Dorsopatija

Dorsopatija

Dorsopatija yra stuburo patologijų grupė, kuri pasireiškia nugaros skausmais ir dažnai sukelia ribotą judėjimą. Be tinkamo gydymo tokios būklės gali tapti lėtinėmis arba sukelti rimtų problemų.

Kas yra dorsopatija

Dorsopatija (iš lotynų kalbos dorsum – „nugara” ir graikų patosas – „liga”) yra didelė ligų, susijusių su stuburo pažeidimu, grupė. Dorsopatija pasireiškia dorsalgija – nugaros skausmais, kurie gali plisti į įvairias kūno vietas, rankas ir kojas. Kai kuriais atvejais skausmą lydi judesių standumas. Dorsopatijos gali pasireikšti bet kuriame amžiuje ir labai pabloginti žmogaus gyvenimo kokybę, o tai turi įtakos darbingumui, bendrai savijautai, fiziniam aktyvumui ir psichinei būklei. Norėdami suprasti, kodėl gali atsirasti dorsopatija ir kokias pasekmes ji sukelia, panagrinėkime, kas yra stuburas ir kokias funkcijas jis atlieka.

Stuburas ir nugaros smegenys

Stuburas arba stuburas yra pagrindinė žmogaus skeleto dalis. Susideda iš atskirų kaulų – slankstelių. Stuburo paslankumą užtikrina specialūs kremzliniai sluoksniai tarp slankstelių – tarpslanksteliniai diskai. Jie sugeria ašinę (vertikalią) apkrovą bėgant, einant, šokinėjant, taip pat daro stuburą lanksčią.

Natūralūs stuburo išlinkimai padeda žmogui išlaikyti pusiausvyrą ir papildomai sugeria vertikalią apkrovą.

Atsižvelgiant į slankstelių vietą ir dydį, visas stuburas yra padalintas į penkias dalis. Gimdos kaklelis yra aukščiausia stuburo dalis, kurią sudaro 7 slanksteliai. Jie patiria palyginti nedidelę apkrovą, todėl gimdos kaklelio srities slanksteliai yra maži. Krūtinės ląstos sritis apima 12 didesnių slankstelių. Šonkauliai yra pritvirtinti prie 10 krūtinės ląstos slankstelių. Krūtinės viduryje susijungę kauliu – krūtinkauliu – šonkauliai sudaro šonkaulių narvelį. Jis tarnauja kaip apsauga krūtinės ertmės organams – plaučiams ir širdžiai. Juosmeninę stuburo dalį sudaro 5 didžiausi slanksteliai, kurie palaiko didžiąją viršutinės kūno dalies masę. Žemiau juosmens yra kryžkaulio ir uodegikaulio sritys. Kryžkaulio dalis turi 5 atskirus slankstelius, kurie susilieja paauglystėje. Uodegikaulis yra fiksuota stuburo dalis, susidedanti iš 3-5 slankstelių. Tai laikoma uodegos embrionu, kurį žmonės prarado evoliucijos proceso metu.

Stuburas yra ne tik skeleto karkasas, bet ir stuburo smegenų talpykla bei pagrindinė apsauga. Nugaros smegenys kartu su smegenimis yra vienas iš pagrindinių centrinės nervų sistemos organų. Susideda iš nervinio audinio. Įsikūręs stuburo kanale – kaklo, krūtinės ir juosmens slankstelių viduje. Žemiau juosmens srities nugaros smegenys suskyla į daugybę nervų, vadinamų cauda equina. Iš nugaros smegenų tęsiasi trumpos stuburo nervų šakos – jos vadinamos šaknimis. Nuo šaknų stuburo nervai, kaip laidai, pasklinda po visą kūną, sukurdami platų nervų galūnėlių tinklą.

Laidumo funkcija užtikrina impulsų perdavimą iš smegenų į skirtingas kūno dalis, o iš jų – atgal į smegenis. Impulsai leidžia žmogui judėti, taip pat atpažįsta galūnių ir vidaus organų skausmą. Tai taip pat apima pojūčius, kurie yra įtraukti į „lietimo” sąvoką: lytėjimo suvokimą, aplinkos temperatūrą ir kitus. Refleksinė funkcija kontroliuoja įvairias organizmo reakcijas į išorinius dirgiklius. Pavyzdžiui, kosėti, jei kažkas pateko į gerklę, arba susiraukšlėjimas, galūnės atitraukimas, kai atsiranda netikėtas aštrus skausmas. Funkcijų pasiskirstymas aiškiai priskirtas nugaros smegenų skyriams. Gimdos kaklelio dalis valdo rankas, krūtinės ląstą – krūtinę ir pilvo ertmę, o juosmeninė – dubens ertmę ir kojas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI