantų ligų taip pat yra labiausiai apleista. Kaip dantys tinka vienas prie kito, kai žandikaulis užsimerkia ir kramto, yra labai svarbu ilgalaikiam jūsų dantų sveikatiniui.

Jeigu dantų paviršiai trukdo žandikaulio judėjimui, dantys gali atlaisvėti arba nusidėvėti jų emalis. Žandikaulį judinantys raumenys yra labai stiprūs ir gali padaryti didelę žalą dantims, jei kandimo paviršiai netinkamai dera.

Netaisyklingo sąkandžio įspėjamieji ženklai

Problema gali sustiprėti, jei dantys trukdo raumenų modeliams, nes žandikaulio raumenys bandys „ištrinti“ danties dalį, kuri trukdo, dar labiau trinant ją. Tai gali sukelti dar didesnį nusidėvėjimą ar netgi gali nutrūkti danties ragelis ar suskilinėti dantis. Taip pat gali atlaisvinti dantį arba sukelti jo pasislinkimą. Per didelė raumenų veikla dažnai sukelia skausmą patiems raumenims. Visi žandikaulio raumenys gali tapti skausmingi, įskaitant šventyklų raumenis, kurie yra dažna įtampos galvos skausmų priežastis.

Jei užpakaliniai dantys trukdo įprastiems žandikaulio judesiams, žandikaulį judinantys raumenys tampa peraktyvūs (++) ir įsitempę. Šventyklų raumenys (pažymėti) šonuose gali tapti skausmingi nuo nuolatinės hiperaktyvumo. Blogas sąkandis yra dažna įtampos galvos skausmų, kylančių iš šių raumenų, priežastis. Sąkandžio disharmonijos korekcija paprastai visiškai pašalina arba žymiai sumažina tokių galvos skausmų intensyvumą. Jei tvirtai sukandus dantis skausmas stiprėja, beveik akivaizdu, kad netolygus sąkandis bent jau prisideda prie problemos.

Kai kurią per didelę raumenų veiklą gali sukelti emocinis stresas. Tačiau su kai kuriomis specialiomis išimtimis, žalą, padarytą streso sukeltu trintimi ir gniaužimu, galima sumažinti iki valdomo lygio išlyginant konfliktuojančius kandimo paviršius su žandikaulio judesiais.

Žandikaulio raumenų galia

Žandikaulio raumenų galia gali jus nustebinti. Kai kurie žmonės gali išspausti daugiau nei 900 svarų suspaudimo jėgą su savo žandikaulio raumenimis, todėl galite įsivaizduoti, kiek žalos tokia jėga gali padaryti, kai užsimerkiate į vieną dantį, o tada judinate jį iš šono į šoną. Poveikis labai panašus į tvoros stulpo atlaisvinimą, kai aplink šaknį esantis kaulas lūžta. Jei galite uždėti pirštą ant bet kurio danties savo burnoje, o tada spausdami dantis kartu pastebite, kad dantis juda, galite būti tikri, kad tik laiko klausimas, kada su šiuo dantimi atsiras problemų.

Abfrakcijos

Kartais raumenų jėgos, judinančios dantį šonu, skatina kaulą aplink šaknį stiprėti ir tapti tvirtesniu. Kai tai įvyksta, dantis iš tikrųjų lenkiasi savo lizde ir tai sukuria mikroskopinį nuolaužimą netoli dantenų linijos, suformuojant gilų griovelį dantyje. Tai vadinama abfrakcija. Šie gilūs grioveliai prie dantenų linijos dažnai painiojami su dantų šepetėlio nusidėvėjimu, tačiau mokslininkai mums parodė, kad jie iš tikrųjų yra lūžių, kurie sukuria įtrūkimus, rezultatas. Šie grioveliai gali sukelti didelį jautrumą tose vietose, nes atidengimas į dantį atveria nervus, kurie gali būti itin jautrūs. Sąkandžio korekcija, pašalinant per didelius šoninius jėgas ant dantų, daugeliu atvejų visiškai pašalina jautrumą arba sumažina jį iki daug priimtinesnio lygio.

Sąkandžio painiava

Pacientai turėtų žinoti, kad aplink sąkandžio temą yra daug painiavos, įskaitant daug klaidingų įsitikinimų, kurie buvo skleidžiami dėl trūkumų turinčių tyrimų, kurie tinkamai nesusiejo sąkandžio trukdžių su žandikaulio sąnarių padėtimi ir būkle. Tačiau kompetentingi klinikai labai gerai žino šį ryšį ir gali pasiekti puikių rezultatų, padarydami jūsų dantis ir žandikaulio raumenis patogesniais, suderindami visą jūsų kramtymo sistemą į harmoniją.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *