Nesvarbu, ar tai būtų kiniškas karis, ar sriubos, kukurūzų krakmolas yra gana naudingas ingredientas, kurį dažnai pridedame, kad įsitikintume, jog išgausime reikiamą konsistenciją. Na, nors dėl to jūsų padažai gali įgauti reikiamą storį, iš tikrųjų tai gali neveikti jūsų kūnui. Kukurūzų krakmolas turi daug angliavandenių, todėl jūsų patiekalas yra labai kaloringas. Tačiau nesijaudinkite! Yra daug sveikesnių kukurūzų krakmolo pakaitalų, kad jūsų maistas būtų toks pat. Skaitykite toliau, kad sužinotumėte daugiau!
Kas yra kukurūzų krakmolas?
Visi mūsų grūdai, tokie kaip ryžiai, kviečiai ir kukurūzai, turi krakmolingą endospermo dalį. Kukurūzų krakmolas, gautas iš kukurūzų branduolių endospermo, yra smulki, miltelių pavidalo medžiaga. Dėl tirštinimo savybių jis yra populiarus tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų receptų ingredientas, suteikiantis patikimą būdą pasiekti norimą tirštumą nekeičiant galutinio produkto skonio. Tačiau yra daug kukurūzų krakmolo pakaitalų, kuriais galima dėti ir savo skanėstus.
Kuo kukurūzų krakmolas yra nesveikas?
Kukurūzų krakmolas yra rafinuotas produktas, kuriame yra daug angliavandenių. Nors angliavandeniai yra būtini sveikai mitybai, šios angliavandenių formos yra paprasti angliavandeniai. Tačiau svarbu suprasti, kiek angliavandenių reikia vartoti. Jie lengvai virškinami, todėl padidėja cukraus kiekis kraujyje. Javai yra rafinuoti ir dėl to prarandamos maistinės medžiagos. Dėl to miltai tampa kaloringesni. Jame nėra daug vitaminų, mineralų ar skaidulų, kurios yra svarbios bendrai sveikatai.
Kiek kukurūzų krakmolo galima suvartoti per dieną?
Kukurūzų krakmolas nėra visiškai nesveikas ir gali būti gerai subalansuotos mitybos dalis. Naudojimas nedideliais kiekiais paprastai nekenkia sveikatai. Tačiau nepamirškite naudoti, kad sunaudotumėte mažiau! Kukurūzų krakmolo naudojimas saikingai yra saugesnis pasirinkimas. Nėra jokios konkrečios sumos, tačiau vienas iš būdų kiekybiškai įvertinti yra pagrįstas jūsų kalorijų poreikiu. Vidutiniškai kukurūzų krakmolo kalorijos turi būti skaičiuojamos taip pat, kaip skaičiuojate likusio maisto kalorijas, ir tai turi atitikti jūsų poreikius.
7 kukurūzų krakmolo pakaitalai, kuriuos galite išbandyti!
Nors kukurūzų krakmolas dažniausiai naudojamas kaip tirštiklis ir dengimui, čia yra keletas alternatyvų, kurias galite išbandyti.
1. Kokosas
Norėdami sutirštinti padažus ar karį, užuot dėję kukurūzų krakmolo, pabandykite pridėti kokoso. Su kokosu pagerėja padažo skonis ir, žinoma, jis tampa tirštesnis.
2. Chia sėklos ir linų sėmenys
Uogienėms ir pudingams galite įdėti chia sėklų arba linų sėmenų, nes jie gerai sustingsta ir padeda tirštinti mišinį.
3. Avinžirnių miltai
Avinžirnių miltai gaminami iš maltų avinžirnių. Jis taip pat vadinamas gramų miltais. Jame yra daug baltymų ir skaidulų, todėl jis puikiai tinka pikantiškiems patiekalams.
4. Migdolų miltai
Migdolų miltai gaminami iš maltų migdolų, juose gausu sveikų riebalų, baltymų ir skaidulų. Tai geras vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl yra maistinga alternatyva kukurūzų miltams. Tai gali būti naudojama tiek desertams, tiek pikantiškiems patiekalams.
5. Bulvių krakmolo milteliai
Kaip pakaitalą galima naudoti ir bulvių krakmolo miltelius. Palyginti su kukurūzų krakmolu, jame yra mažai papildomų maistinių medžiagų ir mažiau kalorijų. Dėl to juos geriau naudoti gaminant maistą.
6. Kokosų miltai
Iš džiovintų kokosų gautus kokosų miltus taip pat galima naudoti vietoje šviežio kokoso greitiems paruošimams.
7. Sorų miltai
Tirštinti galima dėti miltų iš sorų. Jų maistinės savybės yra geresnės nei kukurūzų krakmolo ir vis tiek gali patenkinti skonį. Kitos alternatyvos apima ilgesnį maisto gaminimą, kuris padeda sutirštėti, įpilti mažiau vandens, pridėti maltų daržovių.