Cinkas

Cinkas

Cinkas yra svarbus maistinis elementas, kuris yra įvairiuose augalinės ir gyvulinės kilmės maisto produktuose bei papilduose. Jis yra labai svarbus odos sveikatai, imuninės sistemos veiklai ir ląstelių augimui, taip pat gali apsaugoti nuo spuogų, uždegimo ir kitų būklių.

Cinkas yra maistinė medžiaga, atliekanti daug gyvybiškai svarbių funkcijų jūsų organizme.

Kadangi jūsų organizmas pats cinko negamina, jį būtina gauti su maistu ar papildais.

Šiame straipsnyje išsamiai aprašoma visa, ką reikia žinoti apie cinką, įskaitant jo funkcijas, sveikatos naudą, rekomenduojamas dozes ir galimas šalutines pasekmes.

Kas yra cinkas?

Cinkas yra būtina maistinė medžiaga, kurią jūsų kūnas negali pagaminti ar išsaugoti.

Dėl šios priežasties jums būtina reguliariai gauti cinką su maistu.

Cinkas reikalingas daugeliui procesų jūsų organizme, įskaitant:

  • genų raišką,
  • fermentines reakcijas,
  • imuninės funkcijos užtikrinimą,
  • baltymų sintezę,
  • DNR sintezę,
  • žaizdų gijimą,
  • augimą ir vystymąsi.

Cinkas natūraliai yra įvairiuose augalinės ir gyvulinės kilmės maisto produktuose.

Maisto produktai, kurie natūraliai neturi šio mineralo, pavyzdžiui, pusryčių dribsniai ir užkandžių juostelės, dažnai yra papildyti sintetinėmis cinko formomis.

Taip pat galite vartoti cinko papildus ar daugiamineralinius papildus, kuriuose yra cinko.

Dėl savo vaidmens imuninės funkcijos palaikyme, cinkas taip pat yra pridedamas prie kai kurių pastilių ir kitų natūralių peršalimo gydymo priemonių.

Cinko vaidmuo Jūsų organizme

Cinkas yra gyvybiškai svarbus mineralas, kurį jūsų organizmas naudoja begale būdų.

Iš tiesų, cinkas yra antras pagal gausumą mikroelementas jūsų organizme po geležies ir yra kiekvienoje ląstelėje.

Cinkas yra būtinas daugiau nei 300 fermentų veiklai, kurie padeda medžiagų apykaitoje, virškinime, nervų funkcijoje ir daugelyje kitų procesų.

Be to, jis yra kritiškai svarbus imuninių ląstelių vystymuisi ir funkcijai.

Cinko vartojimas

Šis mineralas taip pat yra pagrindinis odos sveikatai, DNR sintezei ir baltymų gamybai.

Be to, kūno augimas ir vystymasis priklauso nuo cinko dėl jo vaidmens ląstelių augime ir dalijimesi.

Cinkas taip pat reikalingas jūsų uoslės ir skonio pojūčiams. Kadangi vienas iš svarbių skonio ir uoslės fermentų priklauso nuo šio maistinio elemento, cinko trūkumas gali sumažinti jūsų gebėjimą užuosti ar skonį.

Cinko privalumai

Tyrimai rodo, kad cinkas turi daug sveikatos privalumų.

Stiprina imuninę sistemą – Cinkas padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą. Kadangi jis yra būtinas imuninėms ląstelėms ir ląstelių signalizacijai funkcionuoti, jo trūkumas gali silpninti imuninį atsaką. Cinko papildai skatina tam tikrų imuninių ląstelių aktyvumą ir mažina oksidacinį stresą. Pavyzdžiui, vienos apžvalgos, apimančios septynis tyrimus, duomenys parodė, kad 80–92 miligramai cinko per dieną gali sutrumpinti paprasto peršalimo trukmę iki 33%.

Be to, ankstesni tyrimai rodo, kad cinko papildai žymiai sumažina infekcijų riziką ir skatina imuninį atsaką vyresnio amžiaus suaugusiems asmenims.

Pagreitina žaizdų gijimą – Cinkas dažnai naudojamas ligoninėse degimų, tam tikrų opų ir kitų odos pažeidimų gydymui. Kadangi šis mineralas atlieka svarbų vaidmenį kolageno sintezėje, imuninėje funkcijoje ir uždegiminiame atsake, jis būtinas tinkamam gijimui. Faktiškai, odoje yra gana daug – apie 5% – viso kūno cinko. Nors cinko trūkumas gali sulėtinti žaizdų gijimą, papildymas cinku gali pagreitinti atsigavimą žmonėms, turintiems žaizdų. Pavyzdžiui, 12 savaičių tyrimas su 60 žmonių, sergančių diabetine pėdos opos, parodė, kad gydymas 50 mg cinko per dieną žymiai sumažino opų dydį, palyginti su placebo grupe.

Gali sumažinti tam tikrų senėjimo susijusių ligų riziką – Cinkas gali žymiai sumažinti jūsų riziką susirgti senėjimu susijusiomis ligomis, tokiais kaip pneumonija, infekcijos ir senatvinė makulos degeneracija (AMD). Cinkas gali mažinti oksidacinį stresą ir gerinti imuninį atsaką, skatinant T-ląstelių ir natūralių žudikų ląstelių veiklą, kurios padeda apsaugoti kūną nuo infekcijų.

Gali padėti gydyti spuogus – Spuogai yra dažna odos liga, kuri, manoma, veikia iki 9,4% pasaulio gyventojų. Spuogai atsiranda dėl riebalinių liaukų užsikimšimo, bakterijų veiklos ir uždegimo. Tyrimai rodo, kad tiek vietinis, tiek burnos cinko gydymas gali veiksmingai gydyti spuogus mažinant uždegimą, slopinant P. acnes bakterijų augimą ir mažinant riebalinių liaukų veiklą.

Cinko trūkumo simptomai

Nors sunkus cinko trūkumas yra retas, jis gali pasireikšti žmonėms su retomis genetinėmis mutacijomis, kūdikiams, kuriuos žindo cinko stokojančios motinos, žmonėms, turintiems priklausomybę nuo alkoholio, ir tiems, kurie vartoja tam tikrus imunitetą slopinančius vaistus.

Sunkus cinko trūkumas gali sukelti augimo ir vystymosi sutrikimus, vėluojančią lytinę brandą, odos bėrimus, lėtinį viduriavimą, sutrikusį žaizdų gijimą ir elgesio problemas.

Lengvesnės cinko trūkumo formos yra dažnesnės, ypač vaikams besivystančiose šalyse, kur mityboje dažnai trūksta svarbių maistinių medžiagų.

Manoma, kad apie 2 milijardai žmonių visame pasaulyje kenčia nuo cinko trūkumo dėl nepakankamo mitybos.

Kadangi cinko trūkumas silpnina imuninę sistemą, padidindamas infekcijų tikimybę, manoma, kad cinko trūkumas kasmet sukelia daugiau nei 450 000 mirčių vaikams iki 5 metų amžiaus.

Rizikos grupėms priklauso žmonės, turintys virškinimo trakto ligų, tokių kaip Krono liga, vegetarai ir veganai, nėščios ar žindančios moterys, vyresni kūdikiai, kurie maitinami tik krūtimi, žmonės, sergantys pjautuvine anemija, netinkamai maitinami žmonės, įskaitant sergančius anoreksija ar bulimija, žmonės, sergantys lėtine inkstų liga ir žmonės, turintys alkoholio vartojimo sutrikimų.

Lengvo cinko trūkumo simptomai yra viduriavimas, sumažėjęs imunitetas, plaukų slinkimas, sutrikęs skonio ar kvapo pojūtis, sausa oda, vaisingumo problemos ir sutrikęs žaizdų gijimas.

Cinko trūkumą sunku nustatyti naudojant laboratorinius tyrimus, nes organizmas griežtai kontroliuoja cinko lygį. Taigi, jūs vis tiek galite turėti cinko trūkumą, net jei tyrimai rodo normalius lygius.

Gydytojai, nustatydami, ar jums reikia papildų, atsižvelgia į kitus rizikos veiksnius – tokius kaip prasta mityba ir genetika – kartu su kraujo tyrimų rezultatais.

Maistas turintis cinko

Maistas turintis cinko

Daugybė gyvūninės ir augalinės kilmės maisto produktų natūraliai yra turtingi cinku, todėl daugeliui žmonių yra lengva gauti pakankamą jo kiekį.

Maisto produktai, kuriuose yra daugiausia cinko, yra:

  • Vėžiagyviai: austrės, krabai, midijos, omarai ir moliuskai
  • Mėsa: jautiena, kiauliena, ėriena ir bizoniena
  • Paukštiena: kalakutiena ir vištiena
  • Žuvis: plekšnė, sardinės, lašiša ir jūrų liežuvis
  • Ankštiniai augalai: avinžirniai, lęšiai, juodosios pupelės, raudonosios pupelės ir kt.
  • Riešutai ir sėklos: moliūgų sėklos, anakardžiai, kanapių sėklos ir kt.
  • Pieno produktai: pienas, jogurtas ir sūris
  • Kiaušiniai
  • Pilno grūdo produktai: avižos, bolivinė balanda, rudieji ryžiai ir kt.
  • Tam tikros daržovės: grybai, lapiniai kopūstai, žirniai, smidrai ir burokėlių lapai

Gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip mėsa ir vėžiagyviai, turi didelį kiekį cinko formoje, kurią jūsų kūnas lengvai įsisavina.

Reikia atkreipti dėmesį, kad cinkas, esantis augalinės kilmės šaltiniuose, pavyzdžiui, ankštiniuose augaluose ir pilno grūdo produktuose, yra įsisavinamas mažiau efektyviai dėl kitų augalinių junginių, kurie slopina jo įsisavinimą.

Nors daugelis maisto produktų natūraliai yra turtingi cinku, tam tikri maisto produktai, tokie kaip paruošti pusryčių dribsniai ir užkandžių batonėliai, yra papildomi cinku.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *