Tretinis butilhidrochinonas (TBHQ) yra dažnai naudojamas maisto priedas, skirtas apsaugoti perdirbtus maisto produktus nuo sugedimo. Ši medžiaga veikia kaip antioksidantas, tačiau jos reputacija – prieštaringa. Skirtingai nei natūralūs antioksidantai vaisiuose ar daržovėse, TBHQ naudojamas prailginti maisto produktų galiojimo laiką ir užkirsti kelią nemalonaus kvapo atsiradimui dėl riebalų sugedimo.
Kur galima rasti TBHQ?
Šis priedas dažniausiai dedamas į produktus, kuriuose yra riebalų, įskaitant augalinius aliejus ir gyvūninės kilmės riebalus. Dėl to TBHQ aptinkamas įvairiuose gaminiuose – nuo užkandžių trapučių, makaronų iki greito bei šaldyto maisto. Daugiausiai jo leidžiama naudoti šaldytoje žuvyje.
Tačiau TBHQ nėra naudojamas vien tik maisto pramonėje. Jis taip pat sutinkamas dažų, lakų ar kai kurių odos priežiūros priemonių sudėtyje.
Kokiuose produktuose dar yra TBHQ?
Ši medžiaga dažniausiai naudojama kartu su kitais konservantais, tokiais kaip propilgalatas, butilintas hidroksianizolas (BHA) ir butilintas hidroksitoluenas (BHT). Kadangi TBHQ susidaro organizmui metabolizuojant BHA, šios dvi medžiagos dažnai aptariamos kartu. Maisto gamintojai šiuos priedus renkasi siekdami ilgesnio produkto galiojimo termino ir siekdami apsaugoti produktus nuo spalvos pakitimų, ypač jei sudėtyje yra geležies.
Kiek TBHQ galima vartoti?
Maisto saugumo institucijos nustato, kokiais kiekiais šis bei kiti konservantai gali būti naudojami. Maksimali leidžiama TBHQ koncentracija maiste – 0,02 procento nuo bendro riebalų kiekio produkte. Tokie ribojimai įvedami, kai nėra pakankamai įrodymų dėl didesnių kiekių saugumo.
Galima rizika
Nors TBHQ laikomas saugiu vartojant mažais kiekiais, moksliniai tyrimai kelia klausimų dėl ilgalaikio ir gausesnio šio konservanto poveikio sveikatai. Buvo pastebėta, kad TBHQ ir BHA, naudoti eksperimentuose su gyvūnais, galėjo sukelti navikų išsivystymą, kepenų padidėjimą, nervų sistemos pažeidimus, traukulius bei judesių paralyžių.
Be to, medicinos šaltiniai yra užfiksavę regos sutrikimus žmonėms, suvartojus didesnius TBHQ kiekius. Manoma, kad TBHQ ir BHA gali paveikti ir žmogaus elgesį, todėl jie dažnai išbraukiami iš tam tikrų mitybos planų, pavyzdžiui, skirtų mažinti dėmesio ir elgesio sutrikimų simptomus.
Vartojimo kiekiai ir rekomendacijos
Nors nedideli TBHQ kiekiai įprastai laikomi saugiais, tyrimai rodo, kad žmonės gali suvartoti daugiau nei rekomenduojama. Vieno vertinimo metu nustatyta, kad vidutinis šios medžiagos kiekis gali siekti apie 0,62 mg/kg kūno svorio, t. y. 90 proc. nuo leistinos paros normos. Žmonėms, kurių maiste daugiau riebalų, kiekis gali būti beveik dvigubai didesnis.
Tiesa, kai kurie autoriai pažymi, kad realūs suvartojimo lygiai gali būti mažesni, nes duomenys apėmė tam tikrą pervertinimą.
Kaip išvengti TBHQ?
Jeigu norima kuo mažiau šios konservuojančios medžiagos racione, svarbu įprasti skaityti produktų sudėtį. Maisto etiketėse TBHQ gali būti nurodytas kaip „tert-butilhidrochinonas“, „tertiary butylhydroquinone“ ar tiesiog „TBHQ“, taip pat BHA pavadinimu.
- Rinkitės šviežius, termiškai neapdorotus produktus.
- Venkite perdirbtų, ilgai galiojančių maisto gaminių, kuriuose dažniausiai aptinkama TBHQ.
- Skaitykite etiketes ir vengkite gaminių, kuriuose gausu maisto priedų.
Mažinant perdirbtų produktų ir įvairių konservantų kiekį, kartu sumažėja ir TBHQ kiekis kasdienėje mityboje.













