Vasarą citrusinių vaisių salotos tampa tikru gaivumo šaltiniu. Traškios, saldžios ir šiek tiek aštrios pekano riešutų natos, praturtintos aukso spalvos razinomis, suteikia šiam patiekalui išskirtinumo. Tokios salotos – puikus pasirinkimas tiek pietų stalui, tiek lengvam užkandžiui lauke.
Citrusinių vaisių salotos su gražgarstėmis ir pekano riešutais
Salotos skirtos keturiems asmenims – jos vos per pusvalandį leis mėgautis vasariškais skoniais, kuriuose susilieja saldumas, aštrumas ir gaivūs citrusiniai kvapai.
Sudėtis
- 2 raudonos greipfrutės
- 2 navelio apelsinai
- 1 arbatinis šaukštelis cukraus arba klevų sirupo
- 1 arbatinis šaukštelis druskos (padalintas), papildomai druskos pagal skonį
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 maža šviežiai smulkinta šalotė
- 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių
- 4 puodeliai gražgarstės (apie 80 g)
- 1/2 puodelio aukso spalvos razinų (padalinta)
- 1/2 puodelio kapotų pekano riešutų su saldžiu ir aštriu prieskoniu
- Pipirai pagal skonį
Paruošimas
- Aštriu peiliu nuimkite žievelę ir visą baltąją žievelės dalį nuo greipfrutų bei apelsinų. Pjaustykite vaisius pusiau per ilgį, tada supjaustykite pusmėnuliais, kurių storis – maždaug 0,6 cm.
- Sugrėbkite vaisių griežinėlius į dubenį, apibarstykite cukrumi (arba klevų sirupu) ir puse arbatinio šaukštelio druskos. Leiskite pastovėti 15 minučių, kad vaisiai išskirtų sultis ir įsigertų skonio.
- Nukoškite vaisius per sietelį į dubenį. Atsargiai išsaugokite 2 valgomus šaukštus išsiskyrusių sulčių.
- Vaisių griežinėlius perkelkite ant patiekimo lėkštės, išdėliokite juos viename sluoksnyje.
- Kitame dubenyje plakite rezervuotas sultis su alyvuogių aliejumi, smulkinta šalote ir Dižono garstyčiomis, kol padažas taps vientisas.
- Berkite į padažą gražgarstes, pusę razinų ir pusę pekano riešutų. Kruopščiai išmaišykite, kad žalumynai apsiveltų aromatingu padažu.
- Gautą gražgarstės mišinį tolygiai paskirstykite ant vaisių sluoksnio, palikdami maždaug 2,5 cm kraštelius.
- Pabarstykite likusiomis razinomis ir pekano riešutais. Pagardinkite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais pagal savo skonį.
Tokios salotos geriausiai tinka patiekti iš karto – jos gaivios, šviežios ir maloniai kontrastingo skonio. Skanaus!