Probiotikai jau seniai žinomi kaip naudingosios bakterijos, kurios teigiamai veikia virškinimo sistemą. Tačiau vis dažniau pasirodo įrodymų, kad šios bakterijos gali būti naudingos ir burnos sveikatai.
Kaip burnos probiotikai padeda burnos sveikatai
Kiekvieno žmogaus burnoje gyvena įvairių rūšių bakterijos. Vienos jų lemia apnašų atsiradimą, o kitos – gali padėti apsaugoti dantis. Tyrimai rodo, kad kai kurios probiotikų rūšys gali suvaldyti dantų ėduonį sukeliančių bakterijų aktyvumą. Pavyzdžiui, nustatyta, jog A12 bakterijų padermė blokuoja kariesą sukeliančias Streptococcus mutans bakterijas, kurios burnoje iš cukraus gamina rūgštį. Tai mažina apnašų formavimąsi ir padeda išvengti dantų ėduonies.
Gaivaus kvapo palaikymas
Blogą burnos kvapą dažniausiai lemia burnoje ar žarnyne esantys mikroorganizmai. Nedidelis tyrimas parodė, kad žmonės tris dienas vartoję Streptococcus salivarius probiotikus, gerokai sumažino nemalonų kvapą sukeliančių bakterijų kiekį, lyginant su tais, kurie vartojo placebą. Vis dėlto, reikalingi platesni tyrimai, kad būtų galutinai įvertinta probiotikų įtaka burnos kvapui.
Dantenų būklės gerinimas
Dantenų ligos, pavyzdžiui, gingivitas, sukelia patinimą, jautrumą ir nemalonų pojūtį. Tyrimai rodo, jog vartojant Lactobacillus reuteri probiotikus galima sumažinti gingivito simptomus ir apnašų kaupimąsi. Rezultatai parodė, kad didžiausią naudą pajuto žmonės, vartoję stipriausius probiotikų kiekius.
Uždegimų mažinimas burnoje
Probiotinių bakterijų vartojimas gali sumažinti uždegimą burnoje. Vienas tyrimas parodė, kad žmonės, vartoję Lactobacillus brevis, pastebėjo sumažėjusį burnos audinių uždegimą. Kita studija atskleidė, kad geriant probiotikais praturtintą pieną kasdien, galima padėti išvengti žalingų uždegimo procesų burnos ertmėje.
Tyrimai apie kitus galimus naudinguosius poveikius
Eksperimentai su gyvūnais leidžia manyti, kad kai kurios probiotinės bakterijos, tokios kaip Lactobacillus salivarius, gali sumažinti vėžinių susirgimų riziką žodžių ertmėje. Visgi, ši tema dar reikalauja daugiau išsamių tyrimų.
Kaip įtraukti probiotikus į kasdienę mitybą
Probiotikai dažnai gaunami ne tik papildų, bet ir maisto produktų pavidalu. Šie naudingi mikroorganizmai natūraliai aptinkami įvairiuose fermentuotuose ir praturtintuose maisto produktuose:
- jogurte
- kefyre
- rūgpienyje
- raugintuose kopūstuose
- kimči
- miso
- tempeh
- sūriuose
- raugintuose agurkuose
- raugintos duonos gaminiuose
Probiotikai dažnai randami ir koncentruotose formose – miltelių, kapsulių ar net burnos skalavimo priemonių sudėtyje. Tačiau, jautrioms žmonių grupėms (senjorams, vaikams, nėščiosioms), svarbu pasitarti su gydytoju prieš pradedant vartoti dideles jų dozes.
Prebiotikai – pagalba probiotikams
Norint, kad probiotinės bakterijos sėkmingai įsitvirtintų žarnyne, verta maiste įtraukti ir prebiotikų. Tai neskaldomi skaiduliniai elementai, kurie maitina gerąsias bakterijas ir skatina jų augimą. Prebiotikų galima rasti šiuose produktuose:
- žaliose česnako skiltelėse
- svogūnuose
- žaliose kiaulpienių lapuose
- neprinokusiuose bananuose
- artišokuose
- cikorijos šaknų produktuose
- akacijos skaidulose
- žaliuose poruose
- žaliose smidruose
- žaliame meduje
- žaliose jicama daržovėse
Mityba, praturtinta probiotikais ir prebiotikais, gali prisidėti prie geresnės burnos sveikatos. Tačiau visada svarbu laikytis saiko ir atsakingai rinktis vartojamų papildų kiekius.













