Podagros dieta

Podagros dieta

Podagra – tai skausminga artrito forma, atsirandanti dėl per didelio šlapimo rūgšties kiekio organizme. Kai jos susikaupia per daug, sąnariuose susidaro kristalai, sukeliantys uždegimą ir skausmą. Šlapimo rūgštis gaminasi organizme suskaidžius purinus – medžiagas, randamas daugelyje maisto produktų.

Mažai purinų turinti dieta

Vienas iš būdų kontroliuoti podagrą – sumažinti suvartojamų purinų kiekį. Gydytojai dažnai rekomenduoja laikytis mažai purinų turinčios dietos žmonėms, kurių kraujyje yra per daug šlapimo rūgšties (hiperurikemija), nes tai gali sukelti podagros priepuolius. Nors mityba daro įtaką šlapimo rūgšties kiekiui organizme, jos poveikis yra mažesnis nei vaistų.

Nėra vienos dietos, kuri visiškai apsaugotų nuo paūmėjimų, tačiau tinkama mityba gali padėti:

  • Pasiekti ir palaikyti sveiką svorį
  • Išsiugdyti gerus mitybos įpročius
  • Sumažinti purinų turinčių produktų vartojimą
  • Įtraukti maisto produktus, kurie padeda reguliuoti šlapimo rūgšties kiekį

Kokio maisto vengti sergant podagra

Norint sumažinti podagros priepuolių riziką, reikėtų vengti maisto produktų ir gėrimų, kuriuose yra daug purinų.

Daug purinų turintys produktai, kurių reikėtų vengti:

  • Alus ir grūdų pagrindu pagaminti alkoholiniai gėrimai (pvz., degtinė, viskis)
  • Raudona mėsa, tokia kaip jautiena, ėriena, aviena, kiauliena, veršiena
  • Vidaus organai, pavyzdžiui, kepenys, inkstai, užkrūtis ar kasa
  • Jūros gėrybės, ypač krevetės, omarai, midijos, ančiuviai, sardinės
  • Produktai su daug fruktozės: gaivieji gėrimai, kai kurios sultys, sausi pusryčiai, ledai, saldainiai, greitas maistas
  • Laukinė mėsa, tokia kaip žąsiena, veršiena, elniena
  • Kalakutiena
  • Padažai, ypač mėsiški padažai ir sultiniai
  • Mielės ir mielių ekstraktai

Geriausi produktai podagros dietai

Rinkitės maisto produktus, kuriuose mažai purinų:

  • Mažai riebalų turintys arba neriebūs pieno produktai, tokie kaip jogurtas, liesas pienas
  • Švieži vaisiai (turintys mažai cukraus) ir daržovės
  • Riešutai, žemės riešutų sviestas, grūdai
  • Aliejai ir riebalai
  • Bulvės, ryžiai, duona, makaronai
  • Kiaušiniai (saikingai)
  • Žuvis, vištiena, raudona mėsa – galima vartoti saikingai (apie 110-170 g per dieną)
  • Vyšnios, mėlynės, braškės
  • Tofu

Nors tokios daržovės kaip špinatai ir smidrai gali būti įtrauktos į daug purinų turinčių produktų sąrašą, tyrimai rodo, kad jos nedidina podagros rizikos. Pupelės ir sojos produktai taip pat yra geri pasirinkimai, nes gali padėti mažinti šlapimo rūgšties kiekį.

Ką galima gerti sergant podagra?

Maistas nėra vienintelis veiksnys, turintis įtakos šlapimo rūgšties kiekiui organizme – svarbu ir tai, ką geriate.

Ką reikėtų gerti?

Svarbu vartoti daug skysčių – rekomenduojama nuo 8 iki 16 puodelių per dieną. Bent pusė jų turėtų būti vanduo, nes inkstai naudoja jį šlapimo rūgšties pašalinimui iš organizmo. Pakankamas vandens kiekis palaiko inkstų sveikatą ir padeda sumažinti podagros riziką.

Vitaminas C gali padėti mažinti šlapimo rūgšties kiekį, todėl apelsinų sultys gali būti naudinga pasirinktis. Tačiau jose esantis didelis fruktozės kiekis gali priešingai – padidinti šlapimo rūgštį, todėl jas reikėtų vartoti saikingai. Kava su kofeinu taip pat gali sumažinti šlapimo rūgšties kiekį, jei ji geriama saikingai.

Ko reikėtų vengti?

Reikėtų vengti saldžių gėrimų, tokių kaip gazuoti gėrimai ar vaisių sultys su pridėtiniu cukrumi. Taip pat gali tekti riboti arba visiškai atsisakyti alkoholio – dėl to geriausia pasitarti su gydytoju.

Nors tinkama mityba gali padėti reguliuoti šlapimo rūgšties kiekį, kartais vien jos nepakanka, todėl gali prireikti vaistų, kad būtų išvengta būsimų priepuolių. Dėl gydymo galimybių verta pasikalbėti su gydytoju.

Podagrai tinkami receptai

Pusryčiai

Viso grūdo dribsniai be pridėtinio cukraus, liesas arba mažai riebalų turintis pienas, braškės ir puodelis kavos.

Pietūs

Keptos vištienos krūtinėlės (apie 60 g) sumuštinis su viso grūdo duona ir garstyčiomis. Šalia – žalumynų salotos su riešutais, pagardintos balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Gėrimui – vanduo arba liesas pienas.

Užkandis

Puodelis šviežių vyšnių, meliono arba lieso jogurto.

Vakarienė

Kepta lašiša (apie 90-110 g), šparaginės pupelės ir ½-1 puodelis viso grūdo makaronų su alyvuogių aliejumi ir citrinų pipirais.

Pagrindinės išvados

Podagra – tai artrito forma, sukelianti skausmingą sąnarių uždegimą. Ji atsiranda dėl per didelio šlapimo rūgšties kiekio kraujyje, dėl kurio sąnariuose susidaro kristalai. Mityba padeda kontroliuoti podagrą mažinant šlapimo rūgšties kiekį organizme. Podagrai tinkama dieta apima:

  • Purinų turinčio maisto ribojimą
  • Mažai purinų turinčių produktų vartojimą
  • Pakankamą skysčių, ypač vandens, gėrimą
  • Saldžių gėrimų ir alkoholio vengimą

Nors dieta negali visiškai apsaugoti nuo podagros priepuolių, tinkama mityba padeda sumažinti jų dažnį ir palengvinti simptomus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *