Burokėliai yra viena daržovė, kuri rado savo vietą daugelio namų ūkių virtuvėse visame pasaulyje. Jo aštrus skonis malonus skonio receptoriams. Burokėliai yra ne tik ryškios spalvos, bet ir teikia įvairių naudos sveikatai, todėl juos būtina turėti jūsų mityboje. Burokėliai, kuriuose gausu būtinų maistinių medžiagų, yra puikus skaidulų, folio rūgšties (vitamino B9), mangano, kalio, geležies ir vitamino C šaltinis.
Kaip įtraukti burokėlius į dietą
Yra daug būdų, kaip įtraukti šią maistingą daržovę į savo kasdienį maistą. Štai septyni įdomūs ir puikūs sveikos mitybos burokėlių receptai!
1. Burokėlių sultys
Burokėlių sultys, kurias mėgsta daugelis, dažniausiai diabetikams ir kenčiantiems nuo silpnumo, yra gaivus būdas pradėti dieną. Tiesiog sumaišykite burokėlius su kitais vaisiais ir daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, apelsinais ar mėtomis. Tai ne tik maistingų medžiagų turintis gėrimas, bet ir padeda detoksikuoti organizmą.
2. Burokėlių paratha
Šis receptas gali suteikti jūsų tradiciniams parathams maistingą posūkį. Burokėlį sutarkuokite ir sumaišykite su kvietiniais miltais, prieskoniais ir pasirinktomis žolelėmis. Tešlą iškočiokite ir kepkite ant keptuvės. Šios rausvos parathos gali būti ryškus pusryčių ar pietų meniu priedas.
3. Burokėlių salotos
Salotos yra puikus būdas pradėti savo dieną maistingai. Supjaustykite burokėlius į mažus gabalėlius ir sumaišykite su kitais salotų ingredientais, tokiais kaip agurkai, pomidorai ir fetos sūris. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, pabarstykite druska ir paruošite gaivias burokėlių salotas. Dėl turtingo skonio ir naudos sveikatai jis jau populiarus daugelyje kultūrų ir netgi tose, kurios seka naujas sveikatos priežiūros tendencijas.
4. Burokėlių sriuba (barščiai)
Šis sriubos receptas įkvėptas Rytų Europos virtuvės. Šioje sriuboje burokėliai derinami su daržovėmis, tokiomis kaip morkos, svogūnai ir kopūstai. Patiekite karštą arba šaltą – tai puikus sveikas pasirinkimas bet kokiu oru. Jūs netgi galite pridėti ingredientų pagal savo skonį.
5. Burokėlių karis
Sumaišykite burokėlius į vientisą tyrę ir išvirkite su prieskoniais, tokiais kaip kmynai, kalendra ir ciberžolė. Įpilkite kokosų pieno arba jogurto, kad įgautumėte sodrią kreminę tekstūrą. Šis karis puikiai dera su ryžiais ar roti.
6. Burokėlių halwa
Puikus desertinis burokėlių halwa gaminamas iš lėto virimo tarkuotų burokėlių piene su cukrumi ir ghi. Puoštas riešutais ir kardamonu, tai malonumas skonio receptoriams, ypač atsižvelgiant į artėjančią šventinį sezoną.
7. Burokėlių agurkas
Fermentuotas maistas visada buvo neatsiejama Indijos virtuvės dalis. Sūryme, acte ir prieskoniuose marinuoti burokėliai gali būti aštrus jūsų patiekalų priedas. Tai ne tik prideda skonį, bet ir turi probiotinių savybių. Burokėlių įtraukimas į savo mitybą gali būti ir smagu, ir naudinga. Galimybė maišytis su kitais sveikais ingredientais leidžia būti įvairių patiekalų dalimi, nuo sriubų iki užkandžių iki pagrindinių ir desertų.