Maiste esanti energija ne tik palaiko mūsų organizmą aktyvų – ji mažina uždegiminius procesus, stiprina imunitetą, padeda lengviau atsigauti po fizinio krūvio ir siekti geriausių rezultatų. Nors sporto suplementai vis dar populiarūs tarp aktyviai sportuojančių, tikrasis naudingųjų medžiagų šaltinis, palaikantis ištvermę ir atsigavimą, dažniausiai yra visavertis, natūralus maistas.
Maisto pasirinkimas svarbus be išimčių
Dažnas sportininkas akcentuoja baltymus, riebalus ir angliavandenius, tačiau pamiršta vitaminus ir mineralines medžiagas, kurių apstu natūraliame maiste. Būtent šios smulkios, bet reikšmingos sudedamosios dalys gali smarkiai pagerinti tiek ištvermę, tiek greitą atsigavimą po fizinio krūvio.
Keturi pagrindiniai maisto grupių produktai, kurie užtikrina gyvybiškai svarbių medžiagų, taip pat baltymų ir sveikų riebalų gausą, yra:
- vaisiai
- daržovės
- riešutai
- sėklos
Žali produktai – optimaliai naudingų medžiagų šaltinis
Termiškai neapdoroti – t. y. žali – maisto produktai išlaiko maksimalų naudingų medžiagų kiekį. Valgant žalias daržoves ir vaisius, mūsų kūnas gauna daugiau fermentų bei amino rūgščių, kurios skatina efektyvų kiekvienos organizmo sistemos darbą.
Daigai padeda alkalingėti organizmą
Daiguose (ridikų, dobilų, brokolių, liucernų) gausu ne tik baltymų, bet ir fermentų, kurie aktyviai palaiko sveikatą. Šie maži augalėliai padeda lengvai pasisavinti reikalingas medžiagas, be to, prisideda prie natūralaus kūno šarmingumo palaikymo – svarbaus tinkamam ląstelių funkcionavimui.
Mažinkite uždegimą su linų sėmenimis
Nuolatinis uždegimas organizme gali būti sunkesnių ligų priežastis. Virškinimo sistemai ir kraujo lipidams ypač palankiai veikia omega-3 riebalų rūgštys, kurios slopina uždegiminius procesus ir skatina ląstelių gijimą.
Linų sėmenys ypač turtingi omega-3 bei skaidulų. Kaip alternatyvą galima rinktis čija sėklas ar graikinius riešutus – jie taip pat puikus riebalų rūgščių šaltinis.
Gerinkite ištvermę su burokėlių sultimis
Burokėliai aprūpina organizmą tiek angliavandeniais, būtinais ilgalaikei energijai, tiek antioksidantais ir uždegimą slopinančiomis medžiagomis. Viena įdomiausių burokėlių savybių – nitratai, galintys išplėsti kraujagysles. Tai skatina efektyvesnį kraujo tekėjimą ir deguonies tiekimą audiniams.
Kasdien išgėrus stiklinę burokėlių sulčių, pastebimas ne tik kraujospūdžio sumažėjimas – gerėja ir raumenų aprūpinimas deguonimi intensyvaus fizinio krūvio metu.
Pagalba nuovargio atveju – moliūgų sėklos
Nebūtinai reikia sirgti – jei dažnai pajuntate, kad sportuodami greitai išsenkate jėgos, gali būti, kad jūsų organizmas pasiilgo geležies. Geležis yra būtina raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, kurie aprūpina visus organus deguonimi.
Daugelis augalinių šaltinių, ypač moliūgų ir cukinijų sėklos, ne tik aprūpina geležimi, bet ir papildomai suteikia skaidulų, baltymų bei sveikųjų riebalų.
Greitesniam atsigavimui – Brazilijos riešutai
Aktyviai sportuojant reikalingas tinkamas poilsis, nes tik taip galima stiprinti raumenis ir kaulus. Brazilijos riešutai – puikus baltymų, sveikųjų riebalų ir mikroelementų šaltinis.
Vos keli riešutai kasdien aprūpina organizmą mineralais, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį, stiprina kaulus ir skatina atsigavimo procesus po fizinės veiklos. Brazilijos riešutuose ypač daug magnio, kalio, kalcio, natrio.
Mitybos įvairovė – raktas į gerą savijautą
Norint pasiekti geriausių rezultatų, vienos taisyklės laikytis nereikia. Subalansuota mityba, kurioje gausu natūralių, neperdirbtų angliavandenių, baltymų ir sveikų riebalų bei augalinių produktų, turtingų mikroelementais ir antioksidantais, padės išlaikyti optimalią organizmo būklę bei ilgalaikę ištvermę.













