SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

10 būdų, kaip padidinti daržovių suvartojimą be salotų

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 14 gruodžio
Kategorija Maistas
0
10 būdų, kaip padidinti daržovių suvartojimą be salotų
Share on FacebookShare on Twitter

Valgyti daugiau daržovių nebūtinai reiškia dažnai rinktis salotas. Jei pastarosios jums pabodo ar tiesiog nemėgstate salotų lapų, verta išbandyti daugybę kitų būdų gardinti kasdienį maistą daržo gėrybėmis.

Kūrybiški būdai valgyti daugiau daržovių

Kiekvienas gali rasti sau tinkamiausią būdą mėgautis daržovėmis. Nesirinkdami vien tik salotų, drąsiai įtraukite į racioną šiuos skonius ir struktūrą keičiančius gaminimo metodus:

Kepimas ir skrudinimas

Daržovių kepimas orkaitėje ar skrudinimas padeda išryškinti natūralų jų skonį. Pavyzdžiui, žiedinio kopūsto, brokolio ar kitų mėgstamų daržovių gabalėlius galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, paskaninti mėgstamais prieskoniais, žolelėmis ir kepti, kol apskrus ar gražiai paruduos.

Troškinimas ir maišymas keptuvėje

Troškinkite įvairias daržoves kartu – tokiu būdu valgysite ne tik daugiau jų, bet ir mėgausitės skirtinga jų spalva bei tekstūra. Brokoliai, morkos, žiediniai kopūstai, edamamai – drąsiai eksperimentuokite. Daržovių mišinys puikiai tiks prie įvairių patiekalų arba kaip pagrindinis patiekalas.

Susiję įrašai

Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti

Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti

2025 24 gruodžio
Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja

Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja

2025 24 gruodžio

Jūrligė

2025 23 gruodžio

Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

2025 23 gruodžio

Kokteiliai su daržovėmis

Nesijaučiate gerai valgydami žalias daržoves? Pamėginkite daržoves sutrinti į kokteilius. Į vaisinius ar daržovių kokteilius įmaišę saują špinatų, salierų, kopūstų arba pomidorų, praturtinsite gėrimą ne tik spalva, bet ir naudingomis medžiagomis. Net žiedinis kopūstas tinka, nes jis neturi stipraus skonio.

Grietininės sriubos ir sriubų bazės

Susmulkintos daržovės puikiai tinka ne tik karštoms ar šaltoms sriuboms gardinti, bet ir pačiai sriubos bazei išgauti. Pavyzdžiui, žiedinis kopūstas suteiks sriubai kreminės tekstūros, o pomidorai – sodraus skonio.

Lakštiniai be glitimo ir daržovių makaronai

Populiarėja daržovių makaronai, pavyzdžiui, cukinijų „zoodles“. Tai puiki alternatyva tradiciniam makaronų patiekalui, ypač jei vengiate glitimo ar norite sumažinti angliavandenių kiekį. Panašiai galima pasigaminti lakštinius iš kopūsto, spagečių moliūgo ar net jūros dumblių.

Daržovės vietoj duonos ir tortilijų

Vietoj vyniotinio ar sumuštinio duonos panaudokite didelius lapus, pavyzdžiui, romaninių salotų ar lapinių kopūstų. Taip sumažinsite angliavandenių kiekį ir papildysite savo racioną naudingomis medžiagomis.

“Ryžiai” iš žiedinio kopūsto

Basmati, rudi ar jazmininiai ryžiai puikiai dera daugelyje patiekalų, tačiau juos nesunkiai galite pakeisti smulkintu žiediniu kopūstu. Tiesa, skonis šiek tiek kitoks, tačiau gausite kur kas daugiau naudingų medžiagų.

Žalios daržovės užkandžiams

Neapdorotų daržovių nauda neabejotina. Klasikinis užkandis „skruzdėlės ant kelmo“ (saliero stiebas su riešutų sviestu ir razinomis) tiks visiems, o jei norisi įvairovės, pasigaminkite morkų lazdelių, juostelėmis pjaustytų paprikų ar agurkų, o joms pasirinkite humuso, natūralaus jogurto ar kito mėgstamo padažo.

Universalus žiedinis kopūstas

Ši daržovė gali tapti pagrindu net picos pagrindui! Naudojant žiedinį kopūstą vietoj įprasto miltų pagrindo, išvengsite glitimo, sumažinsite angliavandenių kiekį, o patiekalas bus palankus net diabetu sergantiems žmonėms.

Lengvi būdai papildyti kasdienius patiekalus

Nebūtina nuolat ieškoti naujų idėjų ar sudėtingų receptų. Kartais užtenka įberti papildomų daržovių į sriubą, apkepą, sumuštinį, picą ar net įscrambled kiaušinius.

  • sumuštiniai su daržovėmis
  • pica, praturtinta šviežiomis daržovėmis
  • apkepai ir troškiniai
  • makaronai su daržovių padažu
  • kiaušinienė su troškintomis daržovėmis

Ką verta prisiminti?

Salotos tikrai nėra vienintelis pasirinkimas norint valgyti daugiau daržovių. Įvairūs patiekalai – nuo glotnučių ir sriubų iki picos pagrindo ar tortilijų pakaitalų – leidžia į kasdienį racioną įtraukti kuo didesnę įvairovę. Svarbiausias tikslas – suvalgyti reikiamą kiekį daržovių kasdien. Tinkamas kiekis kiekvienam gali skirtis, todėl verta įsiklausyti į individualius organizmo poreikius ir adaptuoti patiekalus pagal save.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti
Vaistai

Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 24 gruodžio
Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja
Dermatologija

Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 24 gruodžio
Jūrligė
Ligos

Jūrligė

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 23 gruodžio
Kitas įrašas
Ar aspirinas padeda gydyti aknę?

Ar aspirinas padeda gydyti aknę?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti

Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti

2025 24 gruodžio
Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja

Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja

2025 24 gruodžio
Jūrligė

Jūrligė

2025 23 gruodžio
Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

2025 23 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Berinert ir išlaidos: ką svarbu žinoti
  • Seborėjinio dermatito ir plaukų slinkimo sąsaja
  • Jūrligė

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.