SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Ar mielių ekstraktas kenksmingas?

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Ar mielių ekstraktas kenksmingas?
Share on FacebookShare on Twitter

Dar žinomas kaip įprastas skonio stipriklis, mielių ekstraktas dažnai naudojamas įvairiuose maisto produktuose – nuo duonos ir alaus iki sojų padažo ar sūrio. Jo dėka patiekalai įgauna sodrų, išraiškingą skonį, dar vadinamą umami. Šis ingredientas aptinkamas ne tik užkandžiuose, bet ir sriubose, troškiniuose, netgi šaldytuose patiekaluose.

Kaip gaminamas mielių ekstraktas

Mielių ekstrakto gamyba prasideda nuo cukraus pridėjimo prie mielių, kurie laikomi šiltoje aplinkoje. Dėl to mielių ląstelių sienelės suminkštėja, o pačios ląstelės ima plėstis. Tuomet mišinys centrifuguojamas, o atlaisvėjusios ląstelių sienelės pašalinamos.

Yra dvi ekstrakto rūšys – autolizuotas ir hidrolizuotas. Autolizuotame ekstrakte pats mielėse esantis fermentas skaido baltymus, o hidrolizuotame – šiems procesams naudojami papildomai įdėti fermentai. Mielių ekstraktas gali būti tirštos pastos ar drėgnų miltelių pavidalu.

Kur ieškoti šio ingrediento etiketėse

Daugelis gamintojų aiškiai nurodo mielių ekstraktą ant pakuočių. Kartais jis taip pat žymimas kaip „natūralus skonio stipriklis“ ar „priedas“. Ši medžiaga natūraliai turi glutamatų – aminorūgščių, aptinkamų daugelyje maisto produktų. Glutamatai, dažnai žinomi kaip MSG, išskiriami ir naudojami atskirai, siekiant sustiprinti skonį įvairiuose gaminiuose. Mielių ekstrakte natūralaus glutamato yra mažiau nei grynajame MSG.

Susiję įrašai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

2025 12 gruodžio

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

2025 12 gruodžio

Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

2025 12 gruodžio

Pagrindinis skirtumas tarp mielių ekstrakto ir MSG slypi ne tik cheminėje sudėtyje, bet ir jų suteikiamame skonyje. MSG neturi savito skonio – jis sustiprina kitus patiekalo skonius, panašiai kaip druska. Tuo tarpu mielių ekstraktas pats pasižymi intensyviu skoniu, primenančiu prieskonį.

Ar mielių ekstraktas naudingas jūsų sveikatai?

Mielių ekstrakte gausu B grupės vitaminų, todėl jis gali būti puikus šių vitaminų šaltinis. Tai ypač naudinga žmonėms, kuriems B grupės vitaminų reikia daugiau – pavyzdžiui, nėščiosioms ar prastai vitaminus įsisavinantiems asmenims.

Dalis žmonių jautriai reaguoja į glutamatus – gali pasireikšti lengvas veido paraudimas ar galvos skausmai, tačiau įrodyta alergija šiam junginiui nėra nustatyta. Kadangi maisto produktuose mielių ekstrakto naudojama labai nedaug, vargu ar jo kiekis galėtų paskatinti nepageidaujamą reakciją.

Ar verta jo vengti?

Didžiausias šio skonio stipriklio minusas – didelis natrio kiekis. Vis dėlto, patiekaluose naudojama tokia nedidelė mielių ekstrakto dalis, jog bendra produkto druskingumo norma dažniausiai reikšmingai nepadidėja. Tačiau tiems, kuriems patariama riboti druskos suvartojimą (pavyzdžiui, dėl kraujospūdžio problemų), šį ingredientą vertėtų vartoti atsargiai.

Jei turite augalinių ar kitų maisto alergijų, būkite dėmesingi sudėčiai. Patariama riboti pramoniniu būdu ruošiamus patiekalus bei dažniau rinktis šviežią, namuose ruošiamą maistą – taip lengviau kontroliuoti visus naudojamus ingredientus.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?
Ligų simptomai

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė
Ligos

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?
Ligos

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Kitas įrašas
Ar garinimas sukelia dehidrataciją?

Ar garinimas sukelia dehidrataciją?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?

2025 12 gruodžio
IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė

2025 12 gruodžio
Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

2025 12 gruodžio
Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

Technologijų ir gydymo priemonių pažanga sergant stuburo raumenų atrofija

2025 12 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Kodėl smilkinyje jaučiu pulsuojančius tvinksnius?
  • IV stadijos šlapimo pūslės vėžys: prognozė ir gyvenimo trukmė
  • Ar ALS užkrečiamas: ar galima juo „užsikrėsti“?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.