Avinžirnių alergija: priežastys, simptomai ir gydymas

Avinžirnių alergija – tai būklė, kai žmogus patiria alerginę reakciją suvalgius ar net palietus avinžirnius. Šie ankštiniai dar vadinami garbanzo pupelėmis ir priklauso tai pačiai grupei kaip žemės riešutai, lęšiai ar sojos pupelės.

Kas vyksta organizme per alerginę reakciją?

Kai organizmas klaidingai nusprendžia, kad avinžirniai yra grėsmė, imuninė sistema reaguoja išskirdama histaminą ir kitus cheminius junginius. Dėl to kyla įvairūs simptomai – niežėjimas, dilgėlinė, kvėpavimo sunkumai. Nors kai kuriems žmonėms alerginės reakcijos maistui gali būti pavojingos gyvybei, stiprios reakcijos į avinžirnius pasitaiko retai.

Rizika ir paplitimas

Avinžirnių alergija nėra dažniausia tarp ankštinių augalų – žemės riešutų ir sojų alergijos pasitaiko kur kas dažniau. Tikslaus sergančiųjų skaičiaus nežinoma, tačiau manoma, kad ši alergija dažnesnė tose šalyse, kur avinžirniai vartojami dažnai.

Simptomai

Avinžirnių alergija pasireiškia nevienodai kiekvienam žmogui. Pagrindiniai simptomai dažniausiai pasireiškia per keletą minučių ar valandų po kontakto su avinžirniais:

  • Odos niežulys, paraudimas, dilgėlinė ar tinimas
  • Pilvo skausmas, viduriavimas, vėmimas
  • Kraujospūdžio svyravimai
  • Kosėjimas arba švokštimas
  • Gerklės veržimas
  • Burnos niežulys ar deginimo pojūtis

Sunkesniais atvejais galimas anafilaksinis šokas, kuris pasireiškia stipriu gerklės tinimu, kvėpavimo sutrikimais, sąmonės praradimu ar staigiu kraujospūdžio sumažėjimu. Tokia būklė reikalauja skubios medicininės pagalbos.

Kas sukelia avinžirnių alergiją?

Alerginę reakciją išprovokuoja avinžirniuose esantys baltymai – globulinas, prolaminas ar albuminas. Imuninė sistema į juos sureaguoja išskirdama specifinius antikūnus, garsiai žinomus kaip IgE. Net ir termiškai apdorotuose avinžirniuose šie baltymai išlieka aktyvūs, todėl alergiški asmenys turi būti labai atsargūs.

Kas rizikuoja susirgti šia alergija?

  • Asmenys, alergiški kitiems ankštiniams augalams, pavyzdžiui, žemės riešutams ar sojoms (turint alergiją vienai ankštinių rūšiai, rizika sirgti kitai – 1 iš 20)
  • Turintys kitų alerginių ligų, astmą ar egzemą
  • Gyvenantys regionuose, kur avinžirniai dažnai naudojami maiste

Avinžirniai ir kitų ankštinių alergija

Nors žemės riešutai ir avinžirniai priklauso tai pačiai botaninei šeimai bei turi panašių baltymų, turėti alergiją vieniems nereiškia, kad būtinai pasireikš alergija ir kitiems ankštiniams. Tačiau jei jau žinoma apie kitą ankštinių alergiją, apie tai visuomet svarbu informuoti gydytoją – tai palengvins diagnozę.

Pasekmės

Pavojingiausia avinžirnių alergijos komplikacija – anafilaksinis šokas, kuris pasireiškia sunkiu kvėpavimo sutrikimu, staigiu spaudimo kritimu ar net sąmonės netekimu. Laimei, dauguma reakcijų į avinžirnius – nestiprios ir gyvybei negrėsmingos.

Kaip nustatoma ši alergija?

Kreipusis į gydytoją, galima atlikti įvairius alerginius mėginius:

  • Odos dūrio testas – ant odos užlašinama avinžirnių ekstrakto ir stebima reakcija
  • Kraujo tyrimas – nustatoma, ar organizmas išskiria IgE antikūnus būtent avinžirniams
  • Provokacinis maisto testas – nedidelis kiekis produkto duodamas gydytojo priežiūroje, vertinant, ar atsiranda simptomų

Diagnozuoti avinžirnių alergiją gali būti sudėtinga, ypač jei esate jautrūs ir kitiems ankštiniams ar pupelėms. Reikėtų pasitarti su specialistu dėl kitų galimų rizikingų maisto produktų, kad išvengtumėte netikėtų reakcijų.

Gydymas ir kasdienė priežiūra

Veiksmingiausias būdas apsisaugoti nuo reakcijų – visiškai vengti avinžirnių ir jų turinčių patiekalų. Pagrindinės produktų grupės, kuriose gali būti avinžirnių:

  • Humusas
  • Falafeliai
  • Įvairios sriubos
  • Užkandžių mišiniai
  • Duonos ar sausainiai su avinžirnių miltais

Būkite itin atidūs skaitydami produktų etiketes. Viešojo maitinimo įstaigose visuomet pasitikrinkite pas personalą, ar pasirinktame patiekale nėra avinžirnių. Net labai maži jų kiekiai gali sukelti stiprią reakciją.

Medikas gali paskirti adrenalino automatinį švirkštiklį, kuriuo būtina naudotis ištikus staigiai stipriai reakcijai. Lengvesniems simptomams dažniausiai padeda receptiniai ar be recepto parduodami antihistamininiai vaistai.

Naudingas vizitas pas gydytoją alergologą – jis gali įvertinti ne tik avinžirnių, bet ir kitų ankštinių toleravimą. Dėl „kryžminio reagavimo“ kai kuriems asmenims pasireiškia jautrumas ir žirniams, pupelėms ar kitiems tos pačios grupės augalams.

Prevencija

Išvengti avinžirnių alergijos nėra galimybės – ji dažniausiai išsivysto savaime. Jei jau esate alergiški žemės riešutams, sojoms ar lęšiams, rizika reaguoti ir į avinžirnius didesnė.

Ką daryti pajutus alergijos simptomus?

Pastebėję net lengvus alergijos požymius pavalgius avinžirnių ar jų turinčių produktų, susisiekite su gydytoju. Jei esate alergiški kitiems ankštiniams, gydytojas gali pasiūlyti papildomų tyrimų. Esant sunkiems kvėpavimo sunkumams ar silpnumui, neatidėliodami kreipkitės į skubios pagalbos skyrių.

Ar avinžirniai skatina uždegimą?

Avinžirniai nėra laikomi uždegimą skatinančiu produktu. Priešingai – dauguma specialistų juos vertina kaip natūralų kovotoją su uždegimu. Be to, jie aprūpina organizmą skaidulomis bei baltymais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *