Vaizdas: modifikuotas USDA / Flickr ATNAUJINIMAS: 2019 m. birželio 3 d. USDA patikslino savo standartus, susijusius su ekologiškų pasėlių konteinerių sistemomis, reikalaudama, kad operacijos su konteineriais taip pat turi nustoti naudoti sintetinius chemikalus, nepatvirtintus ekologinei augalininkystei trejus metus iki sertifikato gavimo, tiek konteineriuose, tiek apačioje esančioje dirvoje. Per pastaruosius kelerius metus buvo daug naujienų apie glifosatą ir dėl geros priežasties. Po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija glifosatą klasifikavo kaip 2A grupės kancerogeną (dar žinomas kaip „tikėtinas žmogaus kancerogenas”), o žmonės pradėjo gauti teisingumą iš bendrovės, kurios produktai sukėlė vėžį, Monsanto (dabar „Bayer”) buvo atidžiai stebimas. Su didžiuliu šauksmu, kad „Monsanto” nustotų nuodyti planetą, būtų galima manyti, kad ekologinės auginimo operacijos paskutinis dalykas yra pradėti dėti šių produktų į savo maistą. Bent jau tai būtų logiška manyti. Deja, taip nėra.
Glifosatas „ekologiškoje” hidroponinio maisto gamyboje
Nacionalinė ekologinė programa (NOP) neseniai paskelbė, kad dabar leidžia glifosatą naudoti „ekologiško” hidroponinio maisto gamyboje. Remiantis sveiku protu, bet koks produktas būtų pagrįstai laikomas neekologišku, tačiau neatrodo, kad tai tinka hidroponikai. Dabar naudojamas glifosatas (neįtikėtinai toksiškas herbicidas, visiškai draudžiamas ekologiniuose ūkiuose). purškiami laukuose prieš statant hidroponinius šiltnamius, laukiančius ekologinio sertifikavimo. Tai daroma siekiant pašalinti piktžoles iš šiltnamių. Šią problemą iškėlė „Real Organic Project” – šeimos ūkininkų vadovaujama organizacija, kuri siekia, kad USDA sertifikuota ekologiška produkcija būtų papildoma etikete, kad ši ūkininkavimo praktika būtų skaidresnė. Savo ilgame el. laiške, kuriame kalbama apie situaciją, „Real Organic Project” vykdomasis direktorius Dave’as Chapmanas paaiškina, kaip netikri produktai parduodami nieko neįtariantiems vartotojams. „Mėnesius girdžiu, kad glifosatu purškiami laukai, kuriems bus suteiktas ekologiškas hidroponinių uogų auginimo sertifikatas. Šis herbicido panaudojimas įtrauktas į „ekologinį” sertifikavimą – lauką išlyginti lazeriu, sutankinti, kol jis taps kaip automobilių stovėjimo aikštelė, šiek tiek palaukti, kol išdygs piktžolės (lėtėjančios sekančios dirvą). Ir tada purkšti jį herbicidu. Jie tai daro Kalifornijoje ir Floridoje. Piktžolės Floridoje yra nuožmios ir gali augti tiesiai per juodą plastiką. Piktžolių naikinimas ekologiškoje mėlynių gamyboje yra didžiausias iššūkis. Galimybė purkšti glifosatą ir parduoti jį kaip ekologišką yra didžiulis ekonominis pranašumas. Dave’as Chapmanas, „Real Organic Project” vykdomasis direktorius Nors Chapmanas ir jo komanda išreiškė savo susirūpinimą NOP, jie neveikia puikiai nagrinėdami „skundą”. Kadangi herbicidais purškiamos „ekologiškos” produkcijos pagaminamos greičiau ir pigiau, maisto prekių parduotuvės kaina taip pat yra pigesnė. Todėl tikrieji ekologiniai ūkininkai, kurie skiria laiko ir pastangų ekologinei piktžolių kontrolei, tampa mažiau pageidaujami pirkėjams. Galų gale, kas gi nepirktų pigesnės pakuotės netikrų dirbtinių pomidorų, o ne tikrų ekologiškų pomidorų? Jei vartotojas nepastebi skirtumo, jis rinksis pigesnį variantą. Marie Burcham, advokatė ir Cornucopia vidaus politikos direktorė, pranešė apie tai, kad hidroponika įtraukta į USDA ekologinį sertifikatą. „Labai svarbu, kad vartotojai suprastų, kas čia vyksta… Jei jūsų vietovėje matote pigius „ekologiškus” pomidorus ar uogas ne sezono metu, jie beveik neabejotinai auginami hidroponiniu būdu! Jie dažnai yra taip pigu, jie išstumia iš verslo tikrus ekologinius ūkininkus – ūkininkus, kurie rūpinasi savo dirbamos žemės sveikata. Be to, kad akivaizdu, kad organika negalima ir nereikia purkšti glifosatu, NOP ir toliau tvirtina, kad hidroponinė, akvaponinė ir aeroponinė gamyba yra leidžiama (1). NOP teigia, kad kadangi glifosatas „neliečia” sertifikuojamų augalų, jis techniškai vis dar yra „ekologiškas”. Jei tai nėra pati beprotiškiausia prielaida, kurią girdėjau dėl ekologiško maisto gamybos, aš nežinau, kas yra. Nežinantiems – viskas, kas liečia dirvą, galiausiai pasiima augalo. Jis atsiskiria nuo augalų audinių ir DNR. Tai neišvengiama.
Herbicidai hidroponikoje: ar tai tikrai taip kenksminga?
Negalime ignoruoti fakto, kad dėl glifosato „ekologinėje” hidroponikoje tikriems ekologiniams ūkininkams sunku išlaikyti meilę žemei visapusiškai. Kaip sako Chapmanas (2): „Pasaulis keičiasi ir keičiasi greitai. Dar kartą žemdirbius iš rinkos išstumia pigios produkcijos potvynio banga. Ir vėl išeis žmonės, kurie augina būtent tai, ką klientai NORI pirkti. Ir vėl prarandame pasirinkimą parduotuvėse. Dar kartą esame suklaidinti. USDA vėl mus nuvilia. Dave’as Chapmanas Chapmanas susisiekė su Jennifer Tucker, NOP vadove. Pasak Jennifer, kadangi pats augalas nėra veikiamas draudžiamų medžiagų, tokių kaip glifosatas, purkšti žemę herbicidais savaitę prieš ekologinį sertifikavimą yra 100% teisėta. Ir, pasak Jennifer, yra nėra jokio realaus pagrindo rinkti įrodymus ir paduoti skundą, dėl viso to teisėtumo. Priešinga šalis niekada nelaimėtų teisinės kovos dėl to, kad glifosatas „neliečia augalo”. Taip yra todėl, kad USDA nesvarsto purkšti toksiškų herbicidų, tokių kaip glifosatas, dirvą prieš pat patikrinimą. būti diskvalifikuojančiu gauti ekologinį sertifikatą. Pasak Chapmano, „USDA organinis yra savanoriška programa. Jis buvo idealistiškai sukurtas siekiant APSAUGOTI ūkininkus ir valgytojus nuo sukčiavimo. Dabar tariamai tai buvo sukčiavimas, kuriam buvo siekiama užkirsti kelią. USDA aiškiai nurodo, kad jie neketina keistis, nepaisant to, ką mes, žmonės, galvojame. Be glifosato pašalpos, hidroponikos gamintojams taip pat suteikiama visiška išimtis. trejų metų pereinamasis laikotarpiskuris yra reikalaujama visiems kitiems ekologiniams ūkininkams. Tai yra laikotarpis, per kurį žemė turi būti patvirtinta, kad jame nėra draudžiamų medžiagų, įskaitant herbicidus, tokius kaip glifosatas. Hidroponinėse operacijose taip pat neatsižvelgiama į dirvožemio sveikatą. Dirvai sutankėjus ir permirkus agrocheminėmis medžiagomis, sunaikinamas subtilus dirvožemio mikrobiomas. Visa ekologiško augimo esmė yra užtikrinti, kad ši planeta išliktų sveika ir be cheminių medžiagų. Žmonės balsuoja savo doleriais, taigi, jei žmonės balsuoja už organinę hidroponiką, kuri iš tikrųjų nėra ekologiška, cheminės taršos poreikis netrukus taps norma. Taip nejudame į priekį. Ne planetai ir ne ateities kartoms.
Ką galima padaryti?
Bandymas nuspręsti, ar perkamas ekologiškas produktas iš tikrųjų yra ekologiškas, gali būti sunkus, yra tam tikrų taisyklių, kuriomis galite juos pašalinti. Kai kuriose pakuotėse gali būti aiškiai nurodyta, kad ekologiški produktai yra užauginti hidroponiškai, tačiau jei taip nėra, galite pasinaudoti keliais kitais patarimais. Jei yra šviežių uogų tuo metu, kai jos nėra sezoninės (pavyzdžiui, per žiemą) ir jos pažymėtos kaip ekologiškos, o jų kaina yra mažesnė, greičiausiai jos nėra ekologiškos. Tas pats pasakytina apie pomidorus ir kitus ekologiškus produktus, kurie tam tikru metų laiku paprastai neauga. Čia galite rasti mano sezoninio pirkimo vadovą. Maisto auginimas patiems taip pat yra labai perspektyvus pasirinkimas, tačiau daugeliui neprieinamas. Dar viena puiki galimybė yra remti tokias organizacijas kaip „The Real Organic Project”, kurios stengiasi sukurti sąžiningesnius būdus, kaip žmonės galėtų rasti ir nusipirkti norimą maistą iš ūkininkų, kuriuos iš tikrųjų nori paremti. Kaip minėta pirmiau, jie šiuo metu kuria priedo etiketę, kuri aiškiau identifikuotų tikras ekologiškas maistas, kurį žmonės iš tikrųjų nori. Nekantrauju pamatyti, kokia ateitis laukia šios įmonės ir papildomos etiketės, kurią jie taip desperatiškai bando įgyvendinti.