Rozmarinas yra kvapnus prieskoninis augalas, kurį dažnai naudojame virtuvėje, tačiau jis vertinamas ne tik už skonį. Šis visžalis krūmas gali pasiūlyti ir naudos sveikatai – vis daugiau tyrimų bando atskleisti jo paslaptis, tačiau duomenų dar nėra itin daug.
Rozmarinas gastronomijoje
Šilumą ir saulę mėgstantis rozmarinas natūraliai auga Viduržemio jūros regione bei Azijoje. Jį lengva atpažinti iš spygliškų, kvapnių lapelių ir įvairiaspalvių žiedų – nuo violetinių iki baltų ar rožinių. Dėl unikalaus aromato bei skonio rozmarinas jau seniai tapo neišvengiamu ingredientu daugybėje tradicinių receptų.
Ypač dažnai rozmarino dedama į Viduržemio jūros ar itališkus patiekalus, kur jis pagardina mėsą, troškinius ir sriubas. Jo dvelksmas ne tik papildo maisto skonį – šis prieskonis dažnai siejamas su šiltais prisiminimais bei namų jaukumu.
Nauda sveikatai: ką sako tyrimai?
Nors savo virtuvėje naudojame paprastus rozmarino lapelius, mokslininkai daugiausia domisi koncentruotais jo ekstraktais ar eteriniais aliejais. Tai svarbu žinoti, nes tyrimų rezultatai dažniausiai susiję būtent su tomis stipresnėmis formomis, o ne su prieskonių arbatėle ar prieskoniu ant vištienos.
Rozmarino sudėtyje yra medžiagų, vadinamų fenolio rūgštimis, flavonoidais ir diterpenoidais. Būtent šios cheminės medžiagos augalui suteikia stiprių antioksidacinių savybių, kurios padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Be to, rozmarino ekstraktas veikia kaip natūralus konservantas ir lėtina mėsos bei riebalų produktų gedimą, todėl pramonėje rozmarinas kartais naudojamas kaip alternatyva sintetinėms apsaugos priemonėms.
Poveikis pažinimo funkcijoms
Keli moksliniai darbai tyrinėjo, kaip rozmarinas gali daryti įtaką mūsų protui ir gebėjimui susikaupti. Pavyzdžiui, aromaterapijos seansų metu naudojant rozmarino eterinį aliejų, pastebėtas teigiamas poveikis atminties funkcijoms ir budrumui. Kai kurie tyrimai rodo, kad kvėpuojant rozmarino aromatu gali pagerėti mokymosi rezultatai ar kognityviniai gebėjimai vyresniame amžiuje.
Yra duomenų, jog rozmarinas gali būti naudingas žmonėms, kurie serga tam tikrais neurologiniais sutrikimais, tačiau kol kas trūksta išsamių išvadų – šią sąsają reikėtų tyrinėti toliau.
Panašiai kai kurie darbai leidžia manyti, kad rozmarino ekstraktas, vartojamas su geriamuoju vandeniu, gali padėti palaikyti protinį aštrumą ir atmintį.
Emocinė savijauta ir miegas
Yra ženklų, kad didesnės rozmarino dozės (dažniausiai ekstraktų ar papildų pavidalu) gali padėti pagerinti nuotaiką, sumažinti nerimą ar net pagerinti miego kokybę. Kai kurių trumpų tyrimų rezultatai pastebėjo, kad rozmarino vartojimas padėjo sumažinti nerimo ir depresijos simptomus bei pagerino miego kokybę.
Rozmarino naudojimas pramonėje
Pramonėje rozmarinas nėra tik prieskonis – dėl antimikrobinių savybių jis tampa natūralia priemone lėtinti baltymų ar riebalų produktų sugedimą. Kai kurie tyrimai teigia, kad jo ekstraktas galėtų pakeisti sintetinius antioksidantus ir tapti natūralesniu pasirinkimu maisto pramonėje.
Kada reikėtų būti atsargiems?
Nors rozmarinas, naudojamas kaip prieskonis, yra saugus, atsargumo reikia vartojant dideles ekstraktų ar eterinio aliejaus dozes. Papildai ar stiprūs rozmarino preparatai gali sukelti nepageidaujamą poveikį ir sąveikauti su kai kuriais vaistais. Besilaukiančioms, krūtimi maitinančioms moterims ar žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, nerekomenduojama vartoti didelių rozmarino papildų dozių be specialisto patarimo.
Svarbu atminti – eksperimentuoti su papildais ar naujais gydymo metodais visada vertėtų tik aptarus riziką ir naudą su sveikatos specialistu.













