SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Vitaminai ir papildai

Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 12 lapkričio
Kategorija Vitaminai ir papildai
0
Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais
Share on FacebookShare on Twitter

Tinkamai pasirinktas maistas yra svarbus ne tik kasdienei energijai, bet ir apskritai mūsų gerai savijautai. Tai, ką įdedame į lėkštę šiandien, atsispindi tiek trumpalaikiame, tiek ilgalaikiame sveikatos portrete.

Papildų alternatyva – natūralus maistas

Daugelis svarsto apie vitaminų papildus, tačiau pagrindinės maistinės medžiagos geriausiai įsisavinamos iš įvairaus, natūralaus maisto. Vietoje papildų verta rinktis vitaminų gausius produktus, kad organizmas gautų visą jam reikalingą maistinių medžiagų spektrą. Jei abejojate, ar jūsų mityba pakankamai visavertė, aptarkite tai su gydytoju arba mitybos specialistu – kartais pakanka nedidelių pokyčių arba tikslingo papildymo.

Pagrindiniai vitaminai ir jų šaltiniai

Vitaminas A

Šis vitaminas padeda stiprinti kaulus ir dantis, rūpinasi sveika oda, nagais, plaukais, taip pat stiprina organizmo atsparumą virusams ir bakterijoms. Vitaminas A taip pat svarbus regėjimui tamsoje.

  • Kepeninė dešra
  • Mėlynojo tuno filė
  • Saldi bulvė
  • Morkos
  • Moliūgai

B grupės vitaminai

Piridoksinas (B6), folio rūgštis (B9) ir kobalaminas (B12) – B grupės vitaminai svarbūs nervų sistemos veiklai, kraujo kūnelių susidarymui ir normaliam medžiagų apykaitos vyksmui.

Susiję įrašai

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio

5 gaivūs desertai be kepimo karštoms vasaros dienoms

2025 12 lapkričio

Ar žvynelinė sunkės, kai senėsiu? Ką svarbu žinoti

2025 12 lapkričio
  • Raudona mėsa, paukštiena, ypač subproduktai
  • Žuvis: skumbrė, lašiša, tunas
  • Jūros gėrybės: austrės, midijos, sardinės
  • Pieno produktai: pienas, sūris
  • Soyos produktai (sojos pienas, tempeh)
  • Lapinės žaliosios daržovės – folio rūgšties šaltinis
  • Papildomai folio rūgštimi praturtinti pusryčių dribsniai ir vaisių sultys

Vitaminas C

Askorbo rūgštis, geriau žinoma kaip vitaminas C, stiprina imunitetą, padeda pasisavinti geležį, svarbi dantų ir dantenų, žaizdų gyjimui ir organizmo apsaugai nuo infekcijų.

  • Kakadu slyvos
  • Acerola vyšnios
  • Erškėtuogės
  • Žaliųjų čili pipirų ankštys
  • Gvajavos
  • Saldžiosios geltonosios paprikos
  • Juodieji serbentai

Vitaminas D

Vienas iš nedaugelio vitaminų, kurį mūsų organizmas gali pasigaminti veikiant saulės šviesai. Vitaminas D itin svarbus kaulų, dantų tvirtumui ir imuninės sistemos stabilumui.

  • Riebi žuvis: lašiša, skumbrė, otas
  • Silkė – šviežia ar marinuota
  • Sardinės, tunas (konservuoti)
  • Kiaušinių tryniai
  • Grybai: bobausiai, taip pat pramoniniu būdu papildyti vitamino D grybai

Vitaminas E

Galingas antioksidantas, padedantis apsaugoti ir atstatyti raumenų ląsteles.

  • Kviečių gemalų aliejus
  • Saulėgrąžų sėklos
  • Migdolai
  • Lazdynų riešutų aliejus
  • Mamey vaisius
  • Avokadai
  • Sraigės

Vitaminas K

Be šio vitamino kraujas negalėtų normaliai krešėti – būtinas saugumui net ir patyrus menkus sužeidimus. Taip pat padeda palaikyti stiprius kaulus vyresniame amžiuje.

  • Garstyčių, burokėlių lapai, lapiniai kopūstai, lapinės žaliosios daržovės
  • Fermentuoti sojos produktai (natto)
  • Mangoldai, špinatai
  • Brokoliai, Briuselio kopūstai, gūžiniai kopūstai
  • Žaliosios pupelės
  • Džiovintos slyvos
  • Kivis

Subalansuota mityba – pagrindas sveikatai

Kuo įvairesnis jūsų valgiaraštis – tuo daugiau naudos organizmui. Vaisiai, daržovės, jūros gėrybės, riešutai – vertingi vitaminų šaltiniai. Stenkitės dažniau rinktis šviežius, mažiau perdirbtus produktus ir džiaukitės ilgaamže sveikata.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
Kūno sandara

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos
Odontologija

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
5 gaivūs desertai be kepimo karštoms vasaros dienoms
Maistas

5 gaivūs desertai be kepimo karštoms vasaros dienoms

Paskelbė Sveikatingumas
2025 12 lapkričio
Kitas įrašas
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio
Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

2025 12 lapkričio
5 gaivūs desertai be kepimo karštoms vasaros dienoms

5 gaivūs desertai be kepimo karštoms vasaros dienoms

2025 12 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
  • Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos
  • Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.