SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Nustokite lupti šias 5 daržoves arba prarasite jų naudą

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 27 liepos
Kategorija Maistas
0
Nustokite lupti šias 5 daržoves arba prarasite jų naudą
Share on FacebookShare on Twitter

Daržovių odoje ir žievelėse dažnai gausu antioksidantų, skaidulų ir kitų būtinų maistinių medžiagų. Kita vertus, mes negalvodami nulupame odą. Tačiau išmetę tam tikrų daržovių odelę galite netekti visos daržovių maistinės medžiagos. Ateikite, papasakokite apie daržoves, kurių neturėtumėte lupti.

Daržovės, kurių niekada neturėtumėte nulupti

Daržovės yra svarbi sveikos mitybos dalis, nes jose gausu maistinių medžiagų, reikalingų maitinti jūsų kūną ir palaikyti gerą sveikatą. O kai kurių daržovių žievelėse saugomas būtinų maistinių medžiagų lobynas.

1. Bulvės

Bulvės yra pagrindinė Indijos receptų dalis, o jų odelė yra turtingas skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra daugiau kalio nei mėsoje, o tai būtina širdies sveikatai ir raumenų funkcijai. Tiesą sakant, bulvių odoje taip pat yra geležies, kuri padeda palaikyti raudonųjų kraujo kūnelių funkciją. Taigi bulvių odelės palikimas ne tik suteikia nuostabios tekstūros, bet ir padidina maistines medžiagas. Prieš gamindami būtinai juos tinkamai patrinkite, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Bulvę galima naudoti su odele!

2. Morkos

Morkų odelę visiškai saugu valgyti ir, tiesą sakant, naudinga. Jis yra plonas ir valgomas, jame yra daug maistinių medžiagų, įskaitant antioksidantus, vitaminą C, B3, maistines skaidulas ir fitonutrientus. Šios maistinės medžiagos yra žinomos dėl savo imunitetą stiprinančių savybių ir vaidmens palaikant sveiką odą ir regėjimą. Beta karotino kiekis, suteikiantis morkoms ryškią oranžinę spalvą, padeda pagerinti virškinimą ir bendrą savijautą.

Susiję įrašai

Nyščio (bazilinių sąnarių) artritas: skausmas, tyrimai ir gydymas

2025 21 rugpjūčio

Gobtuvinė pienligė: simptomai, priežastys ir gydymas

2025 21 rugpjūčio

Trombotinė trombocitopeninė purpura (TTP)

2025 21 rugpjūčio

Trombozinis insultas: kas tai, simptomai ir gydymas

2025 21 rugpjūčio

3. Agurkai

Taip, reikėtų valgyti ir agurką, su jo žievele. Agurkų žievelės yra prikrautos skaidulų, vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą K, būtinų kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Tai taip pat yra silicio dioksido, junginio, kuris palaiko odos, plaukų ir nagų sveikatą, šaltinis. Į savo salotas ar užkandžius įtraukite agurkų odeles, kad gautumėte papildomos maistinės vertės ir išliktumėte hidratuoti.

4. Baklažanai

Baklažanų oda yra turtingas galingo antioksidanto, vadinamo nasuninu, šaltinis, kuris padeda apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso. Jame taip pat yra maistinių skaidulų, kurios padeda virškinti ir suteikia sotumo jausmą. Ruošdami tokius patiekalus kaip baklažanų parmezanas arba kepti baklažanai, laikykite odą nepažeistą, kad maksimaliai padidintumėte jo naudą sveikatai.

5. Cukinijos

Tiek cukinijų minkštimas, tiek žievelė turi daug naudos sveikatai, pavyzdžiui, geresnį virškinimą, geresnę nuotaiką ir kaulų formavimąsi. Jo oda yra puikus maistinių skaidulų, vitamino C ir kalio šaltinis. Odelė taip pat suteikia malonios tekstūros įvairiems patiekalams. Nesvarbu, ar troškinate, kepate ant grotelių ar kepate cukinijas, odelės palikimas yra puikus būdas padidinti jos maistinę vertę. Taigi, dabar žinote, kurių daržovių niekada neturėtumėte lupti. Tačiau įsitikinkite, kad prieš valgydami ar naudodami gaminant šias daržoves jas kruopščiai nuplaukite, kad pašalintumėte nešvarumus ir pesticidus!

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Ligos

Nyščio (bazilinių sąnarių) artritas: skausmas, tyrimai ir gydymas

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 rugpjūčio
Ligos

Gobtuvinė pienligė: simptomai, priežastys ir gydymas

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 rugpjūčio
Ligos

Trombotinė trombocitopeninė purpura (TTP)

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 21 rugpjūčio
Kitas įrašas
Veiksniai, susiję su Peyronie liga sergančių pacientų depresija

Veiksniai, susiję su Peyronie liga sergančių pacientų depresija

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 27 liepos
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2024 24 gruodžio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2024 24 gruodžio
Oxandrolone

Anavaras [Oxandrolone]: Privalumai, naudojimas, šalutinis poveikis

2025 27 liepos

Nyščio (bazilinių sąnarių) artritas: skausmas, tyrimai ir gydymas

2025 21 rugpjūčio

Gobtuvinė pienligė: simptomai, priežastys ir gydymas

2025 21 rugpjūčio

Trombotinė trombocitopeninė purpura (TTP)

2025 21 rugpjūčio

Trombozinis insultas: kas tai, simptomai ir gydymas

2025 21 rugpjūčio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Nyščio (bazilinių sąnarių) artritas: skausmas, tyrimai ir gydymas
  • Gobtuvinė pienligė: simptomai, priežastys ir gydymas
  • Trombotinė trombocitopeninė purpura (TTP)

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.