Glitimo netoleravimas – būklė, kai po glitimo turinčio maisto vartojimo atsiranda įvairių nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui, nuovargis, pykinimas ar pilvo pūtimas. Šis jautrumas dar vadinamas ne celiakiniu glitimo jautrumu (NCGS). Glitimo netoleravimo požymiai nėra tokie patys kaip alergijos glitimui ar celiakijos – tai visiškai skirtingos būklės.
Kas yra glitimas?
Glitimas – tai baltymas, kurio gausu kviečiuose, miežiuose, rugiuose bei kai kuriuose kituose grūduose. Jį galime rasti daugybėje kasdienių produktų, pavyzdžiui, makaronuose, duonoje, dribsniuose, aluje. Net vitaminai, kosmetikos gaminiai ar kai kurie vaistai gali turėti glitimo pėdsakų.
Kuo glitimo netoleravimas skiriasi nuo kitų būklių?
Skirtingai nei celiakija, kuri yra autoimuninė liga – organizmas pradeda patologiškai reaguoti į glitimą, sukelia uždegimą ir žaloja virškinamąjį traktą, – glitimo netoleravimas nesusijęs su autoimunine reakcija ar paveldima genetika. Sergant celiakija, kraujyje randama specifinių antikūnų, o glitimo netoleravimo atveju nei genų defektų, nei tokių antikūnų neaptinkama.
Glitimo netoleravimas taip pat skiriasi nuo glitimo alergijos, kuri sukelia imunologinę reakciją: gali prasidėti niežulys, vėmimas, dusulys. Glitimo netoleravimas – tai ne alergija, nors simptomai gali būti panašūs.
Kas dažniausiai susiduria su glitimo netoleravimu?
Ši būklė gali išsivystyti kiekvienam, tačiau moterims pasitaiko dažniau. Vieni žmonės gimsta jau jautrūs glitimui, o kiti tampa jautrūs jam vėliau gyvenime.
Kaip dažnas yra glitimo netoleravimas?
Manoma, kad glitimo netoleravimas gali pasireikšti maždaug 6 % žmonių, o celiakija – tik apie 1 %. Tai reiškia, kad su glitimo jautrumu susiduria daugiau žmonių, nei su celiakija.
Glitimo netoleravimo priežastys
Nustatyti tikslią glitimo netoleravimo priežastį kol kas nepavyko. Kai kurių mokslinių tyrimų duomenimis, kai kurie jautrūs asmenys galimai reaguoja į kitas maiste esančias angliavandenių grupes. Jei organizmas jų tinkamai neįsisavina, jos ima rūgti žarnyne, sukeldamos nemalonius simptomus.
Kitos teorijos teigia, kad kviečių sudėtyje esančios medžiagos gali neigiamai paveikti žarnų gleivinę, kuri paprastai apsaugo nuo bakterijų prasiskverbimo į kraują. Jei ši apsauga sutrinka, gali kilti uždegimas.
Glitimo netoleravimo simptomai
Glitimo netoleravimo požymiai gali pasireikšti praėjus kelioms valandoms ar net dienoms po glitimo turinčio maisto vartojimo. Dažniausi iš jų:
- Pilvo skausmas
- Mažakraujystė
- Padidėjęs nerimas
- Pilvo pūtimas, dujų kaupimasis
- Susilpnėjęs dėmesys, „rūkas galvoje“
- Nuotaikos pasikeitimai arba depresija
- Viduriavimas arba užkietėjimas
- Nuovargis
- Galvos skausmas
- Sąnarių skausmai
- Pykinimas, vėmimas
- Odos bėrimas
Glitimo jautrumą dažnai lydi ir dirgliosios žarnos sindromas (DŽS).
Glitimo netoleravimo nustatymas
Diagnozuojant šią būklę, gydytojas pirmiausia įvertina jūsų simptomus ir ligos istoriją. Įprastai diagnozavimo procesas vyksta keliais etapais:
- Pirma, apie šešias savaites maitinatės įprastu, glitimo turinčiu maistu. Šiuo laikotarpiu atliekami kraujo ir odos tyrimai, siekiant atmesti alergiją kviečiams ar celiakiją.
- Jei šios ligos nepasitvirtina, būtina ne rečiau kaip šešias savaites laikytis glitimo dietos. Svarbu nuolat žymėtis, kaip keičiasi savijauta.
- Jeigu simptomai ženkliai sumažėja be glitimo, o vėliau juos grąžina glitimo produktų atnaujinimas – galima įtarti glitimo netoleravimą.
Kaip valdyti glitimo netoleravimą?
Vienišos glitimo netoleravimo gydymo priemonės nėra, tačiau didžioji dalis žmonių aiškų pagerėjimą pajunta laikydamiesi griežtos beglitiminės dietos. Kurti subalansuotą valgiaraštį padeda gydytojas ar dietologas.
Racionalu pasitarti, ar jūsų mitybai vertėtų pridėti probiotikų, kurie padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą ir gali palengvinti pūtimo ar dujų simptomus. Taip pat tiriama, ar specialūs fermentai gali palengvinti glitimo virškinimą, tačiau patartina apie šių fermentų vartojimą aptarti su specialistu.
Ar beglutiminė dieta gali būti pavojinga?
Beglutinės dietos laikymasis gali turėti tam tikrų rizikų. Tyrimais nustatyta, kad ilgalaikis glitimo ribojimas gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ar net lemti II tipo diabeto vystymąsi. Be to, gali pritrūkti skaidulų ar kitų būtinųjų maistinių medžiagų.
Kaip palengvinti kasdienybę glitimo netoleravimo atveju?
Kasdienybę be glitimo palengvins keli įpročiai:
- Rinkitės liesą, skaidulų gausią mitybą.
- Reguliariai tikrinkitės sveikatą, kad laiku pastebėtumėte mažakraujystę, vitamino trūkumą ar padidėjusį cholesterolį.
- Mokykitės atpažinti maisto, gėrimų bei ingredientų pavadinimus, kuriuose gali būti glitimo.
- Kruopščiai skaitykite produktų etiketes.
Ką daryti netyčia suvalgius glitimo?
Kadangi glitimo galima aptikti ne tik maisto produktuose, bet ir įvairiuose gėrimuose bei kasdienio vartojimo prekėse, net ir labai kruopščiai renkantis lengva netyčia jo paragauti. Jei taip nutiko, rekomenduojama:
- Gerti daugiau vandens – taip padėsite kūnui greičiau pašalinti medžiagas.
- Trinkite nedidelius, nekaloringus ir neriebius patiekalus.
- Norint palengvinti skrandžio diskomfortą, išbandykite imbierinę ar pipirmėčių arbatą.
Kada būtina kreiptis į gydytoją?
Kai kurie simptomai po glitimo vartojimo gali būti labai stiprūs – pavyzdžiui, stiprus vėmimas ar viduriavimas. Tokiais atvejais būtina kuo greičiau pasitarti su gydytoju, nes stiprus skysčių trūkumas gali tapti pavojingas dėl elektrolitų pusiausvyros sutrikimų.
Glitimo netoleravimo prognozė
Dauguma žmonių, kurie sumažina ar visiškai atsisako glitimo, pajunta akivaizdų pagerėjimą. Tačiau ši būklė dažnai reikalauja viso gyvenimo mitybos įpročių pokyčių, nes grįžus prie ankstesnės dietos simptomai paprastai sugrįžta.
Ar galima išvengti glitimo netoleravimo?
Šiuo metu nėra žinoma, kaip glitimo netoleravimo išvengti. Visgi, atradus šią problemą, simptomus galima sėkmingai suvaldyti. Paprašykite gydytojo sudaryti jums tinkamą gydymo ar mitybos planą.