SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

5 gardūs daug skaidulų turintys receptai

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 15 gruodžio
Kategorija Maistas
0
5 gardūs daug skaidulų turintys receptai
Share on FacebookShare on Twitter

Skaidulų gausi mityba suteikia daugybę privalumų: ji padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, gerina žarnyno darbą ir padeda išlaikyti sveiką svorį. Jei norite natūraliai padidinti skaidulų suvartojimą, išbandykite penkis paprastus ir gardžius receptus, kuriuos galėsite pritaikyti bet kurio dienos valgymo metu.

Pagrindiniai skaidulų privalumai

Mityba, kurioje netrūksta skaidulų, siejama su geresniu jautrumu insulinui ir efektyvesne medžiagų apykaita. Skaidulų produktai sotina ir gali padėti reguliuoti apetitą. Įtraukę daugiau skaidulų į kasdienį racioną, galite sumažinti riziką susirgti širdies ligomis, patirti insultą, susidurti su storosios žarnos vėžiu ar 2 tipo cukriniu diabetu.

Be to, subalansuota skaidulų vartojimo dieta padeda žarnynui veikti sklandžiau ir gali užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.

Kiek skaidulų pakanka?

Aukštu skaidulų kiekiu laikomas patiekalas, kuris vienoje porcijoje turi bent 5 gramus skaidulų. Renkantis užkandį, verta ieškoti produktų su bent 3 gramais skaidulų vienai porcijai.

Susiję įrašai

Izododekanas: nauda ir saugumas

Izododekanas: nauda ir saugumas

2025 23 gruodžio
Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei

Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei

2025 23 gruodžio

Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą

2025 23 gruodžio

Bėgikų viduriavimas

2025 23 gruodžio

5 skaidulų kupini receptai

Saldių bulvių ir avinžirnių karis

Klasikinis vegetariškas patiekalas, kuriame dera saldžiosios bulvės ir skaidulų nestokojantys avinžirniai. Avinžirniuose gausu izoflavonų ir polifenolių, kurie siejami su sumažėjusia kraujospūdžio, uždegimų, metabolinio sindromo bei diabeto rizika.

  • Kiekvienoje porcijoje – apie 12 g skaidulų.
  • Dažniausiai gaminamas su augaliniu jogurtu, tad patiekalas tinkamas veganams, tačiau augalinį jogurtą galima pakeisti pieniniu, jei pageidaujate.

Skaidulų gaivus kokteilis

Šiame kokteilyje derinami bananai, avokadai, avietės ir net brokoliai – ingredientas, kuris kokteiliuose pasitaiko retai, bet puikiai papildo jų maistinę vertę. Brokoliai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis, uždegimą slopinančiomis bei apsauginėmis nuo vėžio savybėmis.

  • Iš vienos porcijos gausite apie 14 g skaidulų.
  • Keturis kokteilius galima užšaldyti ir pasiruošti iš anksto, tiesiog supilsčius į ledo formeles ir susimalant vėliau.

Soti lęšių ir daržovių sriuba

Lęšiai, pagrindinė sriubos sudedamoji, laikomi tikru skaidulų šaltiniu. Jose taip pat gausu biologiškai aktyvių junginių, galinčių padėti kovoti su degeneracinėmis ligomis. Lęšiai pasižymi širdį saugančiomis, priešdiabetinėmis ir vėžį stabdančiomis savybėmis.

  • Kiekvienoje sriubos porcijoje – apie 13 g skaidulų.
  • Praturtinta įvairiausiomis daržovėmis – svogūnais, morkomis, salierais ir pomidorais.

Juodųjų pupelių ir cukinijų troškinys

Šis troškinys yra greitai pagaminamas ir nereikalauja ilgai troškinti. Čia dera pupelės, cukinijos, svogūnai, česnakai bei pomidorai. Cukinijos suteikia ne tik gaivos, bet ir papildomų antioksidantų, priešuždegiminių bei antimikrobinių savybių.

  • Vienoje porcijoje – 14 g skaidulų.

Kepti makaronai su pomidorais ir keptomis daržovėmis

Šiame patiekale be tradicinio pomidorų padažo rasite ir daugybę daržovių: grybus, paprikas, žirnelius bei svogūnus. Skaidulos kartu su sveika mityba gali prisidėti prie mažesnio cholesterolio ir širdies ligų rizikos.

  • Kiekvienoje porcijoje – net 14 g skaidulų.
  • Nėra būtina naudoti tik nurodytas daržoves – improvizuokite su tuo, ką turite namuose, tačiau atminkite, kad keisdami ingredientus galite pakeisti ir mitybinę vertę.

Ką verta įsidėmėti?

Kasdienis pakankamas skaidulų vartojimas – puikus būdas rūpintis medžiagų apykaita, virškinimu ir sumažinti lėtinių ligų atsiradimo tikimybę. Jei ieškote, kaip praktiškai įtraukti daugiau skaidulų į kasdienį valgiaraštį, šie penki receptai gali tapti puikia pradžia.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Izododekanas: nauda ir saugumas
Dermatologija

Izododekanas: nauda ir saugumas

Paskelbė Sveikatingumas
2025 23 gruodžio
Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei
Ligos

Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei

Paskelbė Greta Jakutytė
2025 23 gruodžio
Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą
Ligų simptomai

Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 23 gruodžio
Kitas įrašas
Ohtuvayre (ensifentrino) kaina ir finansinė pagalba

Ohtuvayre (ensifentrino) kaina ir finansinė pagalba

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Izododekanas: nauda ir saugumas

Izododekanas: nauda ir saugumas

2025 23 gruodžio
Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei

Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei

2025 23 gruodžio
Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą

Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą

2025 23 gruodžio
Bėgikų viduriavimas

Bėgikų viduriavimas

2025 23 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Izododekanas: nauda ir saugumas
  • Obuolių acto naudojimas esant bakterinei vaginozei
  • Viskas, ką reikia žinoti apie temperatūros mažinimą

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.