SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Ligos

Maisto netoleravimas: simptomai, priežastys ir gydymo galimybės

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Ligos
0
Maisto netoleravimas: simptomai, priežastys ir gydymo galimybės
Share on FacebookShare on Twitter

Maisto netoleravimas – tai būklė, kai virškinimo sistema sunkiai susidoroja su tam tikrais produktais. Ši organizmo reakcija dar vadinama maisto jautrumu. Tokiais atvejais po valgio dažnai jaučiamas diskomfortas, pasireiškiantis pilvo pūtimu, dujomis, viduriavimu ar skausmu.

Maisto netoleravimas ir alergija – kuo skiriasi?

Maisto netoleravimas glaudžiai susijęs su virškinimo procesu. Tuomet organizmui pritraukia ar visiškai trūksta tam tikro fermento, būtino maisto skaidymui. Dėl to suvalgytas produktas būna sunkiai virškinamas. Paprastai požymiai atsiranda per kelias valandas, mat kai kurie simptomai priklauso nuo suvartoto maisto kiekio – dažnai nedidelės porcijos diskomforto nesukelia.

Maisto alergijos atveju reaguoja imuninė sistema: ji tam tikrą maisto sudedamąją dalį klaidingai suvokia kaip grėsmę. Dėl to organizmas ima gaminti specifinius antikūnus (imunoglobuliną E). Tokia reakcija pasireiškia daug greičiau – dažnai vos po kelių minučių suvalgius alergeną, ir net maža dozė gali išprovokuoti stiprią reakciją (bėrimus, patinimus, kvėpavimo sutrikimus). Sunkiausiais atvejais kyla grėsmė gyvybei – pasireiškia anafilaksija.

Dažniausios maisto netoleravimo rūšys

  • Laktozės netoleravimas. Tai dažniausiai pasitaikanti forma. Laktozėje yra cukrus, randamas piene ir pieno produktuose. Žmonių organizme fermento laktazės gaminama per mažai, todėl laktozė tinkamai nesuvirškinama.
  • Histamino netoleravimas. Kai kuriuose produktuose (pvz., fermentiniuose sūriuose, ananasuose, bananuose, avokaduose, šokolade, raudonajame ir kai kuriuose baltuose vynuose) natūraliai yra histamino. Organizmui stinga fermento diamino oksidazės, todėl šio junginio negali skaidyti.
  • Glitimo jautrumas. Glitimas – kviečių, rugių, miežių baltymas. Skirtingai nei celiakija (autoimuninė liga), netoleruojant glitimo žarnynas nepažeidžiamas, tačiau patiriama virškinimo sutrikimų. Žmonės, kuriems nustatytas ne celiakinis glitimo jautrumas, jaučia sunkumų skaidant šį baltymą.

Kas lemia maisto netoleravimą?

Pagrindinė priežastis dažniausiai yra fermento, būtino tam tikriems produktams virškinti, trūkumas organizme. Kodėl kai kurie žmonės tampa jautrūs, tiksliai nežinoma, tačiau neretai tam įtakos turi kitos virškinamojo trakto ligos. Tai gali būti:

Susiję įrašai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

2025 9 lapkričio

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

2025 9 lapkričio

Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

2025 9 lapkričio
  • celiakija,
  • uždegiminės žarnyno ligos, tokios kaip Krono liga ar opinis kolitas.

Maisto netoleravimo simptomai

  • Pilvo skausmas
  • Viduriavimas
  • Dujos ir pilvo pūtimas
  • Galvos skausmai arba migrena
  • Rėmuo
  • Pykinimas
  • Virškinimo sutrikimas

Kaip nustatomas maisto netoleravimas?

Laktozės netoleravimą galima išaiškinti vandenilio kvėpavimo testu. Atliekant šią procedūrą, reikia išgerti specialų skystį su laktoze, o vėliau kas pusvalandį įpūsti į talpą. Jei laktozė nesuvirškinama, vandenilio kiekis iškvepiamame ore padidėja.

Glitimo bei histamino netoleravimui tiesioginių testų nėra. Maisto alergijos testai gali parodyti alergiją, tačiau jie nebūtinai parodys netoleravimą. Gydytojas gali pasiūlyti vesti mitybos ir simptomų dienoraštį. Be to, neretai rekomenduojama eliminavimo dieta: kelioms savaitėms iš raciono pašalinami įtariami produktai, o vėliau jie bandomi sugrąžinti bei stebimi pasikeitimai.

Kaip valdomas ir gydomas maisto netoleravimas?

Dažniausiai pakanka keisti mitybą – sumažinti ar iš viso atsisakyti netoleruojamų produktų. Kai kurie žmonės gali vartoti nedidelius kiekius be ryškaus diskomforto. Jei simptomai vis tik pasireiškia, galima naudoti nereceptinius vaistinius preparatus nuo rėmens ar viduriavimo.

Laktozės netoleruojantys asmenys gali vartoti produktus be laktozės, rinktis papildomus fermentus (laktazės tabletes ar lašus), kurie padeda skaidyti pieno cukrų.

Galimos maisto netoleravimo pasekmės

Visiškai atsisakius pieno produktų, kyla rizika, kad organizmas negaus pakankamai kalcio ir vitamino D. Tokiu atveju verta rinktis papildus ar vartoti fermento laktazės produktus, kad būtų galima įtraukti pieno produktus į racioną be nepageidaujamų reakcijų.

Ribojant glitimo turinčius produktus, svarbu užtikrinti, kad mityboje netrūktų skaidulų, B grupės vitaminų bei kitų svarbių medžiagų. Tinkamas pasirinkimas – daugiau vaisių, daržovių ir natūralių, glitimo neturinčių grūdų.

Prognozė ir gyvenimas su maisto netoleravimu

Maisto netoleravimas paprastai išlieka visą gyvenimą. Dauguma žmonių išmoksta kontroliuoti simptomus, jeigu sumažina arba išbraukia trigerinius produktus iš mitybos. Nors toks jautrumas ir gali sukelti nepatogumų, jis nėra pavojingas gyvybei, kaip maisto alergija.

Kada kreiptis į gydytoją?

  • Jei išgyvenate labai stiprų pilvo skausmą ar intensyvų viduriavimą
  • Jeigu reakcija į maistą yra ypač ūmi
  • Kai pastebite nepaaiškinamą svorio kritimą

Klausimai gydytojui apie maisto netoleravimą

  • Kokia tiksli netoleravimo rūšis nustatyta man?
  • Kokius produktus ar ingredientus turėčiau vengti?
  • Ar dėl šio netoleravimo gali kilti kitos sveikatos bėdos?
  • Į kokius simptomus turėčiau atkreipti dėmesį?
Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą
Vaistai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai
Dermatologija

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 9 lapkričio
Kodėl mano pėdos kvepia actu?
Dermatologija

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 9 lapkričio
Kitas įrašas
Maistinių baltymų sukeliamas enterokolito sindromas (MBES)

Maistinių baltymų sukeliamas enterokolito sindromas (MBES)

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

2025 9 lapkričio
Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

2025 9 lapkričio
Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

2025 9 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą
  • Terry nagų priežastys ir gydymo būdai
  • Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.