Kalbant apie maistą, kuriame gausu skaidulų, akimirksniu į galvą ateina obuoliai. Tačiau valgyti tik obuolius, kad patenkintumėte dienos skaidulų poreikį, nėra tinkamas būdas. Jūsų racione visada turėtų būti įvairių maisto produktų, kurie gali suteikti jums keletą būtinų maistinių medžiagų. Įdomu tai, kad yra keletas alternatyvų, kurios pranoksta obuolius, kai kalbama apie jų skaidulų kiekį. Taigi, pažvelkime į kai kuriuos maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų.
„Health Shots“ kalbėjosi su „Motherhood Hospitals“, Banashankari, Bengaluru, konsultante dietologe ir mitybos specialiste Divya Gopal, kad išsiaiškintų geriausius maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų. Gopalas sako: „Kai galvojame apie maistą, kuriame gausu skaidulų, obuoliai dažnai ateina į galvą kaip vienas geriausių pasirinkimų. Nors obuoliai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, kai kuriuose kituose maisto produktuose yra dar daugiau skaidulų vienoje porcijoje. Tačiau prieš sužinodami apie maistą, kuriame gausu skaidulų, sužinokite apie skaidulų naudą.
Kodėl kasdienėje mityboje mums reikia skaidulų?
Nuo geresnės virškinimo iki širdies sveikatos – skaidulos turi daug naudos sveikatai: 1. Skatinkite virškinimo sveikatą: Skaidulos vaidina lemiamą vaidmenį palaikant sveiką virškinimo sistemą. Jis padidina išmatų tūrį, o tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo, nes palengvina reguliarų tuštinimąsi. 2. Padeda kontroliuoti svorį: Maistas, kuriame gausu skaidulų, dažnai yra mažai kaloringas ir labai sotus. Tai reiškia, kad jie gali padėti kontroliuoti nepageidaujamą alkio jausmą, sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir padėti valdyti svorį. 3. Naudinga širdies sveikatai: Daug skaidulų turinti dieta gali žymiai sumažinti širdies ligų riziką. Pasirinkite tirpų skaidulą, kuri gali padėti sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį. Tai savo ruožtu sumažina širdies ligų riziką. 4. Kontroliuokite cukraus kiekį kraujyje: Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu arba tiems, kuriems gresia juo susirgti, skaidulos turi būti jų mityboje. Skaidulos taip pat sulėtina angliavandenių virškinimą, užkertant kelią greitam cukraus kiekio kraujyje šuoliui. 5. Padeda gyventi ilgiau: Dieta, kurioje gausu skaidulų, yra susijusi su sumažėjusia lėtinių ligų rizika ir ilgesne gyvenimo trukme. Skatindami bendrą sveikatą ir užkirsdami kelią įvairioms sveikatos problemoms, skaidulos prisideda prie aukštesnės gyvenimo kokybės. Taigi, dabar jūs žinote, kodėl kasdienėje mityboje jums reikia skaidulų. Norėdami suteikti įvairovę ir gauti keletą kitų būtinų maistinių medžiagų kartu su ląsteliena, įsitikinkite, kad neprisirišate prie obuolių.
Maistas, kuriame gausu skaidulų, išskyrus obuolius
JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 100 gramų obuolių paprastai turi 2,4 gramo skaidulų. Tačiau čia yra 5 kiti ląstelienos turtingi maisto produktai, kurie gali padėti patenkinti kasdienius poreikius!
1. Gervuogės
Į savo racioną įtraukite gervuogių, kad padidintumėte skaidulų suvartojimą. Šios mažos, tamsios uogos yra ne tik skanios, bet ir nepaprastai turtingos skaidulomis. Viename puodelyje gervuogių yra maždaug 7,6 gramo skaidulų, beveik dvigubai daugiau nei vidutinio dydžio obuolyje.
2. Avietės
Avietės – dar viena įspūdingą skaidulų kiekį turinti uoga. Viename puodelyje aviečių yra apie 8 gramus skaidulų, viršijančių skaidulų kiekį obuolyje. Juose taip pat gausu antioksidantų ir vitaminų, todėl jie yra maistingi jūsų mityboje.
3. Lęšiai
Atsitraukdami nuo vaisių, pakalbėkime apie ankštinius augalus. Lęšiai yra puikus maistinių skaidulų ir baltymų šaltinis. Vieno puodelio virtų lęšių porcijoje yra apie 15 gramų skaidulų – daug daugiau nei būtų obuolyje. Lęšiai yra universalūs ir gali būti naudojami sriuboms, troškiniams, salotoms ir kt.
4. Chia sėklos
Chia sėklos pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo maistinės naudos, o jose esantis skaidulų kiekis nėra išimtis. Vos du šaukštai chia sėklų suteikia 10 gramų skaidulų. Sumaišytos su skysčiu, chia sėklos (čija sėklų pudingo receptas) sudaro gelio konsistenciją, todėl puikiai tinka kokteiliams, jogurtui ar kaip chia pudingo pagrindas.
5. Artišokai
Iš daržovių artišokai išsiskiria kaip pluošto galia. Viename vidutinio dydžio virtame artišoke yra apie 10,3 g skaidulų, daugiau nei obuolyje. Juose taip pat mažai kalorijų ir antioksidantų, todėl jie yra sveikas pasirinkimas jūsų virškinimo sistemai. Nors obuoliai neabejotinai yra maistingi ir teikia įvairią naudą sveikatai, labai svarbu ištirti įvairius maisto produktus, kad patenkintumėte maistinių skaidulų poreikius. Taigi, įsitikinkite, kad taip pat vartojate aukščiau paminėtą maistą, kuriame gausu skaidulų, kad padidintumėte kasdienį skaidulų kiekį.