Maisto pramonėje plačiai naudojami įvairūs priedai, padedantys produktams išlikti šviežiems ilgiau. Tačiau retas susimąsto, kas tie konservantai yra ir kokį poveikį jie gali turėti mūsų sveikatai.
Kur susiduriame su natrio nitratu?
Natrio nitratas – tai mineralinės kilmės druska, seniai atradusi vietą konservuojant įvairius maisto produktus. Ši medžiaga svarbi gaminant sūrią mėsą: dešras, kumpį, rūkytą žuvį, jautienos vytintas juostas ar saliamį. Būtent natrio nitratas suteikia išskirtinį skonį ir padeda apsaugoti gaminius nuo išorės teršalų bei lipidų oksidacijos.
Natrio nitrato randama ne tik perdirbtuose produktuose – jo natūraliai pasisavinama ir per augalus ar net vandenį iš šulinių, kuriuose nėra priežiūros. Dėl dirvožemyje vykstančių procesų, azoto junginiai pavirsta natrio nitratais, kuriuos augalai gali įsisavinti. Didžiausi kiekiai – špinatuose, salieruose, burokėliuose, ridikuose, morkose, kopūstuose ar įvairiose salotose. Yra žinoma, kad maždaug 80 % kasdien suvartojamų nitratų gaunama būtent iš šių daržovių.
Kokios rizikos slypi vartojant per daug natrio nitrato?
Nors natūralūs nitratai yra žmogaus mitybos dalis, dideli kiekiai gali kelti grėsmę sveikatai. Kai kurie tyrimai rodo, kad itin didelis natrio nitrato kiekis gali būti susijęs su storosios žarnos vėžio išsivystymu. Taip pat minimi didesni leukemijos, limfomų, širdies ligų, ir kitų – pavyzdžiui, kiaušidžių, skrandžio, stemplės, kasos bei skydliaukės vėžio – rizikos atvejai.
Tiesa, pabrėžiama, kad kenkėjiški nitratų lygiai retai pasiekiami vartojant natūralų maistą. Be to, natūraliai nitratus turintys augalai dažnai pasižymi vitamino C ar kitų antioksidantų gausa, o tai gali sumažinti galimą žalą ir apsaugoti organizmą.
Natrio nitrato kiekis maiste ir rekomendacijos
Nustatyta, kad didžiausias saugus suvartojamo natrio nitrato kiekis per parą yra 3,7 miligramai vienam kūno svorio kilogramui. Tai reiškia, kad sveriant 68 kilogramus, neturėtume viršyti 0,25 gramo per dieną. Visgi, svarbu atkreipti dėmesį, kad dažnai sunku tiksliai žinoti, kiek šios medžiagos gauname su perdirbtu maistu, nes jos kiekiai etiketėse nenurodomi.
Nitrato perdozavimas itin pavojingas kūdikiams ir gali sukelti sunkių kraujo sutrikimų. Tokios būklės, kaip methemoglobinemija, dažniausiai kyla, kai kūdikių maistui naudojamas neprižiūrėtas vanduo iš šulinių.
Ar natrio nitratas turi naudos?
Nors natrio nitratas dažnai linksniuojamas dėl galimos žalos, jis gali būti naudingas tam tikromis aplinkybėmis. Kai kurie tyrimai rodo, kad papildai su neorganiniu nitratu gali padėti mažinti kraujospūdį.
Kaip sumažinti neigiamą poveikį?
Norint apriboti natrio nitrato suvartojimą, rekomenduojama rečiau rinktis sūdytus, rūkytus, vytintus mėsos gaminius. Tai padeda ne tik sumažinti konservantų kiekį racione, bet ir mažina padidėjusio kraujospūdžio riziką.
- Valgykite daugiau ekologiškų produktų – juose nenaudojamos sintetinės trąšos, todėl nitratų lygis mažesnis.
- Įtraukite į racioną vitaminu C ir antioksidantais turtingų vaisių bei daržovių – jie mažina nitratų virtimo kenksmingais junginiais tikimybę.
Svarbiausia yra įvairi ir subalansuota mityba bei atidumas vartojant perdirbtus produktus. Taip galėsite mėgautis maisto skoniu be papildomų rūpesčių dėl konservantų poveikio organizmui.













