SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

5 superproduktai širdies sveikatai

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Share on FacebookShare on Twitter

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš pagrindinių mirtingumo priežasčių visame pasaulyje. Laimei, pasitelkus sveiką gyvenimo būdą ir tinkamą mitybą, galima gerokai sumažinti širdies ligų riziką. Šis straipsnis pristato penkis superproduktus, kurie gali padėti išlaikyti širdies sveikatą. Pasitelkę šių produktų naudingąsias savybes, galite ne tik pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, bet ir pamailinti savo kasdienį racioną.

Riebi žuvis: omega-3 rūgščių nauda

Riebi žuvis, tokia kaip lašiša, skumbrė ar sardinė, yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Omega-3 yra nepakeičiamos riebalų rūgštys, reiškiančios, jog organizmas jų negali sintetinti pats, tad jas būtina gauti iš mitybos. Tyrimai rodo, kad šios rūgštys mažina trigliceridų lygį kraujyje, kraujospūdį ir uždegimą – visus rizikos veiksnius širdies ligoms vystytis.

Kaip dažnai vartoti riebią žuvį

Norint pasinaudoti omega-3 naudomis, rekomenduojama riebią žuvį valgyti bent du kartus per savaitę. Jei žuvį valgote retai, galima galvoti apie omega-3 papildus, tačiau prieš pradedant bet kokius papildus, verta pasitarti su gydytoju.

Avokadai: sveikieji mononesočiųjų riebalai

Avokadas yra žinomas dėl savo sveikųjų riebalų – jie sudaro apie tris ketvirtadalius šio vaisiaus kalorijų. Avokadai yra turtingi mononesočiųjų riebalų, kurie padeda sumažinti „blogojo” cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje ir gali padidinti „gerojo” cholesterolio (HDL) lygį. Taip pat jie yra puikus vitamino E, kalio ir skaidulų šaltinis, suteikiantis papildomą širdies apsaugą.

Susiję įrašai

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas

CMV serologinis tyrimas

2025 6 lapkričio

Kepenų kvapas

2025 6 lapkričio

Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

2025 6 lapkričio

Naudingi patarimai

Avokadą galite įtraukti į savo mitybą, įmaišydami jį į salotas, gaminant sumuštinius arba ruošiant guakamolę. Siekiant išlaikyti kalorijų balansą, svarbu nepersistengti su suvartojamu avokadų kiekiu, nes jie yra kaloringi.

Riešutai ir sėklos: ląstelienos ir augalinių sterolių šaltiniai

Riešutai ir sėklos, pavyzdžiui, migdolai, graikiniai riešutai, linų ir čia sėklos, yra puikus augalinių baltymų, sveikų riebalų ir ląstelienos šaltinis. Reguliarus riešutų ir sėklų vartojimas gali sumažinti cholesterolio kiekį, uždegimą ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Optimalus vartojimas

Idealus riešutų kiekis per dieną būtų apie saujelę arba 30 gramų. Svarbu pasirinkti nesaldintus ir nesūdytus variantus, siekiant pasiimti iš riešutų maksimalų naudos potencialą.

Uogos: galingas antioksidantų šaltinis

Vadovavimasis subalansuotu mitybos planu pritaikiant antidoksidantų turtingą maistą, tokį kaip šilauogės, braškės ar avietės, padeda kovoti su oksidaciniais pažeidimais, kurie gali prisidėti prie širdies ligų. Uogos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti pagerinti kraujo tekėjimą bei sumažinti kraujospūdį.

Uogų vartojimas kasdien

Uogas galite valgyti vienas arba įtraukti į pusryčių dribsnius, kokteilius ar desertus. Siekiant optimalios naudos širdies sveikatai, rekomenduojama kasdien vartoti bent taurę uogų.

Lapai: žalumynai pilni maistinių medžiagų

Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai, kale ir rukola, yra turtingi vitaminu K, kuris padeda apsaugoti arterijas ir pagerinti kraujo cirkuliaciją. Jie taip pat yra geras nitratų šaltinis, kurie gali konvertuotis į azoto oksidą, padidinantį kraujagyslių elastingumą ir mažinantį kraujospūdį.

Kodėl vartoti lapinius žalumynus

Lapinius žalumynus galima vartoti įvairiai: įmaišant juos į salotas, sriubas arba troškinius. Specialistai rekomenduoja įtraukti bent porciją lapinių žalumynų į kasdieninį racioną.

Rinkdamiesi sveikus maisto produktus, naudodami šiuos superproduktus galime pagerinti širdies sveikatą ir sumažinti širdies ligų riziką. Tačiau svarbu prisiminti, kad visa mityba ir gyvenimo būdas turi būti subalansuoti bei reguliariai stebimi sveikatos profesionalų. Kiekvienos organizmo reakcija į maistą gali skirtis, todėl pasitarkite su gydytoju ar dietologu prieš keičiant savo mitybos įpročius.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?
Maistas

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas
Tyrimai

CMV serologinis tyrimas

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 6 lapkričio
Kepenų kvapas
Ligų simptomai

Kepenų kvapas

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 6 lapkričio
Kitas įrašas

Maisto derinimo klaidos, kurių verta vengti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Oxandrolone

Anavaras [Oxandrolone]: Privalumai, naudojimas, šalutinis poveikis

2025 26 spalio
Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas

CMV serologinis tyrimas

2025 6 lapkričio
Kepenų kvapas

Kepenų kvapas

2025 6 lapkričio
Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

2025 6 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?
  • CMV serologinis tyrimas
  • Kepenų kvapas

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.