SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Prieskoniai, kurių reikėtų vengti, jei esate alergiški riešutams

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Prieskoniai, kurių reikėtų vengti, jei esate alergiški riešutams
Share on FacebookShare on Twitter

Daugeliui žmonių, turinčių riešutų alergiją, prieskoniai paprastai yra saugūs. Alergija riešutams reiškia padidintą jautrumą medžių riešutams – tad visi maisto produktai, neturintys jų sudėtyje, laikomi saugiais.

Kokie riešutai dažniausiai sukelia alergiją?

Medžių riešutų grupei priskiriami šie produktai:

  • migdolai
  • Braziliniai riešutai
  • anakardžiai
  • lazdyno riešutai
  • makadamijos riešutai
  • pekano riešutai
  • pistacijos
  • shea riešutai
  • graikiniai riešutai

Net jei sąraše pateikto riešuto nėra maiste, svarbu visuomet atidžiai perskaityti produkto etiketę. Maisto gamybos procese gali atsirasti kryžminės taršos rizika, nes kai kurie produktai gaminami toje pačioje aplinkoje, kur apdorojami ir riešutai.

Ar prieskoniai gali sukelti alergiją?

Nors prieskoniai dažniausiai yra saugūs, alerginės reakcijos į juos galimos, tačiau labai retos. Kai kuriais atvejais pranešta apie stiprias reakcijas (anafilaksiją), susijusias su tokiomis prieskoninėmis žolelėmis ir prieskoniais kaip:

Susiję įrašai

Hipotireozės poveikis organizmui

Hipotireozės poveikis organizmui

2025 18 lapkričio
Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai

Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai

2025 18 lapkričio

Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?

2025 18 lapkričio

Ar Abilify vartojamas ne pagal oficialias indikacijas?

2025 18 lapkričio
  • raudonėlis
  • čiobrelis
  • kalendra
  • kmynai
  • kuminas
  • aitrioji paprika

Kartais gamintojai atsargumo sumetimais atšaukia kai kuriuos prieskonių gaminius, pavyzdžiui, kumino, jei kyla įtarimų, kad jie galėjo būti užteršti žemės riešutais. Vis dėlto patvirtintų alerginių reakcijų į žemės riešutų priemaišas tokiuose prieskoniuose nefiksuota.

Kokių produktų vengti, jei esate alergiški riešutams?

Norint sumažinti riziką, rekomenduojama atsisakyti maisto produktų, kuriuose riešutai dažniausiai naudojami kaip ingredientai:

  • riešutų sviestai ir kiti užtepai (pavyzdžiui, su migdolais arba šokoladiniai su riešutais)
  • riešutų pienai
  • kepiniai: sausainiai, pyragai, tortai su riešutais
  • glitimo neturintys produktai, kurių sudėtyje dažnai yra migdolų miltai
  • marcipanas
  • pesto padažas (gaminamas ne tik su pušų, bet ir kitų riešutų priedais)
  • duona su riešutais arba sėklomis
  • müsli batonėliai
  • mišiniai su riešutais ir džiovintais vaisiais
  • salotos, kuriose yra riešutų ar jų aliejų

Atkreipkite dėmesį į produkto etiketėje nurodomas alergijų žymas – kai kurie gaminiai gali būti be riešutų, tačiau pagaminti aplinkoje, kurioje apdorojami ir riešutai. Tokiu atveju galimas netyčinis užteršimas.

Kaip apsisaugoti valgant ne namuose?

Valgydami kavinėje ar restorane, informuokite darbuotojus apie turimą riešutų alergiją. Taip pat kyla papildoma rizika dėl kryžminės taršos, todėl būkite ypač atsargūs.

Jei kyla klausimų ar nesate tikri dėl konkretaus produkto sudėties, verta pasitarti su gydytoju ar alergologu, kurie galės padėti sudaryti tinkamiausią mitybos planą ir atsakyti į Jums rūpimus klausimus.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Hipotireozės poveikis organizmui
Ligos

Hipotireozės poveikis organizmui

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 18 lapkričio
Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai
Vaistai

Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 18 lapkričio
Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?
Tyrimai

Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 18 lapkričio
Kitas įrašas
Ar akiniai nuo saulės padeda išvengti kataraktos?

Ar akiniai nuo saulės padeda išvengti kataraktos?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Hipotireozės poveikis organizmui

Hipotireozės poveikis organizmui

2025 18 lapkričio
Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai

Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai

2025 18 lapkričio
Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?

Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?

2025 18 lapkričio
Ar Abilify vartojamas ne pagal oficialias indikacijas?

Ar Abilify vartojamas ne pagal oficialias indikacijas?

2025 18 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Hipotireozės poveikis organizmui
  • Antibiotikai nuo voties: receptiniai ir nereceptiniai preparatai
  • Ką reiškia hipoechogeninis mazgas mano skydliaukėje?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.