SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

7 maisto produktai, kuriuos verta valgyti paūmėjus Krono ligai

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 27 spalio
Kategorija Maistas
0
7 maisto produktai, kuriuos verta valgyti paūmėjus Krono ligai
Share on FacebookShare on Twitter

Mitybos pasirinkimai gali turėti didelę įtaką tam, kaip jaučiatės sergant Krono liga. Kai kurie maisto produktai gali padėti malšinti simptomus ir pagerinti savijautą, ypač ligos paūmėjimo metu. Tačiau svarbu suprasti, kad tai, kas tinka vienam žmogui, nebūtinai bus naudinga kitam, todėl kiekvienas turėtų ieškoti geriausio varianto sau.

Naudingi produktai sergantiems Krono liga

Kai kurie žmonės, kovojantys su Krono liga, pastebi, kad tam tikri produktai padeda mažinti nemalonius pojūčius. Šių produktų įtraukimas į racioną gali padėti palengvinti paūmėjimo simptomus.

Pieno produktai su kultūromis

Sergantiems Krono liga gali būti naudingi natūralūs jogurtai, turintys gyvųjų bakterijų. Probio­tikai jogurte skatina žarnyno mikrofloros atstatymą ir gali padėti žarnynui greičiau atsigauti. Vis dėlto, jei pastebima, kad pieno produktai pablogina simptomus ar sukelia viduriavimą bei pilvo pūtimą, jų reikėtų vengti.

Riebios žuvys

Lašiša, silkė ar tunas – šiose žuvyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Jas įtraukus į mitybą gali sumažėti žarnyno dirginimas ir palengvėti Krono ligos simptomai.

Susiję įrašai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

2025 9 lapkričio

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

2025 9 lapkričio

Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

2025 9 lapkričio

Vaisiai ir daržovės

Šių maisto grupių įtraukimas į kasdienį racioną dažnai gerina savijautą ir mažina simptomų dažnį. Jei žali vaisiai ar uogos stiprina nemalonius pojūčius, verta pamėginti keptus obuolius ar bananus – jie paprastai yra geriau toleruojami. Rekomenduojama palaipsniui didinti vaisių ir daržovių kiekį, kad organizmas spėtų prie jų prisitaikyti.

  • Bananai ir obuolių tyrelė puikiai tinka, jei norisi kažko saldaus ir lengvai virškinamo.
  • Avietės, žirneliai, švelniai troškintos daržovės ar trintos sriubos dažnai yra lengviau virškinamos.

Virtos morkos

Tiems, kurių žarnynas jautrus, virtos morkos gali būti saugus pasirinkimas. Tinkamai apdorotos, jos tampa minkštos ir lengvai virškinamos, o jų sudėtyje esantys antioksidantai taip pat gali prisidėti prie geresnės žarnyno būklės.

Kruopos ir pusryčių dribsniai

Krono liga sergantiems dažnai rekomenduojama vengti didelio skaidulų kiekio turinčių produktų, ypač rupaus malimo duonos ar pilno grūdo dribsnių, nes jie gali sukelti dirginimą. Verčiau rinktis švelnesnius produktus, tokius kaip rafinuoti pusryčių dribsniai ar košės be lukšto. Jie suteikia energijos ir yra lengviau virškinami.

Kepamos bulvės

Bulvės, ypač be odelės, – puikus kalio šaltinis ir gali padėti palaikyti skysčių balansą organizme. Svarbu valgyti tik minkštimą, nes žievė dažnai turi daug skaidulų ir gali nulemti stipresnę reakciją. Minkštimas – švelnus ir maistingas, ypač tinkamas ligos paūmėjimo laikotarpiu.

Kaip susidaryti palankią mitybą

Stenkitės rinktis produktus, kuriuose mažai skaidulų arba vyrauja tirpios skaidulos. Tokie maisto produktai paprastai lengviau virškinami ir mažiau dirgina žarnyną. Kartais prireikia ir papildomų vitaminų ar maisto papildų, kad būtų užtikrinta visavertė mityba ir sumažėtų uždegiminiai procesai.

Kiekvieno žmogaus poreikiai unikalūs, tad prieš keičiant savo mitybą ar pradedant vartoti papildus visada verta pasitarti su gydytoju – jis gali padėti sudaryti tinkamiausią mitybos planą ar rekomenduoti dietologo konsultaciją.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą
Vaistai

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai
Dermatologija

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 9 lapkričio
Kodėl mano pėdos kvepia actu?
Dermatologija

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 9 lapkričio
Kitas įrašas
Ar rožinė akis gali sukelti neryškų matymą?

Ar rožinė akis gali sukelti neryškų matymą?

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą

2025 9 lapkričio
Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

Terry nagų priežastys ir gydymo būdai

2025 9 lapkričio
Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Kodėl mano pėdos kvepia actu?

2025 9 lapkričio
Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

Ar dubens uždegiminė liga (DUL) gali praeiti savaime?

2025 9 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ką verta žinoti apie CoQ10 ir statinų vartojimą
  • Terry nagų priežastys ir gydymo būdai
  • Kodėl mano pėdos kvepia actu?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.