Podagra – tai viena iš artrito formų, pasireiškianti stipriu skausmu dėl sąnariuose besikaupiančios šlapimo rūgšties. Šis metabolizmo produktas paprastai pašalinamas su šlapimu, tačiau kai organizmas jo atsikratyti nesugeba, šlapimo rūgštis ima kauptis ir formuoja aštrius kristalus. Jie sukelia uždegimą, patinimą ir nemalonų skausmą, dažniausiai pėdose.
Dažniausi podagros požymiai
Podagra dažniausiai pasireiškia staiga, kaip vadinamasis priepuolis. Didelis skausmas ir patinimas – ryškiausi šios ligos ženklai. Be to, būdingi šie simptomai:
- aštrus arba deginantis sąnario skausmas
- paraudimas
- minkštųjų audinių jautrumas
- paūmėjimo metu oda tampa karšta
Dažnai tokie priepuoliai prasideda naktimis ir būna tokie stiprūs, kad gali pažadinti iš miego. Itin sunkiais atvejais ligos paliesti sąnariai gali deformuotis, o juose susikaupęs šlapimo rūgšties perteklius gali būti matomas atlikus tyrimus, pavyzdžiui, echoskopiją ar rentgenogramą. Kartais diagnozei patikslinti prireikia paimti sąnario skysčio mėginį ir jame ieškoti šlapimo rūgšties kristalų.
Kur dažniausiai pasireiškia podagra
Paprastai pirmasis podagros priepuolis pasitaiko viename sąnaryje. Dažniausia lokalizacija – didžiojo kojos piršto sąnarys, tačiau skausmas ir uždegimas gali apimti ir kitus pirštų, kulkšnių ar kelių sąnarius. Sutrikus šlapimo rūgšties apykaitai, kristalai linkę kauptis būtent šiuose kūno taškuose.
Kaip vystosi podagros priepuoliai
Nors podagra – lėtinė liga, periodiniai paūmėjimai nebūna nuolatiniai. Jie gali trukti kelias dienas ar savaites, tačiau po jų gali sekti ramybės laikotarpiai, kai simptomai visai nepasireiškia ir trunka net metus ar daugiau.
Rizikos veiksniai ir podagrą provokuojantys elementai
Siekiant išvengti podagros priepuolių, svarbu žinoti, kas didina riziką susirgti ar gali išprovokuoti simptomų atsinaujinimą. Dažniausi rizikos veiksniai yra:
- viršsvoris
- aukštas kraujospūdis
- širdies nepakankamumas
- cukrinis diabetas
- inkstų ligos
- kai kurie vaistai (ypač diuretikai)
- piktnaudžiavimas alkoholiu
- saldūs maisto produktai ir gėrimai
- gausus purinų turinčio maisto vartojimas (raudona mėsa, subproduktai, kai kurios žuvys)
Prevencija ir priepuolių valdymas
Pažinus savo asmeninius rizikos veiksnius bei maisto ar gyvenimo būdo įpročius, galima imtis veiksmų ir mažinti podagros priepuolių tikimybę. Svarbu koreguoti mitybą, riboti arba atsisakyti provokuojančių produktų, atsikratyti antsvorio ir rūpintis bendra sveikata. Priepuolio metu gydytojas gali skirti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, steroidus arba specialius vaistinius preparatus, padedančius mažinti uždegimą ir skausmą. Tinkamas gydymas ir sveiki įpročiai ilgainiui leidžia kontroliuoti ligą ir sumažinti paūmėjimų dažnį.













