Daugelį mūsų atbaido mintis apie gausybę nešvarių indų po vakarienės. Šis sotus, baltymų gausus patiekalas be glitimo turi paprastą sprendimą – viskas paruošiama vienoje skardoje.
Vakarienė, kuri užtikrina mitybos balansą
Rinkitės jautienos kepsnį, jei norite papildyti mitybą baltymais ir vitaminu B6. Prekybos centre prie kepsnio įsimeskite ir brokolį – dėl vitamino C, ir keletą raudonųjų bulvių, kurios praturtins patiekalą sudėtiniais angliavandeniais bei kaliu.
Nebijokite variacijų: jeigu norite įtraukti daugiau skaidulų ar kitų naudingų medžiagų, vietoje raudonųjų bulvių galite naudoti saldžiąsias.
Jautienos kepsnys su rozmarinu, bulvėmis ir brokoliais
Patiekalo užteks trims žmonėms.
- 3/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
- 3 valg. šaukštai balzaminio acto
- 1/3 stiklinės smulkinto česnako
- apie 1 kg mažųjų raudonųjų bulvių
- 1 valg. šaukštas džiovinto rozmarino
- apie 3 litrai brokolio žiedynų
- apie 1,35 kg jautienos (pavyzdžiui, kumpis arba šoninė), supjaustyta keturiais, po 340 g gabalėliais
Kaip paruošti
- Marinavimui: sudėkite jautieną į užsegamą plastikinį maišelį kartu su 6 valg. šaukštais alyvuogių aliejaus, balzaminiu actu ir česnaku. Pasukite, kad mėsa tolygiai pasidengtų, ir palaikykite šaldytuve nuo valandos iki aštuonių.
- Prieš kepant: Įkaitinkite orkaitę iki 230°C. Kepimo skardą išklokite folija.
- Bulves perpjaukite pusiau, suberkite į dubenį, apšlakstykite 3 valg. šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinkite rozmarinu, druska ir pipirais, išmaišykite. Išdėliokite ant skardos ir kepkite apie 20 minučių.
- Kol bulvės kepa, brokolio žiedynus sudėkite į tuščią dubenį, užpilkite likusį 3 valg. šaukštus alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais, sumaišykite.
- Po 20 minučių ištraukite bulves iš orkaitės ir šalia jų paskleiskite brokolį.
- Virš daržovių uždėkite groteles. Ištraukite jautienos gabalus iš marinato, apibarstykite druska ir pipirais, sudėkite ant grotelių virš daržovių.
- Viską kepkite dar 15–20 minučių – stebėkite, kol jautiena pasieks jums patinkančią iškepimo stadiją.
- Ištraukę iš orkaitės, leiskite kepsniui 5 minutes „pailsėti”, tada supjaustykite skersai raumenų pluošto. Valgykite kartu su keptomis bulvėmis ir brokoliu.