Žalios išmatos

Žalios išmatos

Paprastai išmatos būna rudos, tačiau kartais jos gali pakeisti spalvą į žalią, raudoną, juodą, geltoną ar kitokią. Dauguma šių spalvų pokyčių nekelia medicininių problemų, tačiau kartais jie gali rodyti rimtesnę būklę.

Šis straipsnis aptaria išmatų spalvas, ką jos gali reikšti ir kada reikėtų kreiptis į gydytoją.

Žalių išmatų priežastys

Dažniausia žalių išmatų priežastis yra didelis kiekis valgomų lapinių daržovių, nes augalų chlorofilas suteikia žalią spalvą. Be to, žalios išmatos gali atsirasti valgant dirbtinai dažytus maisto produktus, pvz., tortų glaistus.

Tam tikri maisto produktai yra dažniausia žalių išmatų priežastis. Tačiau jei asmuo nevalgo daug žalumynų ar dažytų produktų, reikėtų atkreipti dėmesį į galimas rimtesnes priežastis.

Galimos žalių išmatų priežastys:

  • Tulžies pigmentas: Žalios išmatos gali atsirasti dėl tulžies pigmento. Jei maistas per greitai praeina per žarnyną, tulžies pigmentas nespėja tinkamai suirti, o tai gali atsitikti, jei žmogus viduriuoja.
  • Antibiotikai: Antibiotikai gali pakeisti bakterijų sudėtį žarnyne. Kadangi bakterijos veikia išmatų spalvą, jų pasikeitimas gali lemti žalią išmatų spalvą.
  • Medicininės procedūros: Pavyzdžiui, jei organizmas atmeta kaulų čiulpų transplantaciją, gali išsivystyti transplantato prieš šeimininką liga, kurios simptomai yra viduriavimas ir žalios išmatos.
  • Parazitai ir bakterijos: Tam tikri patogenai, tokie kaip Salmonella bakterija, vandeninis parazitas Giardia ar norovirusas, gali sukelti žalias išmatas. Šie patogenai gali greičiau priversti žarnyną judėti, taip paveikdami išmatų spalvą.

Žmonės, kurie mano, kad jų žalios išmatos nėra susijusios su mityba, turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Kitos žalių išmatų priežastys

1. Daržovės

Dažniausia žalių išmatų priežastis yra mitybos įpročiai ar jų pokyčiai. Maistas, galintis sukelti žalias išmatas, apima:

  • Kopūstai
  • Špinatai
  • Brokoliai

Tamsiai žalios daržovės ir žaliųjų miltelių papildai turi chlorofilo, kuris padeda augalams gaminti energiją iš saulės. Vartojant daug tokių daržovių, jūsų išmatos gali tapti žalios, tačiau tai nėra problema – toliau vartokite žalumynus!

2. Dažyti, mėlyni ar purpuriniai maisto produktai

Mėlynos ar purpurinės spalvos maistas ir gėrimai taip pat gali sukelti žalią išmatų atspalvį. Tai taikoma tiek natūraliems, tiek dirbtiniams dažikliams, kurie randami šiuose produktuose:

  • Mėlynės
  • Raudonieji kopūstai
  • Vynuogių skonio gaivieji gėrimai
  • Purpuriniai arba mėlyni ledinukai
  • Purpurinė arba mėlyna glazūra

Dažai gali praeiti per virškinimo sistemą be absorbcijos, palikdami spalvotą likutį išmatose. Virškinimo procesai gali pakeisti dažų struktūrą, todėl purpuriniai, mėlyni ir juodi dažai gali virsti žaliomis išmatomis.

3. Tulžies pigmentas

Tulžis yra skystis, gaminamas kepenyse ir saugomas tulžies pūslėje. Ji natūraliai yra žalsvai geltonos spalvos ir padeda organizmui skaidyti riebalus iš maisto, kurį valgote, leidžiant daugiau riebalų absorbuoti plonojoje žarnoje.

Paprastai tulžis turi būti suardoma prieš išskiriant kaip atliekas. Tačiau, kai turite viduriavimą ar kitų virškinimo sutrikimų, tulžis nespėja suskaidyti pakankamai greitai. Dėl to išmatos gali atrodyti žalsvos, nes tulžies druskos natūraliai yra žalios spalvos.

4. Antibiotikai ir kiti vaistai

Jei neseniai jums buvo paskirti antibiotikai, ypač stiprūs, jie gali sunaikinti didelę dalį įprastų žarnyno bakterijų. Tai sumažina rudą atspalvį suteikiančių bakterijų populiaciją apatiniame žarnyne. Probiotikai, tokie kaip jogurtas ar kombučia, gali padėti atkurti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą.

Be antibiotikų, kai kurie kiti vaistai ir papildai taip pat gali sukelti pigmentų suskaidymą, dėl kurio išmatos tampa žalios. Pavyzdžiui, geležies papildai gali turėti tokį poveikį.

5. Parazitai, virusai ir bakterijos

Parazitai, virusai ir bakterijos taip pat gali būti priežastis, kodėl jūsų išmatos tampa žalios. Nors organizme jau yra milijardai bakterijų, kurios atlieka svarbias funkcijas, iš išorės atkeliavę mikroorganizmai gali sutrikdyti jūsų žarnyno veiklą.

Tokios bakterijos kaip Salmonella, vandens parazitas Giardia ir norovirusas gali priversti žarnyną veikti greičiau nei įprasta, dėl ko išmatos įgauna žalsvą atspalvį.

6. Virškinimo sistemos ligos

Jei sergate Krono liga ar kita virškinimo trakto liga, tulžis gali per greitai judėti per žarnyną, sukeldama žalias išmatas. Krono liga yra uždegiminė žarnyno liga, sukelianti virškinimo trakto uždegimą.

Celiakija, kuri yra netoleravimas glitimo, taip pat gali sukelti įvairius virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip dujų kaupimasis, pūtimas, viduriavimas ir pilvo skausmas. Jei sergate viduriavimu ar skystomis išmatomis dėl celiakijos, jūsų išmatos taip pat gali būti žalios.

Kitos galimos žalios išmatų priežastys gali būti dirgliosios žarnos sindromas, opinis kolitas ir piktnaudžiavimas vidurius laisvinančiais vaistais, nes šios būklės gali sukelti greitą tulžies judėjimą per žarnyną.

7. Cholecistektomijos komplikacijos

Cholecistektomija – tai operacija, kurios metu pašalinama tulžies pūslė.

Po tulžies pūslės pašalinimo nėra rezervuaro, kuriame būtų saugoma kepenyse gaminama tulžis. Kai tulžis išsiskiria į žarnyną, ji gali sukelti tulžies rūgšties viduriavimą, sudirginti analinį kanalą ir sukelti žalias arba gelsvas putotas išmatas.

Ar žalios išmatos yra vėžio požymis?

Nereikėtų panikuoti ar iš karto manyti blogiausio, jei pastebite žalias išmatas. Nors skirtingos spalvos išmatos kartais gali būti vėžinio naviko požymis, vėžio atveju išmatos dažniausiai būna juodos arba dervingos. Tai paprastai rodo kraujavimą iš viršutinio virškinamojo trakto. Be to, sergant žemutinio GI trakto vėžiu, gali pasireikšti ryškiai raudonas kraujas.

Nors žalios išmatos dažniausiai nėra susijusios su vėžiu ar kitomis rimtomis ligomis, svarbu neatmesti šio simptomo, jei jis pasireiškia kartu su kitais požymiais.

Jei jaučiate kitus simptomus, tokius kaip pasikartojantis viduriavimas arba vėmimas, kuris nepraeina, tai gali rodyti kitą rimtą sveikatos būklę. Tokiais atvejais būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Ar normalu turėti žalias išmatas?

Žalios išmatos gali atsirasti dėl daugybės priežasčių, įskaitant mitybos pokyčius arba ligas. Jei išmatų spalvos pokytis išlieka, svarbu kreiptis į gydytoją, o ne bandyti nustatyti priežastį savarankiškai.

Ką gali reikšti žalios išmatos?

Žalios išmatos gali būti mitybos pokyčių, antibiotikų vartojimo, tam tikrų ligų ar parazitų, arba tulžies pigmentų simptomas.

Kada reikėtų sunerimti dėl žalių išmatų?

Žalios išmatos dažniausiai atsiranda suvalgius tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, lapinių daržovių. Jei žmogus nevartojo daug žalių daržovių ar kitų žalių produktų, žalios išmatos gali rodyti sveikatos būklę. Jei žalios išmatos atsiranda nuolat ar dažnai, rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

Ar žalios išmatos gali reikšti infekciją?

Bakterinė infekcija virškinimo trakte gali sukelti žalias išmatas. Tačiau jos taip pat gali atsirasti dėl žalių maisto produktų vartojimo arba antibiotikų vartojimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *