Papajos yra maistingiausias vaisius ir siūlo daugybę naudos sveikatai. Tačiau kalbant apie jo sėklas, jos dažniausiai išmetamos. Šie maži galiūnai yra kupini maistinių medžiagų ir skonio. Juose gausu baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir amino rūgščių. Juose taip pat gausu skaidulų, kurios padeda virškinti ir palaiko jūsų kūno funkcijas. Leiskite mums papasakoti apie papajos sėklų naudą ir kaip valgyti papajų sėklas.
Kuo naudinga valgyti papajų sėklas?
Papajos sėklose gausu baltymų, jos ypač naudingos vegetarams ir veganams, siekiantiems padidinti baltymų suvartojimą. Be to, šios sėklos prisideda prie sveiko žarnyno, nes jose yra skaidulų ir virškinimo fermentų, tokių kaip papainas ir karpainas. Šiose sėklose yra sveikų mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, kurie palaiko širdies sveikatą ir mažina aukšto cholesterolio kiekio riziką. Kadangi šiose sėklose yra daug antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir fenolio junginiai, jos kovoja su oksidaciniu stresu, sumažindamos lėtinių ligų riziką. Yra įvairių amino rūgščių, kurios yra labai svarbios bendrai sveikatai ir gerovei.
Kaip valgyti papają?
Dabar, kai žinote papajos sėklų naudą, panagrinėkime, kaip galite jas įtraukti į savo kasdienę mitybą:
1. Vartokite tiesiogiai
Tiesiog išskobkite sėklas iš prinokusios papajos ir valgykite jas tiesiogiai. Kadangi jo skonis yra šiek tiek pipirinis ir gali būti intensyvus, pradėkite nuo kelių sėklų ir palaipsniui didinkite kiekį.
2. Sudėkite juos į kokteilius
Vienas iš paprasčiausių būdų suvartoti papajų sėklas yra pridėti jų į rytinį kokteilį. Tiesiog sumaišykite juos su kitais ingredientais, kad padidintumėte maistinę vertę.
3. Naudokite juos kaip salotų užpilą
Taip pat galite juos naudoti salotų užpilams. Pabarstykite susmulkintomis papajos sėklomis ant salotų, kad jos būtų traškesnės ir šiek tiek aštresnės.
4. Apsirengimui
Papajos sėklas galite sumalti ir sumaišyti su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos, kad gautumėte kvapnų ir sveiką salotų padažą.
5. Paruoškite užpiltą vandenį
Susmulkinkite papajos sėklas ir užpilkite jas vandenyje, kad gautumėte gaivų gėrimą. Tai gali būti subtilus būdas įtraukti juos į savo kasdienę drėkinimo rutiną.
6. Pasigaminkite papajos sėklų pastos
Papajos sėklas sumalkite ir sumaišykite su medumi, kad susidarytų pasta. Galite suvartoti šaukštą šio mišinio kaip priedą.
7. Užkandžių mišinys
Pagaminkite maistingų užkandžių mišinį, sumaišydami papajų sėklas su riešutais ir džiovintais vaisiais.
8. Sumaišykite jį su jogurtu
Sumaišykite maltas papajos sėklas į jogurtą, kad užkandis būtų turtingas ir maistingas.
9. Grūdai arba avižiniai dribsniai
Daugeliui iš mūsų dribsniai arba avižiniai dribsniai yra mūsų kasdieniai pusryčiai. Su juo jau galite mėgautis vaisiais. Be to, į jį taip pat galite įmaišyti papajos sėklų miltelių, kad suteiktumėte gaivumo ir mitybos.
10. Sudėkite į padažus
Įpilkite maltų papajos sėklų į makaronų padažus arba kaip ant grotelių keptos žuvies ar vištienos užpilą, kad gautumėte jaudinantį posūkį. Pastaba: nors papajos sėklos turi daug naudos, būtina jas vartoti saikingai. Per didelis vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus dėl jų stiprių fermentinių savybių. Jei esate nėščia arba turite specifinių sveikatos sutrikimų, prieš įtraukdami papajų sėklas į savo mitybą pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu.

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“.
Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą.
Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų.
Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą.
Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.