SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Vitaminai ir papildai

Rozmarino nauda sveikatai

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 12 gruodžio
Kategorija Vitaminai ir papildai
0
Rozmarino nauda sveikatai
Share on FacebookShare on Twitter

Rozmarinas yra kvapnus prieskoninis augalas, kurį dažnai naudojame virtuvėje, tačiau jis vertinamas ne tik už skonį. Šis visžalis krūmas gali pasiūlyti ir naudos sveikatai – vis daugiau tyrimų bando atskleisti jo paslaptis, tačiau duomenų dar nėra itin daug.

Rozmarinas gastronomijoje

Šilumą ir saulę mėgstantis rozmarinas natūraliai auga Viduržemio jūros regione bei Azijoje. Jį lengva atpažinti iš spygliškų, kvapnių lapelių ir įvairiaspalvių žiedų – nuo violetinių iki baltų ar rožinių. Dėl unikalaus aromato bei skonio rozmarinas jau seniai tapo neišvengiamu ingredientu daugybėje tradicinių receptų.

Ypač dažnai rozmarino dedama į Viduržemio jūros ar itališkus patiekalus, kur jis pagardina mėsą, troškinius ir sriubas. Jo dvelksmas ne tik papildo maisto skonį – šis prieskonis dažnai siejamas su šiltais prisiminimais bei namų jaukumu.

Nauda sveikatai: ką sako tyrimai?

Nors savo virtuvėje naudojame paprastus rozmarino lapelius, mokslininkai daugiausia domisi koncentruotais jo ekstraktais ar eteriniais aliejais. Tai svarbu žinoti, nes tyrimų rezultatai dažniausiai susiję būtent su tomis stipresnėmis formomis, o ne su prieskonių arbatėle ar prieskoniu ant vištienos.

Susiję įrašai

Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti

Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti

2025 12 gruodžio
11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus

11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus

2025 12 gruodžio

Įbrėžimai ir pjūviai

2025 12 gruodžio

Trikampio kaulo lūžis

2025 11 gruodžio

Rozmarino sudėtyje yra medžiagų, vadinamų fenolio rūgštimis, flavonoidais ir diterpenoidais. Būtent šios cheminės medžiagos augalui suteikia stiprių antioksidacinių savybių, kurios padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Be to, rozmarino ekstraktas veikia kaip natūralus konservantas ir lėtina mėsos bei riebalų produktų gedimą, todėl pramonėje rozmarinas kartais naudojamas kaip alternatyva sintetinėms apsaugos priemonėms.

Poveikis pažinimo funkcijoms

Keli moksliniai darbai tyrinėjo, kaip rozmarinas gali daryti įtaką mūsų protui ir gebėjimui susikaupti. Pavyzdžiui, aromaterapijos seansų metu naudojant rozmarino eterinį aliejų, pastebėtas teigiamas poveikis atminties funkcijoms ir budrumui. Kai kurie tyrimai rodo, kad kvėpuojant rozmarino aromatu gali pagerėti mokymosi rezultatai ar kognityviniai gebėjimai vyresniame amžiuje.

Yra duomenų, jog rozmarinas gali būti naudingas žmonėms, kurie serga tam tikrais neurologiniais sutrikimais, tačiau kol kas trūksta išsamių išvadų – šią sąsają reikėtų tyrinėti toliau.

Panašiai kai kurie darbai leidžia manyti, kad rozmarino ekstraktas, vartojamas su geriamuoju vandeniu, gali padėti palaikyti protinį aštrumą ir atmintį.

Emocinė savijauta ir miegas

Yra ženklų, kad didesnės rozmarino dozės (dažniausiai ekstraktų ar papildų pavidalu) gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažinti nerimą ar net pagerinti miego kokybę. Kai kurių trumpų tyrimų rezultatai pastebėjo, kad rozmarino vartojimas padėjo sumažinti nerimo ir depresijos simptomus bei pagerino miego kokybę.

Rozmarino naudojimas pramonėje

Pramonėje rozmarinas nėra tik prieskonis – dėl antimikrobinių savybių jis tampa natūralia priemone lėtinti baltymų ar riebalų produktų sugedimą. Kai kurie tyrimai teigia, kad jo ekstraktas galėtų pakeisti sintetinius antioksidantus ir tapti natūralesniu pasirinkimu maisto pramonėje.

Kada reikėtų būti atsargiems?

Nors rozmarinas, naudojamas kaip prieskonis, yra saugus, atsargumo reikia vartojant dideles ekstraktų ar eterinio aliejaus dozes. Papildai ar stiprūs rozmarino preparatai gali sukelti nepageidaujamą poveikį ir sąveikauti su kai kuriais vaistais. Besilaukiančioms, krūtimi maitinančioms moterims ar žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, nerekomenduojama vartoti didelių rozmarino papildų dozių be specialisto patarimo.

Svarbu atminti – eksperimentuoti su papildais ar naujais gydymo metodais visada vertėtų tik aptarus riziką ir naudą su sveikatos specialistu.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti
Ligos

Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 gruodžio
11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus
Maistas

11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus

Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 12 gruodžio
Įbrėžimai ir pjūviai
Dermatologija

Įbrėžimai ir pjūviai

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Kitas įrašas
Įbrėžimai ir pjūviai

Įbrėžimai ir pjūviai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti

Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti

2025 12 gruodžio
11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus

11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus

2025 12 gruodžio
Įbrėžimai ir pjūviai

Įbrėžimai ir pjūviai

2025 12 gruodžio
Rozmarino nauda sveikatai

Rozmarino nauda sveikatai

2025 12 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Įtrauktas būgnelis: ką svarbu žinoti
  • 11 netikėtų būdų valgyti lapinius kopūstus
  • Įbrėžimai ir pjūviai

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.