Sloga

Sloga

Rinorėja (sloga) yra labai dažnas simptomas. Dažniausiai tai atsiranda dėl alergijų ar virusinių infekcijų (pvz., peršalimo ar gripo). Tačiau nosies tekėjimą gali sukelti ir kitos būklės. Sloga paprastai praeina savaime, tačiau tam tikros priemonės gali padėti palengvinti simptomus.

Kas yra rinorėja (sloga)?

Rinorėja, arba sloga, reiškia gleivių (nosies išskyrų) tekėjimą ar „bėgimą“ iš nosies. Ji gali atsirasti dėl kelių priežasčių, tokių kaip šaltas ar sausas oras, alergijos ar peršalimas. Su rinorėja susijusi būklė yra rinitas, kuris apima nosies audinių uždegimą.

Nosies išskyrų konsistencija ir spalva gali skirtis. Alergijos, aštraus maisto valgymas ir buvimas šaltyje paprastai sukelia vandeningas nosies išskyras. Kai sergate peršalimu ar kita infekcija, kūnas dažniausiai gamina tirštesnes gleives.

Rinorėja gali atsirasti savaime, tačiau dažnai ją lydi šie simptomai:

  • Nosies užgulimas (užgulta nosis).
  • Čiaudulys.
  • Užnosinis lašėjimas: tai reiškia, kad daugiau nei įprasta gleivių susikaupia ir teka į gerklę, sukeldamos gerklės skausmą ir kosulį.
  • Niežtinčios ar ašarojančios akys.

Daugeliu atvejų sloga yra laikina, tačiau kai kurie žmonės gali patirti lėtinę rinorėją.

Slogos priežastys

Rinorėja (sloga) atsiranda, kai nosies gleivinė yra uždegusi arba sudirgusi. Tai gali tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti gleives gaminančias ląsteles, vadinamas gobletinėmis ląstelėmis. Uždegimas gali atsirasti kaip atsakas į infekciją ar alergijas. Kai pažeidžiami nosies takai, tai gali pernelyg stimuliuoti gobletines ląsteles, todėl jos gamina daugiau gleivių nei įprastai.

Veikiamos dirgiklių, gobletinės ląstelės taip pat gamina daugiau gleivių, siekdamos pašalinti šiuos dirgiklius. Tam tikri vaistai ir aplinkos veiksniai taip pat gali aktyvuoti gobletines ląsteles.

Dažniausios slogos priežastys

  1. Šienligė (alerginis rinitas).
  2. Vidinės alergijos: jautrumas naminiams gyvūnams, dulkių erkutėms ir kitiems alergenams.
  3. Kvėpavimo takų virusai: peršalimas, gripas arba COVID-19.
  4. Šalčio sukeltas rinitas: sloga šaltu oru.
  5. Sinusitas (sinusų infekcija).
  6. Toksinės buities medžiagos: pavyzdžiui, valymo priemonės su šarmais ar radono poveikis.
  7. Pramoninės cheminės medžiagos ir garai: profesinis rinitas.
  8. Aerozolizuotas čili pipiras (kapsaicinas) ar kiti aštrūs prieskoniai.

Taip pat egzistuoja būklė, vadinama vazomotoriniu rinitu, kai žmogus patiria nosies užgulimą ir slogą be aiškios priežasties. Tai kartais pasireiškia intensyviai sportuojant ar dėl hormoninių pokyčių, pavyzdžiui, nėštumo metu.

Sunkios galvos traumos taip pat gali sukelti skysčių nutekėjimą iš smegenis supančių membranų į nosies ertmę, sukeldamos slogą (dažniausiai vienoje šnervėje). Ši būklė vadinama cerebrospinalinio skysčio nutekėjimu, ir ji yra labai rimta, dažnai sukelianti galvos skausmus, pykinimą ir pusiausvyros praradimą.

Slogos vaistų įleidimas
Rinitu serganti moteris / Istock

Kokie vaistai gali sukelti slogą?

Kai kurie geriamieji vaistai taip pat gali sukelti rinorėją, veikdami autonominę nervų sistemą, kuri reguliuoja nevalingas kūno funkcijas, įskaitant liaukų ir kraujagyslių veiklą.

Šie vaistai apima:

  • Angiotenziną konvertuojančio fermento (AKF) inhibitorius.
  • Antidepresantus.
  • Beta blokatorius.
  • Kontraceptines tabletes.
  • Nosies purškalus nuo užgulimo.
  • Diuretikus.
  • Vaistus nuo erekcijos sutrikimų.
  • Nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU).

Jei nuolat patiriate slogą vartodami šiuos vaistus, praneškite savo gydytojui. Gali būti, kad jums bus pasiūlyti kiti vaistai, kurie nesukels šios problemos.

Kai kurie rekreaciniai narkotikai, tokie kaip kokainas ir kristalinė metamfetaminas, taip pat gali sukelti rinorėją.

Kitos slogos (rinorėjos) priežastys

Be dažniausių priežasčių, rinorėją gali sukelti ir daugelis kitų veiksnių, įskaitant:

  1. Šaltos temperatūros: Kvėpuojant per nosį, nosis šildo orą ir prideda drėgmės, kol jis patenka į plaučius. Šaltas ir sausas oras dirgina nosies gleivinę. Siekdama apsaugoti nosies audinius, nosies liaukos gamina per daug gleivių, todėl atsiranda sloga.
  2. Ašaros (lacrimacija): Kai kūnas gamina per daug ašarų (pvz., dėl verkimo arba akių dirginimo), ašaros teka per vidinį vokų kampą, pro nosolakrimalinį lataką, ir patenka į nosies ertmes. Šios ašaros gali tekėti iš nosies ir skatinti gleivių gamybą, sukeldamos slogą.
  3. Sinusų infekcija (sinusitas): Bakterinės, virusinės infekcijos ar alergijos gali sudirginti sinusus, dėl ko jie gali užsikimšti ir užsipildyti skysčiais. Tai sukelia veido skausmą ir spaudimą, nosies užgulimą ir storas geltonas arba žalias gleives.
  4. Nosies polipai: Nosies polipai yra neskausmingi ir nepiktybiniai (ne vėžiniai) dariniai nosyje ir sinusuose. Jiems augant, jie gali sukelti slogą ir kitus simptomus.
  5. Svetimkūnis nosyje: Jei nosyje įstrigęs svetimkūnis, organizmas gamins gleives, kad bandytų jį pašalinti. Tai dažniau pasitaiko vaikams ir paprastai sukelia blogai kvepiančias gleives, tekančias iš vienos šnervės.
  6. Nealerginis rinitas: Tai būklė, kai žmogus patiria slogą, čiaudulį ir susijusius simptomus be aiškios alerginės priežasties savaites ar net mėnesius. Dirgikliai, tokie kaip tabako dūmai, automobilių išmetamosios dujos ir stiprūs kvapai, gali sukelti nealerginį rinitą. Vazomotorinis rinitas yra dažniausias tipas.
  7. Gustatorinis rinitas: Ši būklė sukelia slogą valgant tam tikrus maisto produktus, pavyzdžiui, aštrų ar karštą maistą. Cheminė medžiaga kapsaicinas, esanti aštriuose prieskoniuose, stimuliuoja trišakį nervą, sukeldama nosies tekėjimą.
  8. Nėštumo rinitas: Tai būklė, kai nėštumo metu daugiau nei šešias savaites pasireiškia sloga ir/arba nosies užgulimas. Ši būklė atsiranda dėl kraujotakos pokyčių (ypač gleivinių) ir hormonų svyravimų.
  9. Tam tikri vaistai: Kai kurie vaistai gali sukelti slogą kaip šalutinį poveikį. Tai gali būti kontraceptinės tabletės, kraujospūdį mažinantys vaistai, antidepresantai ir vaistai nuo erekcijos sutrikimų.
  10. Cerebrospinalinio skysčio (CSF) nutekėjimas: CSF nutekėjimas įvyksta, kai skystis, apsaugantis smegenis ir nugaros smegenis, išteka iš savo natūralios vietos. Kai kuriais atvejais jis gali lašėti iš nosies. Šis skystis paprastai yra skaidrus ir vandeningas, dažniausiai teka iš vienos šnervės.
  11. Opioidų abstinencija: Opioidų abstinencija atsiranda, kai organizmas yra fiziškai priklausomas nuo opioidų ir jie nustojami vartoti. Tai sukelia daugybę simptomų, įskaitant slogą ir itin vandeningas akis.

Kaip gydoma sloga (rinorėja)?

Daugeliu atvejų sloga praeina savaime ir dažniausiai nereikalauja gydymo. Tačiau kai kuriais atvejais gydymas gali būti reikalingas, ypač šiais atvejais:

  • Sinusų infekcijos: Sinusų infekcijos gali praeiti savaime, tačiau jei simptomai nepagerėja per 10 dienų, gydytojas gali skirti antibiotikus, geriamuosius arba vietinius dekongestantus arba nosies steroidinius purškalus.
  • Lėtinis rinitas: Jei sloga yra lėtinė (ilgalaikė), gydytojas gali nukreipti jus pas ausų, nosies ir gerklės (ENT) specialistą, kad nustatytų pagrindinę priežastį. Gali prireikti operacijos dėl struktūrinių problemų, tokių kaip nosies polipai, nosies pertvaros kreivumas ar padidėję adenoidai.
  • Svetimkūniai nosyje: Jei nosyje yra įstrigęs svetimkūnis (ypač dažnai tai nutinka vaikams), jis turi būti pašalintas. Gydytojai gali naudoti įvairius pašalinimo metodus, įskaitant pincetus, priverstinį iškvėpimą ar siurbimą.

Kaip sustabdyti slogą?

Rinorėja paprastai praeina savaime, tačiau yra keletas priemonių, kurios gali padėti palengvinti simptomus.

Namų priemonės nuo slogos:

  1. Poilsis.
  2. Gerkite daug skysčių, ypač vandens.
  3. Šiltas, drėgnas kompresas ant veido.
  4. Įkvėpkite garų 2–4 kartus per dieną (sėdėkite vonioje su įjungtu dušu, bet neįkvėpkite labai karšto garo).
  5. Naudokite drėkintuvą arba garintuvą prie savo lovos, kad sumažintumėte užgulimą, kurį sustiprina sausas oras.
  6. Naudokite fiziologinį nosies purškalą, kad išvalytumėte gleives (bet ne ilgiau kaip kelias dienas, jei naudojate dekongestantus).

Vaistai nuo slogos:

  1. Ekspektorantai: šie vaistai skystina gleives, kad jos lengviau pasišalintų iš krūtinės, o tai taip pat gali padėti slogai.
  2. Dekongestantai: šie vaistai mažina ir sausina nosies ertmes, todėl gali padėti sumažinti slogą arba nosies užgulimą.
  3. Antihistaminai: padeda, jei sloga atsiranda dėl alergijų.

Prieš vartojant vaistus, visada pasitarkite su savo gydytoju ir laikykitės vaistų instrukcijų. Svarbu nepamiršti, kad nerekomenduojama duoti vaistų nuo peršalimo vaikams iki 6 metų be gydytojo nurodymo.

Kiek ilgai trunka sloga?

Sloga gali trukti skirtingai priklausomai nuo pagrindinės priežasties:

  • Virusinė infekcija (pvz., peršalimas): sloga arba nosies užgulimas gali trukti iki 10–14 dienų.
  • Alergijos: sloga gali tęstis tiek laiko, kiek esate veikiamas alergeno. Pavyzdžiui, alergija žiedadulkėms gali trukti iki šešių savaičių pavasarį, vasarą arba rudenį.

Jei sloga tęsiasi ilgiau nei tris savaites ir nėra susijusi su žinoma alergija, kreipkitės į gydytoją.

Ar sloga gali sukelti komplikacijų?

Kai kuriais atvejais sloga gali sukelti lengvas komplikacijas, tokias kaip:

  • Užnosinis lašėjimas: per didelis gleivių kiekis gali kauptis ir tekėti į gerklę, sukeldamas gerklės skausmą ir kosulį.
  • Sinusų infekcija: jei užsikemša sinusų takai, gali išsivystyti skausminga sinusų infekcija, kurią gali prireikti gydyti vaistais.
  • Ausų skausmas ar ausų infekcija: jei gleivės kaupiasi ir užkemša eustachijos vamzdelį, tai gali sukelti ausų skausmą arba infekciją.

Visos šios būklės yra gydomos.

Kova su sloga ir gripu
Kova su sloga ir gripu / Istock

Kaip galima išvengti slogos?

Visada išvengti slogos nepavyks, tačiau galite imtis priemonių, kad išvengtumėte virusinės infekcijos:

  • Dažnai plaukite rankas.
  • Venkite kontakto su sergančiais žmonėmis.
  • Valgykite sveiką maistą ir reguliariai mankštinkitės, kad stiprintumėte imuninę sistemą.
  • Čiaudėkite ir kosėkite į vidinę alkūnės dalį, o ne į rankas.
  • Valykite ir dezinfekuokite bendro naudojimo paviršius, tokius kaip stalai, žaislai, durų rankenos, telefonai ir vonios įrenginiai.
  • Skiepykitės pagal rekomendacijas.

Kalbant apie alergijas, šios priemonės gali padėti:

  • Likite patalpose, kai žiedadulkių kiekis ore yra didelis, ypač ankstyvą rytą ir vėjuotomis dienomis.
  • Laikykite langus uždarytus alergijų sezono metu ir naudokite oro kondicionierių.
  • Lauke dėvėkite kaukę, o grįžę namo iš karto pakeiskite drabužius ir nusiprauskite po dušu.
  • Venkite kontakto su katėmis ir šunimis, jei esate jautrus jų pleiskanoms.
  • Vartokite antihistaminus, kad padėtumėte kontroliuoti alergijos simptomus, tokius kaip sloga.

Ar sloga yra COVID-19 požymis?

Taip, sloga gali būti vienas iš galimų COVID-19 simptomų. Kiti galimi COVID-19 simptomai gali būti:

  • Karščiavimas arba šaltkrėtis.
  • Kosulys.
  • Nosies užgulimas.
  • Dusulys arba sunkumas kvėpuoti.
  • Nuovargis.
  • Raumenų ar kūno skausmai.
  • Galvos skausmas.
  • Naujas skonio arba uoslės praradimas.
  • Gerklės skausmas.
  • Pykinimas arba vėmimas.
  • Viduriavimas.

Ar dygstant dantukams gali atsirasti sloga?

Dantų dygimas nesukelia slogos. Tačiau dantų dygimas dažnai sukelia padidėjusį seilėjimąsi. Jei jūsų kūdikis turi slogą, kai dygsta dantys, greičiausiai tai yra dėl virusinės infekcijos (pvz., peršalimo) arba alergijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *