Lašišos oda dažnai įtraukiama į mitybą ne tik dėl skonio, bet ir naudų sveikatai. Tinkamai paruošta ji gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, tačiau svarbu atsižvelgti į lašišos kilmę bei individualias sveikatos aplinkybes.
Kuo naudinga valgyti lašišos odą?
Lašiša vertinama dėl didelio baltymų kiekio, gausaus omega-3 riebalų rūgščių kiekio, B ir D grupės vitaminų, taip pat mineralų, tokių kaip niacinas bei fosforas. Daugelis, norėdami rasti sveikesnę alternatyvą raudonai mėsai, renkasi lašišą.
Tiek pačioje žuvies mėsoje, tiek odoje randamos ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštys, kurios, kaip įrodyta, sumažina trigliceridų lygį ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Be to, kepant žuvį su oda, išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų ir sveikųjų riebalų. Lašiša rekomenduojama įtraukti į savo racioną kelis kartus per savaitę, kad gautumėte visas jos teikiamas naudas.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?
Lašišos oda, kaip ir pati žuvis, paprastai yra saugi vartoti, tačiau dėl aplinkos taršos į žuvis gali patekti kenksmingų medžiagų. Šios medžiagos žmogui kaupiasi palaipsniui, todėl nedideliais kiekiais vartojama lašišos oda paprastai nekelia rūpesčio.
Labai svarbu domėtis, iš kur atkeliauja jūsų valgoma lašiša. Lašišos iš Atlanto vandenyno, ypač auginamos fermose, dažniausiai būna labiau užterštos nei, pavyzdžiui, laukinės Ramiojo vandenyno lašišos. Mažiausiai teršalų paprastai turi būtent laukinė Ramiojo vandenyno lašiša, todėl jos oda laikoma saugiausia vartoti. Jei nežinote lašišos kilmės, ypač jei ji atkeliauja iš Atlanto regiono, odos geriau atsisakyti.
Galimi pavojai ir ką verta žinoti
Nors lašišos oda dažniausiai nepavojinga, verta žinoti, kad žuvyse gali būti sukaupta polichlorintų bifenilų (PCB) bei metilgyvsidabrio. Šios cheminės medžiagos į žuvų organizmą pateka per vandenį bei maisto grandinę, o žmogaus organizme gali sukelti nepageidaujamų ilgalaikių poveikių. Didžiausia rizika susijusi su cheminių medžiagų kaupimu organizme laikui bėgant.
Ypatingą dėmesį turėtų skirti nėščios ir žindančios moterys, nes šios medžiagos gali paveikti vaisių ar kūdikį. Tokiais atvejais rekomenduojama vengti lašišos odos arba ją vartoti itin retai. Tėvai taip pat turėtų riboti vaikų kontaktą su užterštos žuvies oda. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad pašalinus žuvies odą pesticidų kiekis mėsoje sumažėja beveik perpus.
Patarimai gaminant ir valgant
Lašišos odą galima kepti atskirai ir panaudoti įvairiuose patiekaluose. Traškiai iškepta ji savo konsistencija gali priminti bekoną, tačiau pasižymi kur kas didesne nauda sveikatai ir neturi tiek daug druskos.
Lašišos odą galima naudoti kaip gardų užkandį, pabarstą salotoms arba išradingą sudėtinę sushio dalį. Tokiu būdu ne tik praplečiate savo meniu, bet ir išnaudojate pačios žuvies teikiamą naudą iki galo.
Ar verta įtraukti į mitybą?
Daugeliui žmonių lašišos oda gali būti vertingas maisto priedas, ypač jei žuvis užauginta švariuose vandenyse. Tačiau, jei laukiatės ar maitinate kūdikį, geriau nerizikuokite ir lašišos odos nevalgykite.













