SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Ar natrio nitratas kenkia sveikatai?

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Ar natrio nitratas kenkia sveikatai?
Share on FacebookShare on Twitter

Maisto pramonėje plačiai naudojami įvairūs priedai, padedantys produktams išlikti šviežiems ilgiau. Tačiau retas susimąsto, kas tie konservantai yra ir kokį poveikį jie gali turėti mūsų sveikatai.

Kur susiduriame su natrio nitratu?

Natrio nitratas – tai mineralinės kilmės druska, seniai atradusi vietą konservuojant įvairius maisto produktus. Ši medžiaga svarbi gaminant sūrią mėsą: dešras, kumpį, rūkytą žuvį, jautienos vytintas juostas ar saliamį. Būtent natrio nitratas suteikia išskirtinį skonį ir padeda apsaugoti gaminius nuo išorės teršalų bei lipidų oksidacijos.

Natrio nitrato randama ne tik perdirbtuose produktuose – jo natūraliai pasisavinama ir per augalus ar net vandenį iš šulinių, kuriuose nėra priežiūros. Dėl dirvožemyje vykstančių procesų, azoto junginiai pavirsta natrio nitratais, kuriuos augalai gali įsisavinti. Didžiausi kiekiai – špinatuose, salieruose, burokėliuose, ridikuose, morkose, kopūstuose ar įvairiose salotose. Yra žinoma, kad maždaug 80 % kasdien suvartojamų nitratų gaunama būtent iš šių daržovių.

Kokios rizikos slypi vartojant per daug natrio nitrato?

Nors natūralūs nitratai yra žmogaus mitybos dalis, dideli kiekiai gali kelti grėsmę sveikatai. Kai kurie tyrimai rodo, kad itin didelis natrio nitrato kiekis gali būti susijęs su storosios žarnos vėžio išsivystymu. Taip pat minimi didesni leukemijos, limfomų, širdies ligų, ir kitų – pavyzdžiui, kiaušidžių, skrandžio, stemplės, kasos bei skydliaukės vėžio – rizikos atvejai.

Susiję įrašai

12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant

12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant

2025 9 lapkričio
Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?

Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?

2025 9 lapkričio

Kas sukelia eklampsiją?

2025 9 lapkričio

Kas sukelia „Mountain Dew“ dantų ėduonį?

2025 9 lapkričio

Tiesa, pabrėžiama, kad kenkėjiški nitratų lygiai retai pasiekiami vartojant natūralų maistą. Be to, natūraliai nitratus turintys augalai dažnai pasižymi vitamino C ar kitų antioksidantų gausa, o tai gali sumažinti galimą žalą ir apsaugoti organizmą.

Natrio nitrato kiekis maiste ir rekomendacijos

Nustatyta, kad didžiausias saugus suvartojamo natrio nitrato kiekis per parą yra 3,7 miligramai vienam kūno svorio kilogramui. Tai reiškia, kad sveriant 68 kilogramus, neturėtume viršyti 0,25 gramo per dieną. Visgi, svarbu atkreipti dėmesį, kad dažnai sunku tiksliai žinoti, kiek šios medžiagos gauname su perdirbtu maistu, nes jos kiekiai etiketėse nenurodomi.

Nitrato perdozavimas itin pavojingas kūdikiams ir gali sukelti sunkių kraujo sutrikimų. Tokios būklės, kaip methemoglobinemija, dažniausiai kyla, kai kūdikių maistui naudojamas neprižiūrėtas vanduo iš šulinių.

Ar natrio nitratas turi naudos?

Nors natrio nitratas dažnai linksniuojamas dėl galimos žalos, jis gali būti naudingas tam tikromis aplinkybėmis. Kai kurie tyrimai rodo, kad papildai su neorganiniu nitratu gali padėti mažinti kraujospūdį.

Kaip sumažinti neigiamą poveikį?

Norint apriboti natrio nitrato suvartojimą, rekomenduojama rečiau rinktis sūdytus, rūkytus, vytintus mėsos gaminius. Tai padeda ne tik sumažinti konservantų kiekį racione, bet ir mažina padidėjusio kraujospūdžio riziką.

  • Valgykite daugiau ekologiškų produktų – juose nenaudojamos sintetinės trąšos, todėl nitratų lygis mažesnis.
  • Įtraukite į racioną vitaminu C ir antioksidantais turtingų vaisių bei daržovių – jie mažina nitratų virtimo kenksmingais junginiais tikimybę.

Svarbiausia yra įvairi ir subalansuota mityba bei atidumas vartojant perdirbtus produktus. Taip galėsite mėgautis maisto skoniu be papildomų rūpesčių dėl konservantų poveikio organizmui.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant
Vaistai

12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 9 lapkričio
Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?
Kūno sandara

Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?

Paskelbė Sveikatingumas
2025 9 lapkričio
Kas sukelia eklampsiją?
Nėštumas

Kas sukelia eklampsiją?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 9 lapkričio
Kitas įrašas
Chlorheksidino burnos skalavimo skysčio privalumai ir trūkumai

Chlorheksidino burnos skalavimo skysčio privalumai ir trūkumai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant

12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant

2025 9 lapkričio
Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?

Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?

2025 9 lapkričio
Kas sukelia eklampsiją?

Kas sukelia eklampsiją?

2025 9 lapkričio
Kas sukelia „Mountain Dew“ dantų ėduonį?

Kas sukelia „Mountain Dew“ dantų ėduonį?

2025 9 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • 12 patarimų, kaip neatsisakyti insulino režimo keliaujant
  • Kas yra limbaliai žiedai ir ar juos turi visi?
  • Kas sukelia eklampsiją?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.