Juodgrūdžių aliejus, dar žinomas kaip juodųjų kmynų ar Nigella sativa aliejus, vertinamas dėl plačiai aptariamų naudų sveikatai. Šis aliejus išgaunamas iš Nigella sativa augalo sėklų, kurios kulinarijoje dažnai naudojamos Pietų Azijos bei Artimųjų Rytų patiekaluose.
Juodgrūdžių aliejus ir cukrinis diabetas
Cukrinis diabetas – dažna liga, paveikianti organizmo gebėjimą gaminti ar panaudoti insuliną, todėl kyla gliukozės kiekis kraujyje. Dažniausiai gydant diabetą, skiriami vaistai reguliuoti cukraus lygį. Nors egzistuoja dvi pagrindinės šios ligos formos – 1 ir 2 tipo diabetas, vis daugiau dėmesio skiriama ir alternatyvioms, bei papildomoms priemonėms, kurios galėtų padėti reguliuoti gliukozę.
Tarp tokių papildomų priemonių – ir juodgrūdžių aliejus. Keletas naujausių mokslinių tyrimų rodo, kad šis augalinis aliejus gali prisidėti prie efektyvesnės diabeto kontrolės:
- 2013 m. tiriamasis darbas parodė, jog didelės Nigella sativa aliejaus dozės padidino insulino kiekį kraujyje laboratorinėms žiurkėms, sergančioms diabetu, ir suteikė tam tikrą apsauginį poveikį.
- 2016 m. farmacijos tyrimų apžvalgoje pažymima, kad N. sativa sėklos gali padidinti insulino gamybą, pagerinti gliukozės toleravimą ir paskatinti insuliną gaminančių ląstelių dauginimąsi. Taip pat buvo pastebėtas galimas poveikis kovojant su specifinėmis diabeto komplikacijomis, kaip inkstų ar nervų pažeidimas bei aterosklerozė.
- 2017 m. tyrimo duomenimis, kasdien vartojant juodųjų kmynų aliejų ilgesnį laiką, gali sumažėti HbA1c (vidutinė cukraus koncentracija kraujyje), nes organizmas gamina daugiau insulino, mažėja atsparumas insulinui, aktyvėja ląstelės ir vyksta mažesnis insulino pasisavinimas žarnyne.
- Kitas 2014 m. eksperimentinis tyrimas parodė, kad derinant ciberžolę su juodgrūdžių sėklomis diabetu sergančioms žiurkėms, sumažėjo gliukozės kiekis bei sumažėjo suvartojamo vandens ir maisto kiekiai.
- 2017 m. peržvalgoje patvirtinta, jog hipoglikeminis Nigella sativa poveikis jau pakankamai ištirtas ir gali būti pagrindas tolesniems klinikiniams tyrimams, siekiant sukurti vaistus ar gydymo metodus.
Kokios medžiagos sudaro juodgrūdžių aliejų?
Juodgrūdžių aliejuje randama gausybė biologiškai aktyvių junginių. 2015 metų medicinos apžvalgos tyrimai atskleidė, kad didžiausią poveikį gliukozės lygiui gali turėti timochinonas – viena pagrindinių veikliųjų medžiagų. Kartu su timochinonu, aliejuje aptinkami ir kiti svarbūs antioksidantai, tokie kaip beta-sisterolis ir nigellonas.
Šiame aliejuje gausu amino rūgščių:
- linolo;
- oleino;
- palmitino;
- stearino.
Be to, juodgrūdžių aliejus pasižymi mineralų gausa – jame yra seleno, kalcio, geležies, kalio, taip pat karoteno ir arginino.
Ką svarbu žinoti?
Moksliniai tyrimai rodo, kad juodgrūdžių aliejus gali būti potencialus pagalbininkas valdant cukrinį diabetą. Vis dėlto, prieš pradedant vartoti šį aliejų, svarbu pasikalbėti su gydytoju, ypač jei yra kitų sveikatos sutrikimų arba vartojami medikamentai.
Gydytojas gali patarti, kaip dažnai reikia stebėti gliukozės lygį kraujyje pradėjus vartoti juodgrūdžių aliejų. Taip pat rekomenduojama rinktis tik patikimų gamintojų aliejų, kuris būtų ištirtas dėl saugumo ir veiksmingumo.













