SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Paruošti valgiai gali būti greitesni, bet ne sveikesni

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 27 liepos
Kategorija Maistas
0
Paruošti valgiai gali būti greitesni, bet ne sveikesni

Paruošti valgiai gali būti greitesni, bet ne sveikesni

Share on FacebookShare on Twitter

Mintis apie paruoštą valgyti dal chawal, vištienos biryani, krevečių ryžius ir dar daugiau vilioja. Juos lengva paruošti, jie užima mažiau laiko ir yra palyginti pigūs. Taigi taip, po ilgos dienos valgymui paruoštas patiekalas atrodys kur kas patraukliau nei eiti į virtuvę ir ruošti kai kuriuos patiekalus. Kai kurie taip pat mano, kad toks maistas kaip vištienos dešra ir vištienos saliamis yra paprastas ir skanus būdas pradėti dieną. Tačiau ar paruoštas maistas suteikia visas jūsų organizmui reikalingas maistines medžiagas? Skaitykite toliau, kad sužinotumėte, kodėl sveikai vengti gatavų patiekalų.

Kas yra paruošti valgiai?

Paruošti valgiai, dažnai vadinami patogiais arba fasuotais patiekalais, yra tie maisto produktai, kurie buvo visiškai termiškai apdoroti, paruošti ir supakuoti, kad būtų galima greitai ir lengvai suvartoti. Šie patiekalai paprastai būna įvairių formų, pavyzdžiui, šaldytų vakarienių, konservuotų sriubų, mikrobangų krosnelėje naudojamų patiekalų ir iš anksto supakuotų salotų.

Priežastys vengti gatavų patiekalų

Valgyti paruoštų patiekalų maistinė sudėtis gali labai skirtis. Kai kurie gali būti gana sveiki ir aprūpinti būtinomis maistinėmis medžiagomis, o kituose gali būti daug nesveikų ingredientų, tokių kaip pridėtas cukrus, sočiųjų riebalų rūgščių ir natrio. Būtina perskaityti šių produktų maistingumo etiketes ir sudedamųjų dalių sąrašus, kad sužinotumėte jų maistinę kokybę. Taigi, jūsų vištienos saliamis gali suteikti jums baltymų, o kukurūzų ar žirnių skardinė gali būti šiek tiek sveikesnė. Tačiau ne visuose paruoštuose valgiuose yra visų jūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Štai keletas priežasčių, kodėl turėtumėte vengti šių supakuotų maisto produktų

1. Daug perdirbtų ingredientų

Daugelyje gatavų patiekalų yra daug perdirbtų ingredientų, įskaitant konservantus, dirbtinius skonius ir spalvas. Šie priedai gali turėti neigiamą poveikį sveikatai, jei juos valgysite reguliariai.

Susiję įrašai

Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki

Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki

2025 26 rugpjūčio
Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos

Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos

2025 26 rugpjūčio

Plonoji žarna

2025 24 rugpjūčio

Ragena

2025 24 rugpjūčio

2. Daug natrio

Natrio (druskos) kiekis gatavuose valgiuose dažnai padidinamas, kad pagerintų skonį ir pailgėtų galiojimo laikas. Per didelis natrio suvartojimas gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio, kuris yra širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys, sako ekspertas. Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, maždaug trys ketvirtadaliai mūsų suvartojamos druskos gaunama iš maisto produktų, įskaitant jau paruoštus valgius.

3. Mažas maistinių medžiagų tankis

Kai kuriuose jau paruoštuose patiekaluose trūksta pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, vitaminai ir mineralai. Jie gali suteikti tuščių kalorijų be maistinės naudos, reikalingos gerai sveikatai palaikyti.

4. Daug nesveikų riebalų

Ekspertas teigia, kad tam tikruose jau paruoštuose patiekaluose gali būti daug nesveikų sočiųjų ir transriebalų, o tai gali padidinti cholesterolio kiekį ir galiausiai padidinti širdies ligų riziką.

5. Svorio padidėjimas

Daugelis pusgaminių tiekiami didelėmis porcijomis, skatina persivalgyti ir gali sukelti svorio padidėjimą bei su tuo susijusias sveikatos problemas, tokias kaip nutukimas. Be to, vidutiniškai daugelis gatavų patiekalų yra kaloringi dėl pridėtų riebalų ir cukraus, todėl juos pakeitus sveikesniais naminiais patiekalais galima žymiai sutaupyti kalorijų. Pavyzdžiui, jei įprastame šaldytame, paruoštame valgyti patiekale yra apie 500–800 kalorijų ir kas nors kasdien suvalgo vieną iš šių patiekalų, per savaitę jis galėtų sutaupyti maždaug 3500–5600 kalorijų. Laikui bėgant šis kalorijų mažinimas gali padėti numesti svorio arba padėti išlaikyti sveikesnį svorį, kai jis derinamas su subalansuota mityba ir reguliaria fizine veikla. Bet jūs galite padaryti savo maistą sveikesnį įtraukdami keletą šviežių daržovių ar salotų. Ir tam jums nereikia virėjo ar būti virėju.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki
Sveikata

Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 26 rugpjūčio
Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos
Sveikata

Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 26 rugpjūčio
Plonoji žarna
Kūno sandara

Plonoji žarna

Paskelbė Karolina Skrebė
2025 24 rugpjūčio
Kitas įrašas
Kepimo miltelių pakaitalai, kurių jums reikia!

Kepimo miltelių pakaitalai, kurių jums reikia!

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 27 liepos
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2024 24 gruodžio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2024 24 gruodžio
Oxandrolone

Anavaras [Oxandrolone]: Privalumai, naudojimas, šalutinis poveikis

2025 27 liepos
Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki

Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki

2025 26 rugpjūčio
Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos

Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos

2025 26 rugpjūčio
Plonoji žarna

Plonoji žarna

2025 24 rugpjūčio
Ragena

Ragena

2025 24 rugpjūčio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Svarbiausi reikmenys šaltajam žiemos sezonui, kad išliktumėte sveiki
  • Neišnešioto kūdikio plaučiai: galimos problemos ir daugiau informacijos
  • Plonoji žarna

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.