Dysgeuzija – tai skonio suvokimo sutrikimas, dėl kurio įprastas maisto skonis tampa visiškai kitoks. Dažniausiai žmonės, susidūrę su šia būkle, pastebi, kad beveik kiekvienas kąsnis primena metalą, kartumą ar šleikštumo pojūtį. Nors šis sutrikimas paprastai nėra pavojingas gyvybei, jis gali gerokai atimti malonumą valgyti ir paveikti kasdienį gyvenimą. Gydytojai šią būklę dar vadina „pakitusiu skoniu“ arba „parageuzija“.
Kas yra dysgeuzija
Dysgeuzija yra atvejis, kai žmogui stipriai iškraipomas natūralus skonio pojūtis. Svarbu žinoti, kad šis sutrikimas skiriasi nuo ageuzijos, kai prarandamas bet koks skonio jutimas – esant dysgeuzijai, skonis lieka, tačiau jis neatitinka tikrovės.
Kiek dažnai pasitaiko dysgeuzija
Mokslininkų tyrimai rodo, kad net iki 17 % gyventojų bent kartą gyvenime patiria šį fenomeną. Tai reiškia, kad daugelis su juo susiduria bent laikinai.
Dysgeuzijos simptomai
Dysgeuzija gali pasireikšti labai įvairiai. Dažnai maistas nustoja būti toks, kokį jį žmonės prisimena. Pagrindiniai požymiai:
- Kiekvienas valgis ar gėrimas įgauna metalinį, kartų ar „sugedusio“ skonį.
- Įprastai saldūs ar sūrūs patiekalai praranda saldumą ar sūrumą.
- Maistas, kurį anksčiau mėgote, gali atrodyti atstumiantis ar netgi bjaurus.
- Nemalonus skonis burnoje jaučiamas net ir nevalgant.
Priežastys
Skonio pakitimus gali sukelti daug skirtingų veiksnių. Dažniausios priežastys:
- Amžius – senstant skonio receptoriai natūraliai kinta.
- Vartojami vaistai – daugybė preparatų, įskaitant kai kuriuos antibiotikus, antidepresantus, chemoterapijoje naudojamus vaistus ir net vaistus nuo alergijos, gali paveikti skonį.
- Dantų protezai – ypač jei jie dengia gomurį, gali mechaniniu būdu slopinti skonio receptorius.
- Blogo burnos higiena.
- Rūkymas ar tabako naudojimas.
- Įvairios sveikatos būklės.
Ligos ar būklės, sukeliančios dysgeuziją
- Sausa burna – tai gali lemti sumažėjęs seilių išsiskyrimas, dažnai dėl nepakankamo skysčių vartojimo.
- Lėtinė rūgšties refliukso liga (GERL) – kai rūgštis iš skrandžio patenka į burną, ji gali paveikti skonio organus.
- Galvos ar kaklo vėžys, taip pat vėžio gydymas (pvz., chemoterapija ar radioterapija), gali sutrikdyti skonio suvokimą.
- Infekcijos – virusinės ligos, pavyzdžiui, peršalimas, gripas ar COVID-19, laikinai pakeičia skonį.
- Uždegimai – liežuvio ar burnos uždegiminės ligos gali paveikti skonio receptorius.
- Medžiagų apykaitos sutrikimai, pavyzdžiui, diabetas, hipotirozė, inkstų ar kepenų funkcijos sutrikimai.
- Nervų pažeidimai – nervai, atsakingi už skonio jutimus, gali būti pažeisti po ausų ar kaklo operacijų.
- Neurologiniai susirgimai – tokiomis ligomis kaip Alzheimerio, Parkinsono liga ar išsėtine skleroze sergantys žmonės gali patirti skonio pokyčius.
- Nėštumas – hormonų svyravimai dažnai lemia laikiną skonio pokytį, kuris paprastai išnyksta po pirmojo trimestro.
- Galvos traumos – stiprus galvos sumušimas, pažeidžiantis uoslės nervą ar smegenų sritis, atsakingas už skonio apdorojimą, taip pat gali sukelti šį sutrikimą.
- Vitaminų ir mineralų trūkumas, ypač jei trūksta cinko ar B grupės vitaminų.
Diagnozė ir tyrimai
Pastebėjus skonio pakitimus, gydytojas detaliai apžiūri burnos ir liežuvio būklę, aptaria paciento simptomus bei gyvenimo būdo pokyčius. Gali būti pritaikyti šie tyrimai:
- Uoslės atpažinimo testas – kadangi uoslė ir skonis labai susiję, šis tyrimas padeda įvertinti, ar sutrikimas kyla dėl uoslės.
- Skonio slenksčio nustatymas – matuojama, kada žmogus pajunta pakitusį skonį.
- Kraujas – atliekami kraujo tyrimai, norint patikrinti pagrindinius mineralus, vitaminą B12, geležį, kalcio, kalio lygius, periferinį kraujo vaizdą.
- Vaizdiniai tyrimai – jei įtariama, kad pakitimus gali lemti fizinės burnos ar galvos struktūros problemos, taikomi rentgenas, kompiuterinė tomografija ar magnetinio rezonanso tomografija.
Gydymas
Gydymo strategija priklauso nuo to, kokia yra pagrindinė skonio sutrikimo priežastis. Jei problema kilo dėl tam tikro vaisto, gydytojas gali rekomenduoti kitą medikamentą. Jei scena susijusi su virusinėmis infekcijomis, kartais padeda uoslės treniruotės metodas.
Tyrimai rodo, kad apie 80 % skonio pojūčio lemia būtent uoslė. Kvėpuojant ir kramtant, maisto aromatai per kvėpavimo takus patenka į nosies ertmę, o tai stipriai įtakoja skonio suvokimą. Uoslės treniruotės metodas remiasi kasdieniu aromatų uostymu kelias savaites, kad palaipsniui smegenys vėl prisimintų prarastus kvapus ir skonius.
Kaip apsisaugoti nuo dysgeuzijos
- Meskite rūkyti ir venkite tabako gaminių.
- Dažnai girkite nesaldintus gėrimus, palaikykite pakankamą organizmo hidrataciją.
- Saugokite save nuo galvos traumų ir virusinių infekcijų.
- Atidžiai stebėkite skonio pokyčius – jei pastebite, kad įprastas maistas ima keistai atrodyti, peržvelkite, ar nepasirodė naujų vaistų ar įpročių.
Perspektyvos ir prognozė
Kokia bus tolimesnė eiga, lemia pagrindinė dysgeuzijos priežastis. Dažniausiai, kai nustatoma ir pašalinama sukėlusi priežastis, skonio pojūtis grįžta įprastas (pavyzdžiui, nutraukus rūkymą ar pakeitus vaistus). Kai kuriais atvejais, jeigu priežasties negalima pašalinti arba tenka toliau vartoti būtiną medikamentą, skonio sutrikimas išlieka, tačiau yra įvairių būdų palengvinti nemalonius pojūčius burnoje.
Kasdienis gyvenimas su dysgeuzija
Dažnai skonio pakitimai išnyksta pašalinus pagrindinę priežastį, tačiau, kol simptomai išlieka, galite sau padėti taip:
- Rinkitės maistą, kuris maskuoja metalo skonį – citrusai, rūgštūs vaisiai, agurkėliai, actas. Reikėtų vengti labai aštraus, stipriai konservuoto ar itin saldaus maisto.
- Užtikrinkite pakankamą skysčių kiekį – gerkite daug vandens ar kitų gėrimų be kofeino ir cukraus. Tai padeda išvengti burnos sausumo.
- Metalinius stalo įrankius ir butelius pakeiskite stikliniais, plastikinius ar keraminius gaminius – taip sumažinsite metalo skonio pojūtį.
- Reguliariai prižiūrėkite burnos higieną – kruopščiai valykite bei siūlu valykite dantis.
- Prieš valgant išskalaukite burną – vandens ir maistinės sodos tirpalas gali neutralizuoti rūgštį ir pagerinti maisto skonį.
- Čiulpkite ledo kubelius ar naudokite be cukraus ledinukus – tai padeda palaikyti burnos drėgmę.
- Atsisakykite rūkymo – tai padės susigrąžinti natūralią skonio pojūtį.