SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Sjogreno sindromas

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 12 gruodžio
Kategorija Maistas
0
Sjogreno sindromas
Share on FacebookShare on Twitter

Sergant Sjögreno sindromu dažniausiai pasireiškia burnos ir akių sausumas. Kai kuriuos simptomus gali paaštrinti tam tikri produktai, todėl subalansuota mityba tampa svarbia gydymo dalimi. Speciali mityba padeda sumažinti uždegimą, palengvina nemalonius pojūčius ir pagerina kasdienę savijautą.

Kas yra Sjögreno sindromas

Sjögreno sindromas – tai lėtinė autoimuninė liga, kai imuninė sistema pradeda pulti organizmo liaukas, gaminančias ašaras ir seiles. Dėl to sutrinka natūralus gleivinių drėkinimas. Nors dažniausiai liga nustatoma vidutinio ar vyresnio amžiaus moterims, ji gali paveikti įvairaus amžiaus žmones.

Dažniausi Sjögreno sindromo simptomai

  • Nuolat jaučiama sausa burna
  • Akių sausumas, svetimkūnio pojūtis akyse
  • Sąnarių skausmai ar patinimas
  • Sausėjanti oda
  • Dirginantis gerklės sausumas
  • Sausa nosies gleivinė
  • Makšties sausumas
  • Rijimo sunkumai

Sjögreno sindromas neretai pasireiškia kartu su kitais autoimuniniais susirgimais, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu ar vilklige.

Mitybos vaidmuo sergant Sjögreno sindromu

Tinkamai parinkta mityba gali ženkliai sumažinti uždegiminius procesus ir pagerinti bendrą savijautą. Rekomenduojama valgyti daug daržovių, vaisių, liesų baltymų; vengti produktų, kurie neretai sukelia uždegimą arba alergines reakcijas.

Susiję įrašai

Kaip skonis spermos (arba sėklos)?

Kaip skonis spermos (arba sėklos)?

2025 12 gruodžio
Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu

Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu

2025 12 gruodžio

Protai, kaulai ir boras

2025 12 gruodžio

Ar Strattera sukelia galvos skausmą?

2025 12 gruodžio

Šios mitybos esmė – apriboti ar visiškai atsisakyti tam tikrų maisto produktų, kurie gali paaštrinti ligos simptomus.

Kokie produktai gali pabloginti būklę?

  • Raudona mėsa
  • Perdirbti ar gruzdinti patiekalai
  • Riebūs pieno produktai
  • Saldaus skonio gaminiai, cukrus
  • Alkoholiniai gėrimai
  • Gazūoti saldūs gėrimai
  • Glitimo turintys produktai
  • Rafinuoti miltai ir kruopos
  • Kukurūzų, saulėgrąžų, rapsų aliejai

Nors kai kurių pieno produktų, pavyzdžiui, natūralaus jogurto ar fermentinio sūrio, visiškai atsisakyti nereikia, svarbu stebėti, ar po jų nepaaštrėja simptomai. Jei pastebite ryšį tarp konkretaus maisto produkto ir savijautos pablogėjimo, verta jį išbraukti iš savo mitybos.

Kokius produktus verta rinktis?

Maistas, turintis priešuždegiminių savybių, gali padėti sumažinti simptomų intensyvumą – ypač sausumą. Rekomenduojama į racioną įtraukti kuo įvairesnių augalinių produktų ir sveikųjų riebalų.

  • Tamsiai žalios lapinės daržovės
  • Švieži, šaldyti ar džiovinti vaisiai
  • Riešutai ir sėklos
  • Česnakai, imbieras, ciberžolė
  • Žuvis, ypač riebesnės rūšys
  • Avokadai
  • Alyvuogių aliejus
  • Viso grūdo produktai

Praktiniai patarimai kasdienai

Net ir pasirinkus tinkamiausius maisto produktus, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip jie ruošiami. Tinkamos maisto gamybos technikos padeda palengvinti valgymą, ypač jei jaučiate burnos ar ryklės sausumą.

  • Prie sumuštinių dėkite gaivių, sultingų daržovių – pavyzdžiui, agurków.
  • Sriubos, troškiniai, trintų daržovių kokteiliai – puiki alternatyva sausai ar kietai maistui.
  • Vartojant patiekalus, verta užgerti vandeniu arba žolelių arbata – tai palengvins rijimą.
  • Patiekalus pagardinkite lengvais padažais, tačiau riebių padažų naudokite saikingai.
  • Mėsą ruoškite drėgnai, troškindami, kad ji nesausėtų ir būtų minkšta.
  • Į sausą maistą įpilkite sultinio – taip jį suminkštinsite.

Subalansuotos mitybos poveikis

Keičiant mitybą ir prisitaikant ją pagal savo poreikius, galima pastebimai pagerinti savijautą: sumažėja uždegiminiai procesai, pagerėja gleivinių būklė, lengviau susitvarkoma su burnos bei akių sausumu. Svarbiausia – mitybą suderinti su gydytojo rekomendacijomis ir esamu gydymo planu. Toks visapusiškas požiūris leidžia pasiekti geresnių ilgalaikių rezultatų ir užtikrinti kokybiškesnį kasdienį gyvenimą.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Kaip skonis spermos (arba sėklos)?
Seksualinė sveikata

Kaip skonis spermos (arba sėklos)?

Paskelbė Greta Jakutytė
2025 12 gruodžio
Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu
Ligos

Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Protai, kaulai ir boras
Vitaminai ir papildai

Protai, kaulai ir boras

Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 12 gruodžio
Kitas įrašas
Protai, kaulai ir boras

Protai, kaulai ir boras

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Kaip skonis spermos (arba sėklos)?

Kaip skonis spermos (arba sėklos)?

2025 12 gruodžio
Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu

Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu

2025 12 gruodžio
Protai, kaulai ir boras

Protai, kaulai ir boras

2025 12 gruodžio
Sjogreno sindromas

Sjogreno sindromas

2025 12 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Kaip skonis spermos (arba sėklos)?
  • Paliatyvioji ir hospisinė priežiūra sergant pažengusiu kiaušidžių vėžiu
  • Protai, kaulai ir boras

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.