Ar mėgstate kavą, bet nerimaujate dėl nemalonaus burnos kvapo po jos? Šis pojūtis neišvengiamas daugeliui kavos mėgėjų – išgėrus puodelį burnoje dažnai lieka sausumo jausmas ir specifinis kvapas, kurio nėra ką tik virtoje kavoje pasklindančiuose aromatuose.
Kodėl po kavos atsiranda nemalonus kvapas?
Kavos kvapą dažniausiai sukelia cheminiai junginiai, susidarantys kepinant pupeles. Tarp jų – sieros turinčios medžiagos ir įvairios rūgštys. Šie komponentai gali skatinti blogą burnos kvapą.
Be to, kava pasižymi džiovinančiu poveikiu burnai. Didelę įtaką tam turi kofeinas, kuris pasižymi švelniu dehidrataciniu efektu. Kitas kaltininkas – taninai, kurių yra ne tik kavoje, bet ir arbatoje bei kai kuriuose augaluose.
Išgėrę kavos greičiausiai pastebite išsausėjusią burną – šį pojūtį specialistai vadina aštrumu arba astrigentiškumu. Taninai sujungia baltymus jūsų seilėse ir slopina jų gamybą. O seilės būtinos tam, kad natūraliai išplaunamos burnoje užsilikusios dalelės, bakterijos ir maisto likučiai.
Jei burnoje sumažėja seilių, joje lengviau dauginasi bakterijos, kurios išskiria lakiuosius sieros junginius – šie ir lemia nemalonų kvapą (halitozę).
Efektyvūs sprendimai, kaip kovoti su kvėpavimu po kavos
Jei atsisakyti kavos nenorite, galite imtis paprastų priemonių, padėsiančių atsikratyti nemalonaus kvapo:
- Gerai išsivalykite dantis iškart po kavos puodelio.
- Rinkitės dantų pastą, kurioje yra cinko arba gvazdikėlių aliejaus – šios sudedamosios dalys pasižymi antibakteriniu poveikiu.
- Naudokite cukraus neturinčias pastiles ar kramtomąją gumą, kad paskatintumėte seilių gamybą.
- Skalaukite burną skalavimo skysčiu.
- Pakramtykite šviežių petražolių.
- Išgerkite didelę stiklinę vandens, kad natūraliai „praplautumėte“ burną.
Kaip sumažinti nemalonaus kvapo atsiradimą
Nors gali būti netikėta, kavos skonio papildai – pvz., cukrus ar pienas – blogą kvapą dažnai sustiprina. Tyrimai rodo, kad juoda kava mažiau skatina lakiųjų sieros junginių atsiradimą negu gėrimai su priedais.
Bakterijos burnoje minta cukrumi, todėl saldinant kavą kvapas dar sustiprėja. Pienas natūraliai turi cukraus, ypač liesas. Taigi, jei renkate natūralesnį skonį, išbandykite gerti kavą be priedų, o jei sunku atsisakyti saldumo – vietoj cukraus įmaišykite cinamono ar vanilės pupelę, galite rinktis ir cukraus pakaitalus.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į pieno rūšį – riebesnis pienas (pvz., grietinėlė) saldžiųjų medžiagų turi mažiau, todėl gali būti tinkamesnis pasirinkimas.
Ką gerti vietoje kavos?
Nemalonaus kvėpavimo vengiantys asmenys gali išbandyti alternatyvius gėrimus:
- Stiprią juodą arba chai arbatą, kuri taip pat turi kofeino;
- Gėrimus be kofeino, pavyzdžiui, cikorijų kavą;
- Yerba mate – žolelių arbatą, kurioje gausu kofeino.
Santrauka
Kava džiovina burną ir paskatina nemalonių junginių susidarymą, todėl atsiranda būdingas kvapas. Gera burnos higiena, tinkamų produktų pasirinkimas bei sąmoningas kavos vartojimas padės džiaugtis mėgstamu gėrimu be nepageidaujamų pasekmių.













