Įvairiapusiški ir lengvai pritaikomi – tai tik keli žodžiai, kurie apibūdina tortilijų suktinukus. Jie ne tik puikiai tinka ruošti prieš darbo savaitę, bet ir siūlo daugybę pasirinkimų tiek veganiškoms, tiek be gliuteno ar pieno produktų netoleruojantiems žmonėms.
Vienas didžiausių suktinukų privalumų – galimybė rinktis, kuo juos įdaryti. Nesvarbu, ar esate namuose, ar skubate į darbą, tokį patiekalą paprasta pasiimti su savimi. Daugelį receptų galima paruošti vos per 15 minučių, tad jie puikiai tinka užimtam gyvenimo tempui.
Daržovių ar tortilijų pasirinkimas
Įdomu tai, kad kai kuriuose receptuose vietoj klasikinių tortilijų naudojami salotų ar kitų žalių lapų „lakštai“. Jei norite, juos nesunkiai galite keisti tortilijomis. Be to, net ir veganiškus įdarus galima papildyti vištiena ar kita mėsa, jei to pageidaujate.
Patarimai ruošiant iš anksto
Vienas dalykas, į kurį verta atkreipti dėmesį ruošiant suktinukus ilgesniam laikui: tam tikros padažų ar įdarų rūšys gali sudrėkinti apvalkalą. Norint to išvengti, geriausia atskirai laikyti skysčius ar sultingus ingredientus ir juos įdėti tik prieš pat valgant.
Idėjos įkvėpimui
Tailando įkvėpti vištienos suktinukai su marinuotom agurko juostelėm
Šis receptas derina virtą vištieną, morkas ir kalendrą. Agurkai marinuojami su actu, medumi ir druska, kad įgautų pikantiško skonio. Visa tai dedama ant visagrūdžių tortilijų, patepiama aštriu majonezu ir susukama į suktinukus.
- Viename tokiame suktinuke – daugiau kaip 25 g baltymų ir daugiau nei 8 g skaidulų.
- Nepaisant daržovių gausos, patiekalas pasižymi dideliu natrio kiekiu, tačiau galite jį sumažinti pasirinkę mažiau druskos turintį majonezą ir sriracha arba paprasčiausiai naudodami mažiau padažo.
Avokadų ir juodųjų pupelių salotų suktinukai
Šiame veganiškame recepte drąsiai dera kalendra, raudonieji svogūnai, avokadai, kukurūzai, juodosios pupelės ir švieži špinatai. Vienoje porcijoje rasite 16 g baltymų bei tiek pat skaidulų – todėl sotumas garantuotas.
Pagal receptą reikia šaldytų kukurūzų, tačiau juos galite pakeisti ir konservuotais. Tiesiog gerai perplaukite – tai padės sumažinti druskos kiekį ir pupelėms, ir kukurūzams.
Burokėlių lapų suktinukai su keptu tofu
Burokėlių, arba šveicariškų mangoldų, lapai naudojami kaip įprastos salotos. Juose daug flavonoidų – veikliųjų junginių, kurie gali padėti mažinti uždegimą. Suktinukai pripildomi plonais tofu gabalėliais ir pomidorų mišiniu su džiovintais pomidorais, baziliku, actu bei alyvuogių aliejumi.
Norėdami, kad suktinukas neiširtų, galite perverti jį mediniais smeigtukais, bet būtinai išimkite juos prieš valgydami!
Vištienos suktinukai su saulėgrąžų sėklų padažu
Be gliuteno ir pieno produktų – šie suktinukai su vištiena populiarūs mėgstantiems gaivius, salotinius patiekalus. Įdarui naudojama virta vištiena, agurkai, svogūnų laiškai, anakardžiai, mėtos ir morkos, gardinami sojų padažu ir laimų sultimis.
Padažui tinka tiek saulėgrąžų, tiek žemės riešutų sviestas (pagal skonį), tačiau nuo to keisis ir maistinė vertė.
- Agurkai – puikus mažai kaloringas produktas, pasižymintis daug vandens ir biologiškai aktyvių medžiagų. Dažnesnis jų vartojimas siejamas su stipresne imunine sistema ir apsauga nuo mikroorganizmų.
- Šio patiekalo natrio kiekis didelis – galite jį sumažinti rinkdamiesi mažiau druskos turintį sojų padažą arba nesūdytus anakardžius.
Lėta virta jautienos brisketo salotos suktinukuose
Ieškote baltymingo ir sočiai sotinančio patiekalo? Vienoje šios salotų „vyniotinio“ porcijoje gausite net 54 g baltymų, be to, patiekalas pasižymi mažesniu angliavandenių ir natrio kiekiu.
Riebesni jautienos gabalai gali būti įtraukti į subalansuotą mitybą, jei valgomi saikingai. Norint sumažinti sočiųjų riebalų kiekį, riebalą rekomenduojama pašalinti dar prieš kepimą. Receptas reikalauja ilgesnio laiko – apie 8 valandas lėto troškinimo, tad verta iš anksto susiplanuoti gamybą.
Kodėl verta rinktis suktinukus?
Suktinukai – tai valgymo laisvė. Galite improvizuoti su ingredientais pagal savo norus bei poreikius: įtraukti daugiau daržovių, baltymų ar angliavandenių. Visa tai nulemia patiekalo skonį ir maistinę vertę. Pradėkite nuo bazės, eksperimentuokite su įvairiais įdarais – ir kiekvienas valgis taps unikalus.













