SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Plastiko žymėjimai: ką jie reiškia ir ar saugu naudoti maistui

Aistė Žemaitienė Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Plastiko žymėjimai: ką jie reiškia ir ar saugu naudoti maistui
Share on FacebookShare on Twitter

Plastikinės pakuotės su žymomis 1, 2, 4 ar 5 paprastai laikomos tinkamomis maisto laikymui. Vis dėlto, sveikesnis pasirinkimas – rinktis stiklinius indus. Plastiką, pažymėtą skaičiais 3, 6 ir 7, rekomenduojama naudoti kuo rečiau – ypač jei tai susiję su maistu.

Kaip atpažinti plastiką pagal ženklinimą

Įsižiūrėkite į vandens butelių, maisto dėžučių ar pakuočių dugną – dažnai ten rasite trikampio simbolį su skaičiumi nuo vieno iki septynių. Šis skaičius nurodo, iš kokio tipo plastiko pagaminta pakuotė bei ar ji tinkama perdirbti.

Kai kurie šių skaičių siejami su galimais pavojais žmogaus sveikatai.

Kur plastikas dažniausiai naudojamas namuose

Įvairūs plastikai mūsų buityje – nuo maisto talpų ir gėrimų butelių iki indų ir žaislų. Kiekvienas plastiko tipas pasižymi skirtingomis savybėmis ir paskirtimis. Norint sužinoti daugiau apie rūšiavimą ar perdirbimą, reikėtų pasidomėti savo regiono taisyklėmis.

Susiję įrašai

Lūžęs šlaunikaulis

Lūžęs šlaunikaulis

2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio

Kokios rūšies plastikas maistui netinka?

Nors žymėjimai 1, 2, 4 ar 5 leidžia šiuos plastikinius indus naudoti maisto laikymui, svarbu neužmiršti – daugumą plastikų šildyti ar dar kartą naudoti nėra saugu net jei jie ir pažymėti kaip „atsparūs mikrobangų krosnelei“.

Valgio pakartotiniam šildymui ar laikymui rekomenduojamas stiklas, o maisto gamybai – emaliuoti, nerūdijančio plieno ar keramikiniai indai.

Kokios galimos sveikatos rizikos?

Paprastai plastikai, pažymėti 1, 2, 4 arba 5, laikomi saugiausiais maisto laikymui. Tačiau net ir jais geriau nepiktnaudžiauti – kuo mažiau plastiko liečiasi su maistu, tuo mažesnė rizika sveikatai.

Kur tik įmanoma, verta pereiti prie stiklinių indų ir taip sumažinti sąlytį su galimai kenksmingomis cheminėmis medžiagomis bei aplinkos tarša.

Ypatingą dėmesį verta skirti plastikui su žyma 3. Jo gamybos ar perdirbimo metu gali susidaryti tokios pavojingos medžiagos kaip vadinamieji ftalatai, DEHA, dioksinai, etileno ir vinilo chloridai. Dideli šių junginių kiekiai siejami su mažesniu naujagimių svoriu, mokymosi ar elgesio problemomis, imuniteto susilpnėjimu, hormonų sutrikimais, vėžiniais procesais ar genetiniais pokyčiais.

Polistirolas (ženklinama 6) gali išskirti stireną, kuris, jei patenkama dideliais kiekiais, gali paveikti kvėpavimo, nervų, virškinimo sistemas, klausą, inkstų veiklą ar net būti siejamas su vėžiu.

7 grupei priklauso įvairūs plastikai, todėl poveikis sveikatai priklauso nuo jų struktūros. Šioje kategorijoje taip pat yra BPA – medžiaga, kuri tyrimais (pvz., su gyvūnais) siejama su hormonų pusiausvyros sutrikimais bei galima žala imuninėms, nervų ar virškinimo sistemoms.

Kaip sumažinti riziką?

Renkantis plastikinius indus maistui, labiau verta rinktis tuos, kurie pažymėti 1, 2, 4 ar 5. Tačiau svarbu atminti, kad kuo mažiau plastiko kontaktuoja su jūsų maistu – tuo geriau.

Venkite šildyti maistą plastikiniuose induose ir stengkitės visus virtuvėje naudojamus plastikinius gaminius pakeisti stikliniais, keramikiniais ar metaliniais – tai padės sumažinti galimą nepageidaujamą cheminių medžiagų poveikį sveikatai.

Aistė Žemaitienė

Aistė Žemaitienė

Licencijuota farmacininkė, įgijusi farmacijos daktaro (PharmD) laipsnį University of North Carolina at Chapel Hill, viename iš geriausių farmacijos universitetų JAV. Per daugiau nei 10 metų tarptautinės patirties Aistė dirbo tiek akademinėje, tiek klinikinėje aplinkoje – nuo tyrimų ligoninėje iki individualizuotų vaistų terapijos planų sudarymo. Ji specializuojasi farmakogenomikoje, vaistų sąveikų prevencijoje ir lėtinių ligų vaistiniame valdyme. Šiuo metu Aistė dirba konsultuojančiąja farmacininke prestižinėje Bostono klinikoje ir aktyviai prisideda prie mokslinių publikacijų bei jaunų farmacijos specialistų rengimo.

Susiję Pranešimai

Lūžęs šlaunikaulis
Ligos

Lūžęs šlaunikaulis

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys
Ligos

Pasninkavimas ir vėžys

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
Kūno sandara

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
Kitas įrašas
Ar yra ryšys tarp hidradenitinės suppuracijos ir vilkligės?

Ar yra ryšys tarp hidradenitinės suppuracijos ir vilkligės?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Lūžęs šlaunikaulis

Lūžęs šlaunikaulis

2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Lūžęs šlaunikaulis
  • Pasninkavimas ir vėžys
  • Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.