Ieškote deserto, kuris džiugintų skonio receptorius, bet būtų draugiškesnis sveikatai? Šie šokoladiniai skanutėliai gaminami be pridėtinio cukraus, todėl ne tik maloniai gardūs, bet ir tinka tiems, kurie stengiasi apriboti cukraus kiekį racione.
Kaip keisti tradicinius kepinius
Neretai manoma, kad per didelis cukraus kiekis yra vienas pagrindinių II tipo diabeto rizikos veiksnių. Tačiau cukrus – tik viena iš daugybės priežasčių, o diabetas gali išsivystyti ir dėl genetikos, aplinkos ar medžiagų apykaitos pokyčių.
Tai nereiškia, kad mėgstami desertai – uždraustas vaisius, net ir turint diabetą. Keičiant tam tikrus ingredientus, galima iškepti gardžius saldumynus, prie kurių norėsis grįžti – ir nė kiek neprarasti skonio.
Svarbiausia – kiekis
Net ir sveikesnis desertas reikalauja saiko. Nedidelė porcija gali patenkinti saldumynų poreikį ir visiškai nesugadinti plano laikytis sveikos mitybos.
Lengvai pagaminamų šokoladinių skanutėlių receptas
- Paruošimo laikas: apie 10 min.
- Kepimo laikas: 25–28 min.
- Suskirstoma į 16 gabalėlių
- 8×8 colių kepimo forma, kepimo popierius arba folija, aliejus/lipnių riebalų purškalas
- 3/4 puodelio kvietinių miltų
- 1/3 puodelio nesaldintos kakavos
- 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
- 1/2 puodelio rapsų ar kito augalinio aliejaus
- 1/2 puodelio nesaldintos obuolių tyrės
- 1 puodelis stevia pudros (atitinkanti cukraus kiekį 1:1)
- 3 kiaušiniai
- 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 1 puodelis šokolado lašelių be cukraus, padalinta pusiau
- 1 puodelis stambiai kapotų graikinių arba pekano riešutų, padalinta pusiau (neprivaloma)
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ar folija taip, kad kraštai liktų išsikišę – taip bus patogiau išimti. Tepkite forma pasirinktų riebalų sluoksniu.
- Mažame dubenėlyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
- Kitam dubenyje, su maišytuvu arba dideliu šaukštu, išplakite aliejų, obuolių tyrę, stevią, kiaušinius bei vanilę. Pamažu suberkite miltų mišinį, maišydami, kol dings sausų ingredientų likučiai. Įmaišykite po pusę šokolado drožlių ir riešutų kiekio.
- Tešlą supilkite į paruoštą formą, sulyginkite paviršių. Likusias šokolado drožles ir riešutus tolygiai paskirstykite ant viršaus.
- Kepkite 25–28 minutes. Įbedus medinį pagaliuką į vidurį, jis turi likti šiek tiek drėgnas nuo šokolado trupinių. Svarbu neperkepti.
- Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti. Ataušusius pyragėlius iškelkite už kepimo popieriaus kraštų, perkelkite ant lentelės ir supjaustykite kvadratėliais.
- Laikykite hermetiškai uždarytoje dėžutėje.
Mitybos vertė (su riešutais)
- 191 kcal
- 15,6 g riebalų
- 14,4 g angliavandenių
- 2,5 g skaidulų
- 3,8 g baltymų
Naudingi patarimai gamintojui
Būtinai rinkitės stevią, kuri skirta visavertiškai pakeisti cukrų pagal tūrį – ne visos jos versijos yra vienodai tinkančios kepiniams. Stevija saldesnė už cukrų, todėl jei norite, galite rinktis kiek mažesnį jos kiekį pagal savo skonį.
Skanumynai be kaltės jausmo – realybė
Skanūs pyragėliai gali išlikti jūsų mitybos dalimi, net jei turite laikytis tam tikrų taisyklių dėl cukraus. Svarbiausia – pritaikyti porcijų dydį ir, jeigu planuojate deserto, kitą maistą tąkart riboti angliavandenių kiekiu.
Kai norisi pasilepinti dažniau, ieškokite būdų laikytis disciplinos: vietoj kelių gabalėlių rinkitės vieną arba desertą pasilikite tik ypatingoms progoms. Tačiau svarbiausia – nepamirškite malonumo ir mėgaukitės desertu be kaltės jausmo.













