SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Sveikata

Ėriena ir cholesterolis: ką svarbu žinoti

Karolina Skrebė Paskelbė Karolina Skrebė
2025 20 spalio
Kategorija Sveikata
0
Ėriena ir cholesterolis: ką svarbu žinoti
Share on FacebookShare on Twitter

Aviena – tai gardi ir vertingų maistinių medžiagų gausi mėsa, tačiau jos sudėtyje esantis cholesterolis gali kelianti klausimų tiems, kas rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata.

Mitybinė vertė

Vienoje 85 gramų keptos avienos porcijoje galima rasti apie 25 gramus baltymų. Be to, joje gausu kalio ir vitamino B12. Ši mėsa taip pat aprūpina organizmą geležimi, magniu, selenu bei omega-3 riebalų rūgštimis.

Cholesterolis: ką verta žinoti?

Cholesterolis žmogaus organizme juda kartu su baltymais, sudarydamas lipoproteinus. Yra du pagrindiniai jų tipai: mažo tankio (MTL) ir didelio tankio (DTL) lipoproteinai. Sveikatai būtina palaikyti tinkamą abiejų tipų balansą.

  • MTL cholesterolio kartais vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu. Jo perteklius kraujyje gali kauptis ant kraujagyslių sienelių ir mažinti pratekėjimą, kas ilgainiui padidina širdies priepuolio ar insulto riziką.
  • DTL dažnai vadinamas „geruoju“ cholesteroliu. Jis padeda pašalinti cholesterolį iš audinių ir perneša jį į kepenis, kur jis gali būti pašalintas iš organizmo.

Kiek cholesterolio laikyti normaliu?

Žinodami savo cholesterolio rodiklius, galite efektyviau rūpintis sveikata. Paprastai rekomenduojama, kad mažo tankio lipoproteinų (MTL) kiekis nesiektų 100 mg/dl, o 130–159 mg/dl laikoma ribine aukšta reikšme. Priešingai MTL, didelio tankio lipoproteinų (DTL) aukštas kiekis yra naudingas – vyrams rekomenduojamas ne mažesnis nei 40 mg/dl, o moterims – ne mažesnis nei 50 mg/dl lygis.

Susiję įrašai

Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?

Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?

2025 21 spalio
Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?

Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?

2025 21 spalio

Herpeso inkubacinis laikotarpis

2025 21 spalio

Skrandžio vėžio stadijos ir prognozė

2025 21 spalio

Kaip pasirinkti ir ruošti avieną?

Aviena natūraliai yra riebesnė mėsa, tačiau renkantis liesesnius jos gabalus, gausite mažiau sočiųjų riebalų. Vertėtų atkreipti dėmesį į nugarinę, kumpį ar filė dalis, nes jos sumedėjusios mažiau riebalų.

Svarbu ne tik kokį gabalą renkatės, bet ir kaip ruošiate mėsą. Prieš gamindami būtinai apipjaukite matomus riebalus. Kepant, naudinga mėsą dėti ant grotelių ar kepimo stovo – tuomet dalis riebalų nutekės ir nesusigers atgal į mėsą.

Avieną galima kepti orkaitėje, grilyje, troškinti ar kepti keptuvėje. Jeigu renkatės kepti, atminkite, kad kepant itin aukštoje temperatūroje gali susidaryti nesveikų junginių, be to, taip paruoštas maistas dažniau turi transriebalų.

Ar verta įtraukti avieną į racioną?

Avienoje yra ir sočiųjų, ir mononesočiųjų riebalų panašiai tiek pat. Įtraukdami ją į valgiaraštį saikingai, galite pasiekti mitybos įvairovės ir užtikrinti pagrindinių maistinių medžiagų suvartojimą. Norint palaikyti normalų cholesterolio lygį, geriausia rinktis liesus mėsos gabalus ir apgalvoti gamybos būdą.

Karolina Skrebė

Karolina Skrebė

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.

Susiję Pranešimai

Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?
Sveikata

Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 spalio
Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?
Sveikata

Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 spalio
Herpeso inkubacinis laikotarpis
Sveikata

Herpeso inkubacinis laikotarpis

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 spalio
Kitas įrašas
Laikini dantys

Laikini dantys

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 27 liepos
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2024 24 gruodžio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2024 24 gruodžio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2024 24 gruodžio
Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?

Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?

2025 21 spalio
Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?

Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?

2025 21 spalio
Herpeso inkubacinis laikotarpis

Herpeso inkubacinis laikotarpis

2025 21 spalio
Skrandžio vėžio stadijos ir prognozė

Skrandžio vėžio stadijos ir prognozė

2025 21 spalio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ar su ALS gimstama, ar ji išsivysto vėliau?
  • Kaip menopauzė veikia virškinimo sistemos sveikatą?
  • Herpeso inkubacinis laikotarpis

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.