Gervuogės dažnai laikomos supermaistu dėl jų įspūdingo maistinių medžiagų profilio. Jos yra turtingos vitaminais, mineralais, skaidulomis ir antioksidantais, tuo pačiu metu yra mažai kalorijų, angliavandenių ir riebalų. Šiame straipsnyje aptarsime įvairias gervuogių teikiamas sveikatos naudas, įskaitant jų potencialą kovoti su vėžiu ir padėti išvengti širdies ligų.
Gervuogių nauda sveikatai
Supakuotos vitamino C
Tik vienas puodelis žalių gervuogių turi 30,2 miligramų vitamino C, kas sudaro pusę dienos rekomenduojamos normos. Vitaminas C yra būtinas kolageno formavimui kauluose, jungiamuosiuose audiniuose ir kraujagyslėse. Vitaminas C taip pat gali padėti gydyti žaizdas, regeneruoti odą, sumažinti laisvųjų radikalų kiekį organizme, absorbuoti geležį, sutrumpinti peršalimo laiką ir užkirsti kelią skorbuto atsiradimui. Kai kurie tyrimai rodo, kad vitaminas C gali padėti sumažinti vėžį sukeliančių medžiagų formavimąsi organizme.
Aukštas skaidulų kiekis
Dauguma žmonių negauna pakankamai skaidulų savo mityboje. Mažai skaidulų turinti dieta yra susijusi su virškinimo problemomis, tokiomis kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir skrandžio skausmas. Nepakankamas skaidulų kiekis taip pat gali padidinti širdies ligų riziką. Aukšto skaidulų kiekio dieta gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, skatinti reguliarius tuštinimosi procesus, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, padidinti sotumo jausmą po valgio ir suteikti kuro sveikoms žarnyno bakterijoms. Vienas puodelis žalių gervuogių turi beveik 8 gramus skaidulų.
Puikus vitamino K šaltinis
Vitaminas K yra pagrindinis kraujo krešėjimo ir kaulų sveikatos veiksnys. Vitamino K trūkumas gali sukelti kaulų retėjimą ir kaulų lūžius, lengvą mėlynių atsiradimą, stiprų menstruacinį kraujavimą ir kraują išmatose ar šlapime. Tik vienas puodelis žalių gervuogių suteikia beveik 29 mikrogramus vitamino K, daugiau nei trečdalį dienos rekomenduojamos normos. Jei vartojate kraujo skiediklius, pasitarkite su gydytoju dėl tinkamo vitamino K kiekio vartojimo.
Daug mangano
Manganas yra gyvybiškai svarbus sveikam kaulų vystymuisi ir sveikai imuninei sistemai. Jis taip pat padeda organizmui metabolizuoti angliavandenius, amino rūgštis ir cholesterolį. Manganas atlieka svarbų vaidmenį kolageno formavime, o fermentas, kuris padeda manganui formuoti kolageną, taip pat padeda žaizdoms tinkamai gyti. Manganu turtinga dieta gali padėti išvengti osteoporozės, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti epilepsijos priepuolius. Vienas puodelis žalių gervuogių turi 0,9 miligramo mangano, beveik pusę dienos rekomenduojamos normos.
Gerina virškinimą ir cukraus kiekį kraujyje
Skaidulos yra kompleksinio angliavandenio tipas, kurio negalite virškinti. Yra dviejų tipų skaidulos:
- Netirpios skaidulos praeina per jūsų virškinimo sistemą. Kadangi jos nesuskyla, jos padeda maistui ir atliekams judėti ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui bei pilvo pūtimui.
- Tirpios skaidulos suskyla jūsų žarnyne ir patenka į kraują. Jos padeda sumažinti „blogą“ cholesterolį (MTL) ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Dauguma žmonių negauna pakankamai skaidulų savo mityboje, o tai gali padidinti širdies ligų riziką
Aukšto skaidulų kiekio dieta gali padėti:
- Kontroliuoti svorį
- Sumažinti cholesterolį
- Palengvinti vidurių užkietėjimą
- Reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Priklausomai nuo jūsų amžiaus ir lyties, jums reikia nuo 25 gramų iki 40 gramų skaidulų per dieną. Su 7,6 gramo skaidulų per puodelį, gervuogės gali padėti jums gauti reikiamą skaidulų kiekį sveikatai išlaikyti.
Mažina uždegimą
Viena iš pagrindinių gervuogių pretenzijų į šlovę yra tai, kad jos yra pilnos stiprių antioksidantų, vadinamų polifenoliais. Antioksidantai padeda kovoti su stresu, naikindami nestabilias molekules, vadinamas laisvaisiais radikalais, prieš jiems pažeidžiant jūsų ląsteles. Gervuogės yra pilnos polifenolio, vadinamo antocianinu, kuris gali padėti gydyti uždegimą.
Uždegimas yra jūsų kūno reakcija į išorinius dirgiklius. Nesveikas gyvenimo būdas, stresas ar ilgalaikė liga gali per daug aktyvuoti jūsų imuninę sistemą ir sukelti lėtinį uždegimą. Laikui bėgant, šis uždegimas gali sukelti:
- Vėžį
- Širdies ligas
- Plaučių ligas
- 2 tipo diabetą
Padeda užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms
Antocianinai, esantys gervuogėse, gali padėti kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis bei sąlygomis, kurios veikia jūsų širdį ir kraujagysles. Dažna širdies ir kraujagyslių ligų priežastis yra aterosklerozė, kai plokštelės kaupiasi jūsų arterijose. Šis kaupimasis gali sukelti:
- Širdies priepuolį
- Inkstų ligą
- Periferinių arterijų ligą
- Insultą
- Krūtinės skausmą
Plokštelės formavimasis dažniausiai yra aukšto cholesterolio, aukšto kraujospūdžio ir uždegimo rezultatas. Nors nėra aišku, ar antocianinai sumažina kraujospūdį, daugelis tyrimų pranešė apie pagerėjusius cholesterolio ir uždegimo rodiklius.
Gali pagerinti smegenų sveikatą
Valgydami uogas, tokias kaip gervuogės, galite pagerinti smegenų sveikatą ir padėti išvengti atminties praradimo, susijusio su senėjimu. Tyrimai rodo, kad antioksidantai uogose padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir keisti smegenų neuronų komunikaciją. Tai gali padėti sumažinti smegenų uždegimą, kuris gali sukelti pažinimo ir motorikos problemas, dažnas su senėjimu.
Padeda palaikyti burnos sveikatą
Gervuogių ekstraktas turi antibakterinių ir priešuždegiminių savybių prieš tam tikrus bakterijų tipus, kurie sukelia burnos ligas. Gervuogių ekstraktas gali padėti užkirsti kelią ir kontroliuoti dantenų ligas bei ėduonį.
Gervuogių mitybinė informacija
Gervuogės yra puikus pasirinkimas, jei norite numesti svorio arba laikotės mažai angliavandenių turinčios dietos. Vienas puodelis žalių gervuogių turi tik 62 kalorijas, 1 gramą riebalų ir tik 14 angliavandenių. Tai leidžia jas lengvai įtraukti į subalansuotą mitybos planą. Gervuogės taip pat turi mažą glikemijos indeksą (GI), kuris yra 25. GI vertina, kaip maistas su angliavandeniais gali paveikti jūsų kraujo gliukozės atsaką. Glikemijos apkrova (GL) laikoma tikslesniu vertinimu, kaip maistas gali paveikti cukraus kiekį kraujyje. Gervuogių GL yra tik 4, kas yra labai žemas rodiklis.
Ar gervuogės sveikos?
Trumpas atsakymas yra taip. Gervuogės yra pilnos vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų. Šios maistinės medžiagos yra būtinos gerai sveikatai. Ir tyrimų duomenys rodo, kad antioksidantai gali sumažinti uždegimą ir užkirsti kelią daugeliui ligų, įskaitant vėžį.
Gervuogės taip pat yra mažai kaloringos ir mažai angliavandenių. Vienas puodelis turi 62 kalorijas ir 13,8 gramų angliavandenių. Tai suteikia jums žalią šviesą mėgautis jomis pilnai. Štai keletas pagrindinių gervuogių teikiamų privalumų:
Pagerina kūno funkcijas
Gervuogės yra puikus vitamino C, vitamino K ir mangano šaltinis. Jūsų kūnas priklauso nuo šių maistinių medžiagų, kad atliktų šias funkcijas:
- Vitaminas C yra svarbus stipriai imuninei sistemai, žaizdų gydymui ir geležies absorbcijai. Jis taip pat gali veikti kaip antioksidantas, kovojantis su laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti vėžį.
- Vitaminas K yra pagrindinis kraujo krešėjimo ir kaulų sveikatos veiksnys.
- Manganas vaidina vaidmenį energijos gamyboje, ląstelių apsaugai nuo pažeidimų, imunitetui, kaulų augimui, reprodukcijai ir kraujo krešėjimui.
Pagal JAV Žemės ūkio departamentą, 1 puodelis gervuogių gali padėti jums pasiekti rekomenduojamas dienos normas (RDA) šių maistinių medžiagų. RDA yra kiekis, kurį turėtumėte suvartoti kasdien.
Maistinė medžiaga | Kiekis 1 puodelyje gervuogių | Rekomenduojama dienos norma (RDA) | Procentas RDA |
---|---|---|---|
Vitaminas C | 30 miligramų | 90 miligramų | 33% |
Vitaminas K | 29 miligramai | 120 miligramų | 24% |
Manganas | 0,9 mikrogramų | 2,3 mikrogramų | 39% |