Kai kurie iš mūsų tiesiog negali pradėti savo dienos be garuojančios arbatos puodelio, ar ne? Manome, kad būtina atnaujinti protą ir pradėti dieną. Rytinis arbatos puodelis taip pat padidina energijos lygį. Bet kai kalbama apie juodąją arbatą ar pieno arbatą, ar viena geresnė už kitą?
Kad atsakymas būtų paprastas, abiejų rūšių arbatos turi savų privalumų ir trūkumų.
Kuo naudinga juodoji arbata?
Juodoji arbata, gaunama iš Camellia sinensis augalo lapų, yra žinoma dėl savo tvirto skonio ir tamsios spalvos. Jame yra kofeino, antioksidantų ir įvairių naudingų junginių, todėl jis yra populiarus pasirinkimas visame pasaulyje. Štai juodos spalvos nauda sveikatai:
1. Pripildytas antioksidantų
Juodojoje arbatoje gausu antioksidantų, ypač polifenolių, tokių kaip flavonoidai ir katechinai. Šie junginiai kovoja su oksidaciniu stresu, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką.
2. Skatina širdies sveikatą
Reguliarus juodosios arbatos vartojimas pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę. Juodojoje arbatoje esantys flavonoidai gali pagerinti kraujagyslių funkciją, reguliuoti kraujospūdį ir sumažinti cholesterolio kiekį, taip prisidedant prie sveikesnės širdies.
3. Naudinga pažinimo funkcijai
Kofeino buvimas juodojoje arbatoje gali padidinti budrumą ir pagerinti pažinimo funkciją. Be to, juodojoje arbatoje esanti aminorūgštis L-teaninas gali turėti raminamąjį poveikį, skatinti atsipalaidavimą, nesukeliant mieguistumo.
4. Palaiko imuninę sistemą
Juodojoje arbatoje yra junginių, kurie gali sustiprinti imuninę sistemą. Arbatoje esantys polifenoliai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, o pats gėrimas gali prisidėti prie bendros hidratacijos, o tai labai svarbu norint palaikyti tvirtą imuninį atsaką.
5. Skatina sveiką virškinimą
Juodojoje arbatoje esantys taninai gali turėti teigiamos įtakos virškinimui. Jie buvo susiję su žarnyno uždegimo mažinimu ir gali sumažinti virškinimo diskomfortą.
6. Padeda mesti svorį
Kai kurie tyrimai rodo, kad juodojoje arbatoje esantys junginiai, ypač polifenoliai, gali padėti kontroliuoti svorį, nes skatina medžiagų apykaitą ir sumažina riebalų pasisavinimą. Tačiau svarbu pažymėti, kad vien juodoji arbata nėra stebuklingas sprendimas norint numesti svorio ir turėtų būti subalansuoto gyvenimo būdo dalis.
Ar pieno arbata ar pieno chai yra naudingi sveikatai?
Pieno arbata yra gana paplitusi Indijoje. Juodoji arbata derinama su pienu, cukrumi ar kitais saldikliais, sukuriant kreminį ir puikų gėrimą. Tačiau jo maistinė nauda priklauso nuo pridėtų ingredientų, kurie lemia pieno kalorijų, cukraus ir sočiųjų riebalų kiekį. Vadinasi, pieno arbata turi ir pliusų, ir minusų.
Pieno arbatos privalumai:
1. Naudinga kaulams: Kadangi pieno arbata suteikia pagrindinių maistinių medžiagų, pvz., kalcio, vitamino D ir baltymų, nes yra pridėta pieno, ji yra naudinga kaulų sveikatai, imunitetui ir bendrai gerovei.
2. Antioksidantai: Pieno arbatoje yra antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu ir sumažinti lėtinių ligų riziką.
3. Kofeinas: Pieno arbatoje dažnai yra kofeino, kuris gali pagerinti budrumą ir pažinimo funkciją.
Pieno arbatos trūkumai:
1. Didelis kalorijų ir cukraus kiekis: Pieno arbata gali būti kaloringa, ypač su riebiu pienu ir pridėtu cukrumi, galinti prisidėti prie svorio padidėjimo ir kitų sveikatos problemų.
2. Virškinimo diskomfortas: Kai kuriems žmonėms arbatoje esantys taninai gali sukelti virškinimo diskomfortą ar dirginimą.
3. Kenkia burnos sveikatai: Cukraus kiekis saldinto pieno arbatoje gali prisidėti prie dantų problemų, įskaitant ertmes.
4. Jautrumas kofeinui: Per didelis kofeino vartojimas gali sukelti neigiamų pasekmių, tokių kaip nemiga, padažnėjęs širdies susitraukimų dažnis ir nervingumas, ypač tiems, kurie jautrūs kofeinui.
5. Dehidratacija: Kadangi kofeinas yra diuretikas, pieno arbatos perteklius gali padidinti jūsų apsilankymų prausykloje skaičių, o tai gali sukelti dehidrataciją.
Kuris yra geresnis: juodoji arbata ar pieno arbata?
Juodoji arbata yra turtingas antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, šaltinis ir gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Tai ne tik nesaldintas ir nekaloringas gėrimas; ji iš tikrųjų siūlo daugybę naudos sveikatai, įskaitant svorio metimą. Tiesą sakant, Nacionaliniame vėžio institute paskelbtame tyrime nustatyta, kad kasdien išgeriant bent du puodelius juodosios arbatos mirties nuo bet kokios priežasties rizika sumažėja beveik 9–13 procentų. Kita vertus, pieno arbata sujungia juodąją arbatą su pienu, suteikdama papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis ir vitaminas D. Tačiau kalorijų kiekis padidėja, ypač pridėjus cukraus, o tai netgi gali sukelti virškinimo problemų. Remiantis tyrimu, paskelbtu žurnale „Journal of Affective Disorders“, priklausomybė nuo pieno arbatos gali turėti žalingą poveikį psichinei sveikatai, pavyzdžiui, nerimui, depresijai ir mintims apie savižudybę. Ne tik tai, bet ir gali sukelti miego problemų, spuogus, bėrimus ir net vidurių užkietėjimą. Taigi, pasirinkimas tarp juodosios arbatos ir pieno arbatos yra gana aiškus. Išgerkite juodosios arbatos, kai reikia sveikiau rinktis!
Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“.
Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą.
Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų.
Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą.
Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.