Pernelyg didelis cukraus kiekis mityboje siejamas su tokiais sveikatos sutrikimais kaip nutukimas, širdies ligos ar cukrinis diabetas. Yra vienas specifinis cukraus tipas – fruktozė, kuris atkreipia specialistų dėmesį dėl sąsajų su podagra.
Fruktozė ir jos vaidmuo podagroje
Fruktozė yra natūraliai randama medžiaga, sutinkama vaisiuose ar meduje. Tačiau šiandien mūsų mityboje vis gausiau atsiranda ir pramoniniu būdu gaminamo saldiklio – didelės fruktozės kukurūzų sirupo, kuriame fruktozė sudaro apie pusę viso kiekio.
Suvalgius ar išgėrus fruktozės, organizmas pradeda ją skaidyti – šio proceso metu išsiskiria purinai, iš kurių susidaro šlapimo rūgštis. Jei jos kiekis kraujyje viršija normą, sąnariuose formuojasi skausmingi kristalai, sukeliantys podagros priepuolius. Įdomu, kad praėjus vos kelioms minutėms nuo fruktozės suvartojimo, organizme jau galima aptikti šlapimo rūgšties padidėjimą.
Cukrumi saldinti gėrimai ir podagra
Pastaraisiais dešimtmečiais pastebėta, kad gazuotų, cukrumi pasaldintų gėrimų vartojimas išaugo kartu su padidėjusiu podagros atvejų skaičiumi. Tyrimų duomenimis, vyrams dažnai geriant gėrimus su didelės fruktozės kukurūzų sirupu, podagros pavojus žymiai padidėja.
Be to, atliktos analizės parodė, kad gėrimai be fruktozinio saldiklio neturi tokio neigiamo poveikio šlapimo rūgšties lygiui, kas tik dar kartą patvirtina fruktozės svarbą šioje grandinėje.
Kiek padidėja rizika?
- Vyrams, kurie kasdien išgeria bent du saldžius limonadus, podagros rizika išauga net 85 procentais, palyginti su tais, kurie saldžių gėrimų vartoja ypač retai.
- Moterims, dažnai geriančioms po vieną skardinę saldaus gėrimo kasdien, podagros rizika – apie 74 procentais didesnė nei retai vartoja saldžius gazuotus gėrimus.
Vaisių sultys ir podagra
Fruktozė natūraliai yra vaisių sultyse, pavyzdžiui, apelsinų. Jei žmogus serga podagra, rekomenduojama riboti tokių natūraliai saldžių sulčių kiekį. Tyrimai rodo, kad kasdien geriant apelsinų sultis, moterims podagros rizika padidėja 41 procentu, palyginti su tomis, kurios sultis vartoja retai.
Kaip sumažinti fruktozės kiekį racione?
- Venkite gėrimų bei maisto produktų su didelės fruktozės kukurūzų sirupu.
- Ribokite vaisių sultis net ir tuomet, jei jos natūralios.
- Stenkitės atsisakyti papildomų cukrų, tokių kaip medus ar agavų sirupas.
Ar vyšnios padeda gydyti podagrą?
Pastaraisiais metais pasirodė tyrimų, kuriuose nagrinėta, ar vyšnios gali palengvinti podagros simptomus. Nors kai kurie rezultatai atrodo viltingi, kol kas nėra pakankamai didelių bei patikimų tyrimų, kurie leistų tvirtai teigti apie vyšnių naudą gydant podagrą.
Santrauka
Didesnis fruktozės kiekis, nesvarbu ar jis gaunamas iš perdirbtų saldiklių, ar iš natūralių šaltinių, dažnai susijęs su podagros išsivystymu. Sumažinus fruktozės kiekį racione ir pasirinkus sveikesnius įpročius, galima padėti kontroliuoti šlapimo rūgšties lygį kraujyje bei sumažinti podagros priepuolių tikimybę.
Kiekvienam žmogui svarbu pasitarti su sveikatos specialistu, kaip tinkamai pakoreguoti mitybą bei kasdienius įpročius, jei susiduriama su podagros problema.













