Alkoholio netoleravimas – tai paveldėta medžiagų apykaitos sutrikimo forma, kai organizmas dėl fermentų veiklos trukdžių negali tinkamai suardyti alkoholio. Ši būklė pasireiškia nemaloniais simptomais net ir išgėrus labai nedidelį kiekį alkoholio – dažnai pakinta veido, kaklo ar krūtinės spalva, oda parausta ir įkaista.
Kas yra alkoholio netoleravimas?
Alkoholio netoleravimas – genetinis medžiagų apykaitos sutrikimas, paveldėtas iš tėvų. Jį lemia pokyčiai genuose, kurie ne visuomet pasireiškia patiems tėvams, tačiau vis tiek gali būti perduodami vaikams. Šis sutrikimas susijęs su tam tikro fermento, kuris padeda organizmui išskaidyti alkoholį (etanolį), veiklos trūkumu.
Alkoholiui patekus į organizmą, daugumai žmonių jį skaido fermentas, vadinamas alkoholio dehidrogenaze (ADH). Vėliau kepenys etanolį verčia acetaldehidu – medžiaga, galinčia kenkti ląstelėms. Toliau jau kitas fermentas, aldehido dehidrogenazė 2 (ALDH2), acetaldehidą paverčia nekenksminga acto rūgštimi. Tačiau alkoholio netoleruojantiems žmonėms dėl ALDH2 fermento aktyvumo stokos arba jis visai neveikia, todėl acetaldehidas nepašalinamas. Dėl to organizme jo kaupiasi, o tai sukelia įvairius pojūčius ir simptomus.
Alkoholio netoleravimo paplitimas ir kam būdinga ši būklė
Nors kiekvienas žmogus gali turėti minėtą fermento sutrikimą, dažniau alkoholio netoleravimas pasitaiko kai kurių Azijos regionų gyventojams. Vieno tyrimo duomenimis, vyno netoleravimą jautė apie 7 % apklaustųjų, dažniau moterys nei vyrai. Vis dėlto šios vertės nebūtinai atspindi visą gyventojų populiaciją.
Alkoholio netoleravimas ar alkoholinė alergija?
Neretai žmonės painioja alkoholio netoleravimą su alergija alkoholiui, tačiau tai skirtingos būklės. Alkoholio netoleravimas susijęs su sutrikusiu alkoholio skaidymu organizme, kai trūksta reikiamų fermentų. Tuo tarpu alkoholinė alergija yra imuninės sistemos atsakas į tam tikras alkoholio sudedamąsias dalis – chemines medžiagas, grūdus ar konservantus, pavyzdžiui, sulfitus.
Nors abu sutrikimai gali sukelti pykinimą, alkoholio netoleravimui būdingiausias simptomas yra odos paraudimas ir šilumos pojūtis veido, kaklo ar krūtinės srityje. Alerginei reakcijai dažniau būdingi bėrimai, niežulys, tinimas ar stiprūs pilvo spazmai. Kartais alerginės reakcijos gali būti ypač sunkios ir pavojingos gyvybei.
Alkoholio netoleravimo simptomai
Dažniausiai pats akivaizdžiausias alkoholio netoleravimo požymis – vadinamasis „alkoholio paraudimo sindromas“, kai iškart po alkoholio vartojimo oda, ypač veide, kakle ar krūtinėje, išryškėja rausva spalva ir jaučiamas šilumos pojūtis. Taip pat gali varginti:
- Pykinimas ar vėmimas
- Greitas širdies plakimas (tachikardija) ar permušimai
- Žemas kraujospūdis
- Intensyvus galvos skausmas, silpnumas, kitos pagirių tipo būklės
- Užsikimšusi nosis
- Viduriavimas
- Paūmėjusi astma
Kaip nustatomas alkoholio netoleravimas?
Nustačius, kad po alkoholio vartojimo pasireiškia minėti simptomai, gydytojas gali įtarti alkoholio netoleravimą. Papildomai galima atlikti etanolio lopinėlį – ant rankos uždedamas spiritu suvilgytas tvarstis ir laikomas kelias minutes. Jei pabąra oda ar atsiranda paraudimas, galima spėti apie alkoholio netoleravimą.
Alkoholio netoleravimo gydymas
Kadangi ši būklė paveldėta, išgydyti ar pakeisti fermento aktyvumo nepavyks. Tačiau gydytojas gali patarti, kaip sumažinti nemalonius pojūčius.
Efektyviausias būdas – vengti ar riboti alkoholio vartojimą. Be to, reikėtų saugotis ir kitų veiksnių:
- Tabako vartojimas ir pasyvus rūkymas didina acetaldehido kiekį, kuris gali padidinti tam tikrų vėžio rūšių riziką
- Vartojant tam tikrus vaistus, simptomai gali būti stipresni
- Skrandžio rūgštingumą mažinantys vaistai ar antihistamininiai preparatai gali pašalinti simptomus, tačiau žmogus dėl to išgeria daugiau alkoholio, o tai gali dar labiau pakenkti organizmui
Prevencija ir gyvenimas su alkoholio netoleravimu
Užkirsti kelio šiai būklei išsivystyti neįmanoma, nes ji paveldėta iš tėvų. Vis dėlto, žinant apie savo polinkį, galima išvengti nemalonių pojūčių tiesiog vengiant alkoholio arba renkantis alternatyvius gėrimus. Geriant alkoholį tokios būklės atveju, galima ne tik sulaukti nemalonių simptomų, bet ir padidėja kai kurių ligų rizika:
- Burnos ir gerklės vėžys
- Kepenų pažaidos (pvz., cirozė)
- Kai kurios demencijos formos, pavyzdžiui, vėlyvoji Alzheimerio liga
Alkoholio netoleravimas – visą gyvenimą trunkanti būsena. Visgi, vengiant alkoholio galima užtikrinti gerą savijautą ir aktyvų gyvenimą be varginančių simptomų.
Kaip prisitaikyti prie alkoholio netoleravimo?
Pagrindinis būdas saugiai gyventi su šiuo sutrikimu – kiek įmanoma atsisakyti alkoholio ar jo nevartoti. Geriausia rinktis gėrimus be alkoholio, taip išvengsite nemalonių pojūčių ir galėsite mėgautis visaverčiu gyvenimu.

Sveikatos ir gyvenimo būdo ekspertė, specializuojanti įvairiose srityse nuo mitybos ir sporto iki psichologijos ir odontologijos. Ji dalijasi straipsniais apie sveiką maistą, sporto programas, ligų prevenciją bei gydymo būdus. Karolina taip pat analizuoja psichologinius aspektus, tokius kaip streso valdymas ar emocinė gerovė, bei pateikia mokslu grįstus patarimus. Jos tikslas – padėti skaitytojams gyventi sveikiau, laimingiau ir sąmoningiau.