SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Ar galima valgyti kiaušinius sergant diabetu?

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Share on FacebookShare on Twitter

Kiaušiniai – vertingas maisto produktas, kuris gali būti tinkamas pasirinkimas sergantiems diabetu. Nors jie turi gana daug cholesterolio, svarbiau atkreipti dėmesį į sočiųjų riebalų suvartojimą – būtent jie labiau lemia cholesterolio kiekį kraujyje.

Diabetas ir cholesterolio pusiausvyra

Turint diabetą, ypač svarbu rūpintis cholesterolio lygiu. Diabetas didina riziką susidurti su padidėjusiu cholesteroliu. Insulino veiklos sutrikimai ir sudėtingesnis gliukozės reguliavimas gali paveikti, kaip organizmas apdoroja riebalus. Tai neretai sukelia didesnį trigliceridų kiekį kraujyje ir prisideda prie nepalankių cholesterolio rodiklių.

Kita vertus, nors cholesterolis būtinas organizmui – jis svarbus ląstelėms, vitaminams ir hormonams gaminti – perteklinis jo kiekis susijęs su širdies bei kraujagyslių ligomis. Organizmas pats pasigamina pakankamai cholesterolio, tačiau dalis jo patenka su gyvulinės kilmės produktais, pavyzdžiui, kiaušiniais, mėsa ar pieno produktais.

Kiaušiniai ir cholesterolio lygis

Didelis kiaušinis turi apie 200 mg cholesterolio. Seniau buvo manoma, kad maistas, kuriame daug cholesterolio, tiesiogiai kelia jo kiekį kraujyje. Vis dėlto nauji tyrimai rodo, kad svarbesnis veiksnys – sočiųjų riebalų kiekis maiste. Dauguma produktų, kurie gausūs cholesterolio, paprastai turi ir daugiau sočiųjų riebalų, o būtent jie labiausiai veikia cholesterolio pusiausvyrą.

Susiję įrašai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

2025 12 gruodžio

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

2025 12 gruodžio

Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

2025 12 gruodžio

Pa patys kiaušiniai turi labai mažai sočiųjų riebalų, tačiau juose netrūksta baltymų, nesočiųjų riebalų, vitaminų ir mineralų. Daugiau dėmesio verta skirti ne tiek cholesterolio ribojimui, o sočiųjų riebalų bei rafinuotų angliavandenių mažinimui ir skaidulų suvartojimo didinimui.

Kiaušiniai ir cukraus apykaita

Kiaušinių poveikis gliukozės kiekiui kraujyje yra nežymus, kadangi jie turi mažai angliavandenių ir nemažai baltymų bei nesočiųjų riebalų. Pagrindinę įtaką cukraus lygiui daro rafinuoti angliavandeniai, o kiaušiniai yra baltyminis produktas.

Visgi svarbu atkreipti dėmesį, su kuo ir kaip valgote kiaušinius. Jie dažnai vartojami kepti riebaluose, drauge su mėsa, duona ar kitais produktais, kurie gali didinti rizikos veiksnius sergant diabetu. Renkantis širdžiai palankią mitybą, kurioje saikingai vartojami kiaušiniai, galima padėti palaikyti pastovesnį cukraus kiekį kraujyje.

Kaip sveikai paruošti kiaušinius

  • Vartokite kuo mažiau riebalų gamindami kiaušinius – rinkitės alyvuogių arba rapsų aliejų vietoje sviesto.
  • Pabandykite virti, garinti ar plakinius kepti be papildomų riebalų.
  • Derinkite kiaušinius su skaidulų gausiais produktais – šviežiomis daržovėmis, vaisiais ar pilno grūdo produktais.

Išvada

Kiaušiniai gali būti puikus, maistingas pasirinkimas ir diabetu sergantiems, jei juos įtraukiate į subalansuotą, sveiką mitybą. Nepaisant didesnio cholesterolio kiekio, pagrindinį poveikį cholesterolio rodikliams daro sotieji riebalai. Tinkamai ruošdami kiaušinius ir derindami juos su sveikais produktais, galite palankiai paveikti ir cukraus, ir cholesterolio pusiausvyrą.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?
Ligų simptomai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė
Ligos

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?
Ligos

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Kitas įrašas

Kaip gydyti žaliųjų skruzdėlių įkandimus

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

2025 12 gruodžio
Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

2025 12 gruodžio
Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

2025 12 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?
  • IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė
  • Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.