Ieškote idealiai traškios lašišos odelės? Šį rezultatą lengviausiai pasieksite pradėdami kepti žuvį šaltoje keptuvėje – taip oda palengva išskiria riebalus ir tampa puikiai traški. Tam geriausia rinktis ketaus arba keptuvę su nepridegančia danga. Venkite nerūdijančio plieno keptuvių, nes jose oda linkusi prilipti.
Traški lašiša su svogūnų ryžiais ir marinuotais agurkais
Keturioms porcijoms
- 5 vidutinio dydžio persiški agurkai arba 1 didelis angliškas agurkas, plonai supjaustytas
- Košerinė druska
- 3–4 valg. š. nemarinuoto ryžių acto
- 1,5 arb. š. medaus
- 2 valg. š. neutralaus aliejaus, pvz., avokadų
- 4 lašišos filė su odele, po 113–170 g kiekviena
- 6 svogūnai laiškai, supjaustyti griežinėliais
- 6 puodeliai virtų trumpagrūdžių baltųjų arba rudųjų ryžių (apie 800 g)
- Malti juodieji pipirai
Ingredientų paruošimas
Agurkus galite marinuoti net likus trims dienoms iki gaminimo – uždenkite ir laikykite šaldytuve. Plonai pjaustytus agurkus suberkite į dubenį ir apibarstykite šaukšteliu druskos. Gerai išmaišykite rankomis, švelniai paspauskite, kad išsiskirtų skystis. Nusunkite agurkus ir atidėkite.
Atskiram indelyje sumaišykite ryžių actą su medumi. Gauta marinato užpilu užpilkite agurkus, išmaišykite ir padėkite šaldytis.
Lašišos kepimas
Į didelę keptuvę pilkite neutralų aliejų. Lašišos filė pabarstykite druska. Sudėkite žuvį oda į apačią į kambario temperatūros keptuvę. Įjunkite vidutinę kaitrą, švelniai paspauskite gabalėlius mentele, kad oda gerai priglustų. Kepkite, kol oda įgaus auksinį atspalvį, taps traški, o žuvies šonai tampa nepermatomi (apie 6–8 minutes, priklausomai nuo storio).
Atsargiai apverskite kiekvieną lašišos gabalėlį ir išjunkite ugnį. Likusioje kaitroje kepkite dar 30 sekundžių–1 minutę, kol kita pusė šiek tiek apkeps.
Patiekimas
Virtus ryžius sumaišykite su griežinėliais pjaustytais svogūnais laiškais. Pagardinkite druska ir gausiai pabarstykite juodaisiais pipirais. Ryžius padalykite į dubenėlius. Ant kiekvienos porcijos dėkite traškios lašišos ir po šaukštą atšaldytų marinuotų agurkų – galite ant žuvies ar šalia ryžių.
Patarimas
Neturite laiko virti ryžių? Viskas paprasčiau, nei atrodo – drąsiai pirkite garintus ryžius iš artimiausios valgyklos ar užsisakykite juos į namus.













