Krevetės – tai produktas, kuriame gausu cholesterolio, tačiau riebalų jose vos nėra. Šį delikatesą galima drąsiai įtraukti į subalansuotą mitybą, nepaisant senų stereotipų apie cholesterolį ir širdies ligas.
Ką žinome apie cholesterolį krevetėse?
Anksčiau krevetės dažnai buvo išbraukiamos iš valgiaraščio tiems, kurie stengiasi sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ar norėtų apsaugoti širdį. To priežastis – 100 gramų krevečių porcijoje aptinkama apie 200 miligramų cholesterolio. Tokia dozė – beveik ribinė dienos norma tiems, kuriems yra padidėjusi širdies ligų rizika. Visgi daugumos specialistų rekomenduojama neviršyti 300 miligramų cholesterolio per dieną, vadinasi, likusiems žmonėms krevetės neturėtų kelti problemų.
Kiek svarbios riebalų rūšys?
Nors krevetėse yra nemažai cholesterolio, jos turi tik labai mažą bendrą riebalų kiekį – vos apie 1,5 gramo vienai porcijai. Be to, prisotintųjų (kenksmingų) riebalų beveik nėra. Būtent šios, o ne pats cholesterolis, dažniausiai susijusios su padidėjusia „blogojo“ (MTL arba LDL) cholesterolio ir širdies ligų rizika. Tačiau nereikėtų žiūrėti tik į MTL skaičių – širdies ir kraujagyslių būklę lemia visa eilė veiksnių.
Ką atskleidė tyrimai?
Naujausi tyrimai rodo, kad krevečių poveikis cholesterolio balansui gali būti teigiamas. Vienas įdomesnių tyrimų, atliktas 1996 metais, atskleidė, jog tris savaites kasdien vartojant po 280 gramų krevečių (tai beveik 600 mg cholesterolio per dieną) „blogasis“ MTL cholesterolio kiekis padidėjo apie 7 procentais, tačiau „gerojo“ DTL (HDL) cholesterolio kiekis pakilo net 12 procentų, o trigliceridų kiekis sumažėjo 13 procentų. Tai leido manyti, kad bendra kraujo riebalų pusiausvyra sušvelnėjo ir pagerėjo.
Palyginimui, tiriant kitą dietą, kuri pagrįsta kiaušiniais (cholesterolio kiekis panašus), MTL kiekis padidėjo labiau – apie 10 procentų, o DTL kiekis pakilo tik apie 8 procentus. Akivaizdu, kad krevetės turėjo naudingesnį poveikį cholesterolio santykiui.
Didesnio DTL svarba
2015 metais publikuotas mokslinis tyrimas atkreipė dėmesį, kad žemas DTL lygis dažnai susijęs su uždegimu organizme ir didesniu rizikos veiksniu širdies ligoms. Aukštesnis DTL, kurį gali paskatinti krevečių vartojimas, laikomas pageidautinu sveikatai.
Apibendrinimas ir rekomendacijos
Širdies ligų rizika yra susijusi ne tik su cholesterolio kiekiais, bet ir su lėtiniu uždegimu bei kitais organizmo rodikliais. Kadangi krevetės nemažina tik MTL, bet pagerina bendrą riebalų kraujyje pusiausvyrą (ypač padidina DTL ir sumažina trigliceridų kiekį), šį produktą galima laikyti sveiku pasirinkimu racionaliame, širdžiai palankiame racione.
Į ką dar verta atkreipti dėmesį?
- Krevetes rinkitės atsakingai – svarbu žinoti jų kilmę.
- Mažai prisotintų riebalų ir didesnis baltymų kiekis suteikia papildomų privalumų.
- Nepiktnaudžiaukite – svarbus bendras maisto balansas.
- Būkite dėmesingi gamintojų pasirinkimui, ypač jei norite išvengti pesticidų ar antibiotikų likučių, kartais randamų krevečių auginimo ūkiuose Azijoje ar kitose šalyse.













