SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

11 raudonų daržovių, naudingų sveikatai

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
11 raudonų daržovių, naudingų sveikatai
Share on FacebookShare on Twitter

Daržovių pasaulyje netrūksta puikių alternatyvų įprastiems pasirinkimams – raudonieji augalai, tokie kaip pomidorai ar paprikos, išsiskiria ne tik ryškia spalva, bet ir stipriu poveikiu sveikatai. Raudonos spalvos daržovėse gausu biologiškai aktyvių medžiagų, kurios svarbios mūsų kasdieniams sveikatos poreikiams. Reguliarus jų vartojimas siejamas su mažesne diabeto, osteoporozės bei padidėjusio cholesterolio koncentracijos rizika.

Spalvos reikšmė daržovių maistingumui

Ryškios raudonos daržovių spalvos nėra vien puošmena lėkštėje. Kuo tamsesnis ir sodresnis augalo atspalvis, tuo daugiau jame antioksidantų, vitaminų bei mineralų. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, padeda organizmui apsisaugoti nuo lėtinių ligų, o kai kurios netgi gali prisidėti prie vėžio prevencijos.

Pagrindinės naudingos medžiagos

  • Likopenas – vienas pagrindinių junginių, suteikiančių raudonosioms daržovėms jų spalvą bei pagerinantis širdies bei kraujagyslių darbą. Jis taip pat padeda apsaugoti akis, stiprina imuninę sistemą.
  • Anocianinai pasižymi uždegimą mažinančiomis ir kraujo spaudimą reguliuojančiomis savybėmis. Jie saugo kepenis ir palaiko gerą regėjimą.

Mokslininkai intensyviai tiria, kaip šios maistinės medžiagos gali veikti navikų ir ypač prostatos vėžio riziką mažinančiai. Tačiau, nepaisant visų išvardytų privalumų, didžiausia dalis suaugusiųjų vis dar vartoja per mažai raudonų ir oranžinių daržovių.

Ryškiausių raudonų daržovių nauda

Burokėliai

Burokėliai išsiskiria ypač didele antioksidantų koncentracija. Be to, juose gausu kalio, folio rūgšties, vitamino C, ląstelienos ir natūralių nitratų. Tamsiai raudona šakniavaisio spalva rodo, kad jis gausus vertingų augalinių junginių, kurie padeda reguliuoti kraujo spaudimą, pagerina kraujotaką bei padidina ištvermę fizinio krūvio metu.

Susiję įrašai

Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?

Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?

2025 12 gruodžio
Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?

Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?

2025 12 gruodžio

Depresijos ir persivalgymo įveikimas

2025 12 gruodžio

Ar galima valgyti česnaką, jei vargina rūgšties refliuksas?

2025 12 gruodžio

Burokėlius galima valgyti tiek keptus su trupučiu alyvuogių aliejaus, tiek troškinti jų lapus, nes juose gausu vitaminų A, C ir K. Norėdami įtraukti juos į savo racioną, išbandykite burokėlių sultis – tik nepamirškite vartoti saikingai. Ekspertai rekomenduoja burokėlius ar jų sultis įtraukti į meniu 2–3 kartus per savaitę, juos derinant su kitomis daržovių ar vaisių sultimis – taip ne tik pagilinsite skonį, bet ir padidinsite maistinių medžiagų įvairovę.

Raudonieji kopūstai

Raudonasis kopūstas taip pat priskiriamas vertingoms raudonosioms daržovėms. Jame gausu vitaminų, skaidulų bei antioksidantų, kurie palaiko sveiką virškinimą, mažina uždegimus ir padeda stiprinti viso organizmo apsaugines jėgas.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?
Dermatologija

Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 gruodžio
Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?
Ligos

Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 gruodžio
Depresijos ir persivalgymo įveikimas
Psichologija

Depresijos ir persivalgymo įveikimas

Paskelbė Eglė Jatulytė
2025 12 gruodžio
Kitas įrašas
Apsauginis kremas ar blokatorius nuo saulės: ką pasirinkti?

Apsauginis kremas ar blokatorius nuo saulės: ką pasirinkti?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?

Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?

2025 12 gruodžio
Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?

Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?

2025 12 gruodžio
Depresijos ir persivalgymo įveikimas

Depresijos ir persivalgymo įveikimas

2025 12 gruodžio
Ar galima valgyti česnaką, jei vargina rūgšties refliuksas?

Ar galima valgyti česnaką, jei vargina rūgšties refliuksas?

2025 12 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ar eteriniai aliejai padeda nuo pleiskanų?
  • Bakterinis, virusinis ir grybelinis meningitas: kuo jie skiriasi?
  • Depresijos ir persivalgymo įveikimas

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.